BILDSPEL

100 år av flygplansmat – var det bättre förr?

May 16, 2019

Flygplansmat är kanske inte något som alla förknippar som en gourmetmåltid men för flygbolaget Brittish Airways har det alltid varit viktigt att få resenärerna att lyfta på ögonbrynen. I samband med flygbolagets 100-årsjubileum släpps ett bildurval på vad man har serverat under åren – med allt ifrån oxtunga och banana split till ekrökt anka och tesalong. 

Text: Elin Fellman 

Med de små plast- och papperslådorna som serveras på många flygplan idag kan det vara svårt att tänka sig att man på 1930-talet serverade oxtunga på silverfat. En typisk meny kunde innehålla läckerheter som Foie Gras (ank- eller gåslever), York-skinka, rostad kyckling och rysk sallad.

På 50-talet var det hummer och bananasplit som symboliserade lyx i första klass. Från 1960-talet och framåt var det nästintill norm att borden kläddes i vitt linne, att maten serverades på skinande silver och att drycken kom i blänkande kristallglas. Silvret försvann dock sedan när man upptäckte att resenärerna tog med sig silvret som souvernier. 

På 80-talet introducerades ’La Brasserie’ på några av de sena nattflygen och 90-talet präglades av hälsotrender och törsten efter nyttigare mat. 

Studier, som Brittish Airways gjort, visar att smaklökarna påverkas uppe i luften något – som man tar hänsyn till idag när de kompenerar menyn. 

– Vår matfilosofi är att våra resenärer ska gå av planet och komma ihåg maten som en unik del av resan. Vi utvecklar vi noggrant menyer som förhöjer smakupplevelsen även 10 000 meter upp i luften, säger Andrew Rusk, In-flight Meal Developer.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!