BÄST I VÄRLDEN

Börje Salming

Jun 05, 2015

I höst blir hockeylegendaren Börje Salming staty i ishockeyns huvudstad Toronto, Kanada. I naturlig storlek. I brons. Wow! När RES träffar honom för att prata resor blir det förstås en hel del Toronto. Var så god, här är Salmings bästa...

… stad:

– Toronto i Kanada. Jag bodde där i 16 år, från 1973 och framåt. Sedan dess är jag regelbundet tillbaka. Det är verkligen ishockeyns Mecka. När jag kommer dit och går på gatan blir jag fortfarande igenkänd trots att jag flyttade därifrån på 80-talet. Bilar tutar, folk vinkar och skriker … För mig som kommer från Kiruna och bara hade bott där och något år i Gävle var det som ung kille fantastiskt att möta Kanadas största stad.

Hotell i Toronto

… restaurang:

– Det finns ju hur många som helst, förstås, runt om i världen. Många har man kanske bara besökt en gång eller för länge sedan. Då är det svårare att rekommendera. Jag säger därför Grill på Drottninggatan i Stockholm, Melker Anderssons ställe. Jag har varit där många gånger och det är alltid bra, gott och avspänt.
Drottninggatan 89, Stockholm
grill.se

… hotell:

The Westin Harbour Castle i Toronto. Det ligger mitt i centrum vid vattnet, Lake Ontario. Det är snyggt, stora sängar, nära hockeyhallen, gångavstånd överallt.
1 Harbour Square, Toronto, Kanada
The Westin Square

… hockeyarena:

– Air Canada Center i Toronto. Den ersatte ju den gamla klassiska Maple Leafs Garden, som blev köpcentrum bland annat, och det var mycket snack om det. Men den nya är verkligen helt fantastisk. Vill man se NHL-hockey är det här man ska se det – om man får tag i biljetter.
40 Bay Street, Toronto, Kanada
aircanadacentre.com

… bar:

– Jag har varit på många barer i mina dagar, särskilt när jag var yngre. Det är svårt att plocka ut någon särskild. Jag gillar mer konceptet med sportbarer, typ O’Learys, där man kan titta på en bra fotbollsmatch, hockeymatch eller skidor medan man käkar eller tar en öl. Sportbarer var ju nytt för mig när jag kom till Nordamerika och jag gillade idén direkt. Nu finns det ju sådana överallt i världen och jag letar mig gärna till dem. Man träffar lätt människor på sådana.

… sätt att fördriva tiden på flyg:

– Nu läser jag mycket mer än vad jag tittar på film. Gärna böcker. Klas Östergrens böcker gillar jag.

 … fiskevatten:

– Talojärvi utanför Salmi, nära Kiruna. Det var där jag som liten tillbringade, och fortfarande tillbringar, mycket tid. Egentligen ska man inte avslöja sina fiskevatten, men den som vill resa för att fiska ska söka sig till fjällsjöarna kring Kiruna. Världsklass. 

Aktuell med: Tre kokböcker som säljer stadigt, en ny Salming Store öppnar i Stockholm, nya kollektioner är på gång och han blir staty i Toronto i höst... Ni fattar. På något sätt är Börje Salming alltid aktuell. Kanske blir det så när man är ett levande varumärke och en levande idrottslegend.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!