USA: 5 skidorter i världsklass
Tips

5 skidorter i världsklass

I och med att det inte går att rangordna världens ”bästa” vintersportorter har vi valt ut de mest nödvändiga för ditt skid-CV. Orterna du måste pricka av på din lista innan du lägger planken på hyllan. Kort sagt: här är världens coolaste skidorter.

Text: Niclas Sjögren

Jackson Hole, USA

Visst, Nordamerika har inte lika bra, anrik eller varierad utförsåkning som Europa. Här finns inte heller det österrikiska gemytet, den italienska maten, franska storslagenheten eller den schweiziska noggrannheten. Men här finns det puder, städer med vilda västern-känsla och en fantastisk vänlighet parat me d serviceiver. I Jackson Hole hittar du förvånande bra pister och Nordamerikas mest lättillgängliga off-pist. Vild terräng som du faktiskt kan åka utan att riskera indraget liftkort, dryga böter eller fängelse – vilket de facto är fallet på en del andra skidorteri überförsiktiga USA. Åk till Jackson Hole för skön stämning, bra snö, ett fantastiskt skidberg och det faktum att amerikaner ofta är enormt trevliga.
 
Foto: Jean-Charles Poirot/ Camonix Tourist Office

Chamonix, Frankrike

Man kommer aldrig runt Alpernas, och därmed också världens, epicentrum för bergsport i allmänhet och skidsport i synnerhet. Här finns de mest dramatiska utförsåkarmiljöerna som världen har skådat. Här föds legender och här dör legendarer. Vill du spela tuff på skidor är detta den svårasteplatsen på jorden att få uppskattning. Men här finns givetvis också lättillgänglig skidåkning och välpreppade pister. Bedårande utsikt och all den charm som en bara en riktig, fransk småstad kan erbjuda. Chamonix har världens bästa skidåkning, men det stora problemet är att hela världen känner till det. Rusningen till lössnön är därför mer hektisk här än någon annanstans
 

Champoluc, Italien

Med Monteromassivet inom räckhåll och ett mycket varierat liftsystem är det lätt att hitta bra skidåkning i Champoluc och grannbyn Gressoney. Inte minst turåkning är superb. Även puderhålan Alagna ligger nära om du är lite positivt lagd och har överseende med en del transportsträckor. Förutom bra åkning måste du också se till att njuta ordentligt av riktigt bra italiensk mat. Även om huvudgatan inte är något att skriva hem om är den tillräcklig för en intressant pub cra
wl. På helgerna är Milanesarna i majoritet, men i veckorna är liftköerna korta och tempot lugnare.
 
Foto: Josef Mallaun

St Anton, Österrike

Flera alporter hävdar att de är vaggan till det som vi i dag kallar utförsåkning. Men ingen har bättre på fötterna än St Anton. Det var här utförsåkning som vi känner den i dag skapades. Den främste pionjären av dem alla hette Hannes Schneider och startade en skidskola och en metodik som fick genomslag överallt där man hasade och kom att hasa på snö. Dessutom var det givetvis St Anton som var skådeplatsen för Leni Riefenstahls fullkomligt epokbildande film Der Weisse Rausch (1931) med just Schneider i huvudrollen. Bergen är fortfarande bland de bästa skidvärlden känner till och entusiasmen för skidåkning är oöverträffad.
 
Foto: Christof Sonderegger

Zermatt, Schweiz

Som en av Alpernas metropoler är Zermatt en anrik skidort i den absoluta världstoppen. Matterhorn är världens snyggaste berg och skidåkningen kring byn skäms inte heller försig. Smart nog har man förbjudit explosionsmototer i den supermysiga byn vilket ger ett skönt gemyt och ett fräscht intryck. Även om Zermatt inte är så exklusivt som en del andra lyxbetonade skidorter andas byn väldigt mycket jetset. Om du bara ska besöka ett par skidorter till innan du slutar åka bör du verkligen ha med Zermatt på din lista.
 
Publicerad: 2015-02-13