Årets hälsotrender

Årets hälsotrender

Surfing, sexuellt välmående och sydkoreansk skönhet - vi vänder blicken mot världen för att se vart spa- och wellnessbranschen är på väg.

Nya wellnessvågen: Surfing

Surfing och spinoff-effekter som standup-paddleboard är en växande trend, särskilt bland kvinnor. På spa- och surfretreats kombinerar man nu spaupplevelser med surfing på riktiga vågor eller med surfinginspirerade träningspass. Bali är en säker plats att surfa in på.

Sex och hälsa

Sexuellt välbefinnande är, enligt WHO, en del av definitionen för en god hälsa. Det tar nu spa- och wellnessindustrin fasta på, med allt från information i ämnet till beröringsterapi.

Mexikansk bastu

Temazcal, den uråldriga mexikanska ceremonin för att rensa kropp och själ i en så kallad svettlodge med hjälp av en shaman, är det senaste för dem som söker det autentiska. De som återvänder hem från lyxiga spabehandlingar beskriver sig som återupplivade; de som upplever Temazcal använder ordet återfödas. 

En cocktail av spänning och meditation

Träning och avkoppling är en välkänd rese-och spakombination, och nu är det extrema adrenalinkickar följt av total avkoppling som gäller. Det är något som tycks ha en välgörande effekt på hjärnan. Tänk cliff camping (camping på en brant klippa) i kombination med zenmeditation.

On Demand

Massage? En sista minuten-manikyr? Eller känner du helt plötsligt för ett träningspass hemma? Spa- och wellnesstjänster som levereras direkt hem till dig expanderar kraftigt.

Goda föräldrar

Dålig kost, skolstress och för många timmar framför datorskärmen tar ut sin rätt hos våra skolbarn – nu är det dags att fylla deras tillvaro med djup och mening. Mindfulness och yoga kommer att stå på schemat medan småsyskonen får massage och föräldrar kvalitetssäkrar tiden med sina telningar genom familjesemestrar med inriktning på wellnes.

Hälsosam kryssning

Spa ombord på kryssningsfartyg är en självklarhet, men i dag kräver resenären mer än en klassisk spasalong med massage och manikyr. Dagens kryssningsresenärer vill ha en hälsosam resa, med såväl yoga som medicinska skönhetsbehandlingar ombord samt meningsfulla aktiviteter när man ligger i hamn.

Sydkoreansk skönhet

I Sydkorea lanserar ledande kosmetika- och hudvårdsmärken 20 till 30 produkter per månad. Jämför det med västerländska märken som släpper 10 till 30 per år, och ni förstår varifrån framtidens skönhetsprodukter kommer att komma ifrån. Dessutom kommer vi att få höra mer om deras skönhetsritualer.

Må Bra-festivaler

Wellnessfestivaler poppar upp över hela världen. Vi vill ha allt det roliga en musikfestival erbjuder, men komma hem och må bra i stället för att känna sig sönderfestad. I vår digitalt sammankopplade värld uppger allt fler att de känner sig ensamma och festivaler erbjuder då också en mänsklig kontakt.

Paus på jobbet

Välbefinnande på arbetsplatsen är ingen ny idé, även om det ännu är något av en sällsynt lyx för de flesta anställda. Men företag som Facebook och Google inspirerar, och allt fler inser att medarbetarnas välbefinnande faktiskt har en positiv inverkan på produktiviteten. Det gör att vi kan förvänta oss att wellnessbegreppet integreras i arbetslivet till fullo

Publicerad: 2016-05-10