INTERVJU

Bäst i världen Ann Rosman

Jul 28, 2011

Deckarförfattaren Ann Rosman är aktuell med sin tredje kriminalroman Porto Francos väktare, som utspelar sig i Marstrand. Här tipsar hon om sina egna favoritresmål och -adresser både inom och utanför Sveriges gränser.

 

 

STORSTAD:
London. Det är underbart att strosa runt i den ändlösa staden, fascineras av föremålen på British Museum, gå i Sherlock Holmes fotspår, beundra fartyget Cutty Sark eller bara njuta av en bokhandel i fyra våningar.

Hotell i London

STRAND:
Utkäften på Klöverön. För att den ligger så nära att jag kan hämta barnen på dagis klockan fyra och ta vår snipa dit en vanlig tisdag. Det är livskvalitet!

Ö:
Marstrandsön! Här finns något för alla. Spännande och vacker historisk miljö, fina promenadmöjligheter, riktigt bra restauranger och shopping – allt omgivet av saltvatten och friska vindar.

RESTAURANG:
Basement i Göteborg för att de har superb mat och dryck i världsklass. Första gången jag var där var med mina litterära agenter på Nordin Agency, med trevligt sällskap av Camilla Läckberg, Mons Kallentoft, Carin Gerhardsen, Karin Alfredsson, Jens Nordqvist, Christian Mörk och Agneta Sjödin.

HOTELL:
Hotell Seurahuone i centrala Helsingfors. Pampigt hotell byggt 1913 med gammaldags härlig känsla, i alla fall tills jag fram på natten började fantisera om att ett mord mycket väl skulle kunna ha skett där. Efter det hade jag svårt att somna om.

Lediga rum & priser Hotell Seurahoune

NATTKLUBB:
Som småbarnsmamma prioriterar jag dessvärre sömn. Men under Bok- och Biblioteksmässan i september så … Därför faller valet på Park Lane i Göteborg för alla roliga möten och de mest osannolika konstellationer av människor.

BAR:
Efter en segling över Nordsjön (tar allt mellan två och fem dygn över öppet hav) känner man sig alltid sällsynt välkommen på Lerwick Boating Clubs lilla bar i Lerwick på Mainland, Shetlandsöarna. Första anhalten är duschen, den andra baren. Kasta in några skottar i kilt med fioler och du får ett ös utan dess like.

KAFÉ:
Ett litet kafé beläget i den mysiga hamnstaden Kassiopi på ön Korfu dit Kia, en av mina bästa vänner, och jag åkte någon gång 1999. På kvällen visade kaféet filmen Notting Hill som vi kikade på med ena ögat samtidigt som vi pratade om livet och kärleken. Kanske är själva minnet bättre än kaféet, som jag för övrigt inte kommer ihåg namnet på.

PARK:
Cimetière du Père-Lachaise i Paris. Det är både en känd kyrkogård och en park där det är fantastiskt att gå och grubbla, lyfta blicken och se namn som Jim Morrison eller Frédéric Chopin på gravstenarna.

BUTIK:
Det får bli en bokhandel i London, till exempel Waterstones. Jag älskar att gå runt bland böckerna och veta att det finns ytterligare några våningar med berättelser, bilder och livsöden. Det brukar bli tunga påsar.

FLYGBOLAG:
Thai Airways för att de har en servicekänsla utöver det vanliga och tog fin hand om min syster Karin som blivit sjuk under vår vistelse i Thailand.

PRYL PÅ RESAN:
En bok som berättar om resmålet och dess historik, ger mig en känsla för platsen jag är på väg till. Eller helt enkelt en bra kriminalroman …

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!