Grekland: City break i Grekland
Photo: GNTO/Attica-Faliro-Y.Skoulas
PROMOTION

City break i Grekland

City break, weekendresa, långhelg… kärt barn har många namn, men fenomenet är en trend på framväxt, särskilt bland erfarna resenärer. Främst handlar det om besökare som inte vill se turistfällorna och de stereotypa sevärdheterna, utan söker djupare kännedom om kultur, stadens faktiska livsstil och sanna karaktär.

Grekiska städer kombinerar alla de element som behövs för att locka den kräsne besökaren. Varje grekisk stad har sin egen speciella färg och sin helt egen urbana karaktär. Även städer som ligger nära varandra rent geografiskt har ofta helt olika egenskaper. Varje grekisk stad har sin egen historia och egna lokala traditioner som tillsammans har skapat en rik stadskultur. 
Oväntade kombinationer 

Många grekiska städer erbjuder en intressant blandning av kultur, historia och geografi som gör dem mycket lockande. De flesta kuststäder ligger ofta bara ett stenkast från bergsdestinationerna. Besökaren kan njuta av oräkneliga upplevelser på en liten yta och bli bekant med den ena magiska platsen efter den andra.

Aten

Aten är Europas historiska huvudstad och daterar tillbaka till den första bosättningen efter att jägar- och samlarsamhället övergick till jordbruk. Under det 5:e århundradet f.Kr. ("Pericles gyllene era") – kulmen av Atens långa och fascinerande historia – intog stadens civilisation en universell betydelse. Under åren ockuperade en mängd olika erövrare Aten och alla uppförde de imponerande monument som kan ses än i dag. År 1834 blev Aten huvudstad i den moderna grekiska staten och två århundraden senare har staden blivit en attraktiv, modern storstad med oöverträffad charm.

See more: Athens

FOTO: GNTO/Athens-Exarcheia-Y.Skoulas

Thessaloniki

Thessaloniki (520 km norr om Aten) är Greklands näst största stad och områdets viktigaste centrum. Staden ligger nära havet (på baksidan av Thermaïkos-viken) är det en modern metropol som fortfarande bär märkena av sin stormiga historia och dess kosmopolitiska karaktär, vilket ger den en speciell skönhet och charm. Ta en rundtur i centrala Thessaloniki och planera att besöka dess närliggande destinationer. Om du är i Thessaloniki är det värt att besöka närbelägna Khalkidiki.

Läs mer: Thessaloniki

Foto: GNTO/Thessaloniki-Aristotelous Sq.-H.Kakarouhas

Foto: GNTO/Thessaloniki-Nightlife-H.Kakarouhas

Volos

Mytiska Volos är en av de största och mest attraktiva städerna i Grekland och har dessutom en av landets mest framstående hamnar. Den moderna staden dominerar Magnesia-regionen från sin position vid foten av Pelionfjället med utsikt över den pagasetiska viken. Detta är ett av de vackraste områdena i Thessalien i centrala Grekland (Volos ligger 320 km norr om Aten och 219 km söder om Thessaloniki). Här kontrasterar havet med den mytiska charmen av Centaurs berg. Några av de mest anmärkningsvärda berättelserna i grekisk mytologi utspelar sig i Magnesia.

See more: Volos

Foto: GNTO/Volos-Thessaly-Y.Skoulas

 

Nafpaktos

Nafpaktos och Galaxidi anses vara bland de mest natursköna och romantiska destinationerna på det grekiska fastlandet. Platsens är naturskön, har en spännande historia och ligger dessutom nära Aten. Det är med andra ord en utmärkt weekenddestination som kommer att etsa sig fast i ditt minne för alltid.

See more: Nafpaktos

Foto: GNTO/Nafpaktos-Central Greece-K.Kouzouni

Aráchova
Aráchova ligger vid foten av Parnassós-berget i Viotia i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland och en storfavorit bland passionerade skidälskare och kändisar. Den passar även förstagångsbesökaren som vill koppla av i en drömsk bergsomgivning med moderna faciliteter. Dess fina skidort, närhet till Aten och fantastiska bergslandskap är de främsta anledningarna till att resa hit. Bortsett från bergsaktiviteterna är Aráchova också känt för sitt livliga nattliv och som Atenbornas favoritskidort. Aráchova ligger 35 km väster om Livadeia.

See more: Arachova

Foto: GNTO/Arachova-Central Greece-V.Vergas