Veckans resenär

600 mil på 29 dagar – Måns Möller ska slå världsrekord på cykel

I maj drar Måns Möller och hans coach Christer Skog ut på en 29 dagar och 600 mil lång cykelresa för att slå världsrekord som snabbast på cykel genom Europa. Parallellt pågår också en insamlingskampanj så att barn med autism ska få möjlighet att åka på sommarläger. RES fick en pratstund med Måns om hans tankar inför resan – och varför cykla är ett bra sätt att upptäcka ett land. 

Hur känner du inför resan?
– Total ångest, jag håller på att banta nu. Och så cyklar jag en massa. Jag är egentligen en person som vill cykla i lite sådär lagom takt och nu ska jag cykla över 20 mil om dagen.

Du har tidigare gjort två cykelresor (som också har varit för att samla in pengar), en genom USA och en från Stockholm till Aten. Vad är det som lockar med att cykla?
– Tidigare var jag mer en "typisk turist" som åkte på weekendresor och shoppade. Men sen jag började cykla har jag ändrat mitt sätt att resa.

När du cyklar hamnar du på platser du aldrig hade hamnat på annars. Men också: du träffar så många olika slags människor. Snälla människor som stannar och hjälper till.

Du får också en annan förståelse för ett land. När jag cyklade genom USA fick jag verkligen förståelse för den fattigdom som finns där exempelvis. Den stöter man ju inte annars vanligtvis på under ett helgbesök till New York. 

Är du äventyrlig av dig?
– Jag har blivit det. Jag kallar mig en ofrivillig äventyrare. Jag har blivit indragen i detta av min coach Christer Skog. Jag är en sådan person som behöver bli puttad över kanten. Men det tror jag många är, det är därför många behöver en PT.

Vilket land ser du mest fram emot på resan?
– Vitryssland känns häftigt. Jag vet ingenting om Vitryssland.

Om resan

Resan startar den 16 maj och går under namnet FastestXEurope. Läs mer om resan och hur du kan bidra med pengar på www.viggofoundation.se.

 

Publicerad: 2017-02-15