Flygplansmat är kanske inte något som alla förknippar som en gourmetmåltid men för flygbolaget Brittish Airways har det alltid varit viktigt att få resenärerna att lyfta på ögonbrynen. I samband med flygbolagets 100-årsjubileum släpps ett bildurval på vad man har serverat under åren – med allt ifrån oxtunga och banana split till ekrökt anka och tesalong.
Text: Elin Fellman
Med de små plast- och papperslådorna som serveras på många flygplan idag kan det vara svårt att tänka sig att man på 1930-talet serverade oxtunga på silverfat. En typisk meny kunde innehålla läckerheter som Foie Gras (ank- eller gåslever), York-skinka, rostad kyckling och rysk sallad.
På 50-talet var det hummer och bananasplit som symboliserade lyx i första klass. Från 1960-talet och framåt var det nästintill norm att borden kläddes i vitt linne, att maten serverades på skinande silver och att drycken kom i blänkande kristallglas. Silvret försvann dock sedan när man upptäckte att resenärerna tog med sig silvret som souvernier.
På 80-talet introducerades ’La Brasserie’ på några av de sena nattflygen och 90-talet präglades av hälsotrender och törsten efter nyttigare mat.
Studier, som Brittish Airways gjort, visar att smaklökarna påverkas uppe i luften något – som man tar hänsyn till idag när de kompenerar menyn.
– Vår matfilosofi är att våra resenärer ska gå av planet och komma ihåg maten som en unik del av resan. Vi utvecklar vi noggrant menyer som förhöjer smakupplevelsen även 10 000 meter upp i luften, säger Andrew Rusk, In-flight Meal Developer.