TIPS

Coola vandrarhem över hela världen

Oct 13, 2009

Vandrarhem var något man tidigare associerade med kalla duschrum, unkna sovsalar och intetsägande matrum. Men många har genomgått en förvandling på senare år och det har tillkommit en rad coola vandrarhem runt hela världen. RES tipsar om de absolut bästa – från Buenos Aires till Melbourne.

Tango Backpackers, Buenos Aires

Ligger mitt i det bohemiska Palermodistriktet och består av flera gamla byggnader som har slagits ihop. Rummen är stora, med eleganta trägolv och man välja mellan singel, dubbel, ”single sex” eller ”mixed” sovsalar. Köket är stort och välutrustat. Baren är öppen tjugofyra timmar om dygnet. Det finns ett läsrum. På fredagar hålls konserter och på lördagar traditionell grillfest.

Paraguay 4601, Buenos Aires, Argentina
+54-11-477 668 71
tangobp.com

Oops! Hostel, Paris

Oops! Hostel slog upp dörrarna förra året och är praktiskt beläget i latinkvarteren. Ägarna anlitade inredningsarkitekten Philippe Maidenberg och den grafiska designern Daniela Milla och resultatet är klart coolt, med väldiga muralmålningar och mönstrade tapeter. Wi-fi, internet och frukost ingår i priset.

50 Avenue des Gobelins, Paris, Frankrike
+33-1-470 747 00
Lediga rum & priser
 


YHA London Central, London

Ligger precis runt hörnet från Oxford Street, perfekt för dig som vill bo centralt. De allmänna utrymmena är designade av den trendiga arkitektgruppen Blacksheep. 294 bäddar i salar om sex och åtta, med badrum och toalett. Det finns kök så att man kan laga mat själv, samt lounge, kafé och bar.

104 Bolsover Street, London, Storbritannien
+44-845-371 91 54
Lediga rum & priser

Oasis Backpackers Mansion, Lissabon

Inhyst i en storslagen gammal historisk byggnad mitt i det hippa Santa Catarina-distriktet. Sovsalarna har gammaldags franska fönster och balkonger och badrummen är tipptoppmoderna. Det finns en bar på takterrassen och barbecue i trädgården. Du kan själv laga mat i köken, men många föredrar att äta i restaurangen som serverar gourmetmiddagar till otroligt låga priser. Det finns också många gratisaktiviteter att delta i, som undervisning i portugisiska, ”the backpackers party” och fadokvällar.

Rua de Santa Catarina, 24, Lissabon, Portugal
+351-21-347 80 44
Lediga rum & priser
 

 

St Christopher’s, Amsterdam

Centralt beläget mellan Dam Platz och glädjekvarteren. Inredningen är funky retro och sovsalarna är för sex eller åtta personer. Det finns ett stort chilloutrum, en privat beer garden, en chic sushi bar och stället har också en egen nattklubb, The Winston Kingdom.

Warmoesstraat 129, Amsterdam, Nederländerna
Te+31-20-623 13 80 (boka via huvudkontoret i England, +44-207-407 18 56)
Lediga rum & priser

Plus Florence, Florens

Nyöppnat och väldigt chict, med terrassbar och restaurang med utsikt över floden Duomo, samt swimmingpool. Man kan välja mellan dubbelrum, eller ”single sex” eller ”mixed” sovsalar. Utrymmena för kvinnor har extra stora badrum och speglar, samt gratis sminkväskor.

Via Santa Caterina D’Alessandria, 15, Florens, Italien
+39-055-462 89 34
Lediga rum & priser
 

 

La Controra, Neapel

La Controra är inhyst i en ombyggd jaktstuga från sextonhundratalet som nu har fått en klart arty karaktär. Rummen är coolt inredda med retromöbler och samtidsskulpturer. I loungen visas både konstutställningar och film och i den stora vackra trädgården kan man vila sig i hammockar. Man kan välja mellan sovsalar, familjerum eller dubbelrum.

Piazzetta Trinità Alla Cesarea, 231, Neapel, Italien
+39-081-549 40 14
Lediga rum & priser

Rooms Deluxe Hostel, Valencia

Det här är nog så nära som ett vandrarhem kan komma ett boutiquehotell. Här finns tjugoåtta rum, enkla, dubbla, trippel – och vart och ett har tema, som ”The Buddha room”, ”The flamenco suite” och ”The Mediterranean room”. Det finns ett stort, elegant kök och läget är suveränt, med både centrum och stranden på promenadavstånd.

Avenida Instituto Obrero 20, Valencia, Spanien
+34-96-381 53 39
www.roomsdeluxe.com

Eastseven, Berlin

Ligger en kort promenad från trendiga stadsdelen Mitte. Vardagsrummet är inrett i retrostil och trädgården är utrustad med picknickbord. Man kan välja mellan egna rum och sovsalar i olika storlekar och man har tillgång till självbetjäningskök. Wi-fi och internet ingår och Eastseven erbjuder dessutom gratis guidade turer runt om i Berlin.

Schwedter Strasse 7, Berlin, Tyskland
+49-30-936 222 40
Lediga rum & priser

Lub D Hostel, Bangkok

Koncepet här är att förena den fria andan på ett vandrarhem med servicen på ett premiumhotell. Inredningen är à la Wallpaper och här finns en bar, ett kafé, en ”biograf” med flatscreen-tv som visar filmer – och gratis popcorn. Man kan välja mellan dubbelrum och sovsal och det finns också en ”women-only zone”. Om du har tagit kul bilder under resan kan du visa dem på jätteskärmen i receptionen.

4 Decho Road, Suriyawong, Bangrak, Bangkok, Thailand
+66-2-634 79 99
Lediga rum & priser

Daddy Long Legs, Kapstaden

Daddy Long Legs är inhyst i ett stort, elegant, viktorianskt residens. Samtliga tretton rum är dubbelrum med egna toaletter och badrum. Rummen är individuellt inredda av konstnärer, musiker och poeter från Kapstaden. Det finns ett stort kök, ett enormt vardagsrum, en bar och ett utmärkt kafé som serverar frukost och lunch.

134 Long Street, Kapstaden, Sydafrika
+27-21-422 30 74
Lediga rum & priser
 
Peking International Youth Hostel, Peking

Peking har förvandlats till oigenkännlighet de senaste åren på grund av den omfattande nybyggnationen. Här får du dock en upplevelse av staden som den var en gång. Huset är gammaldags med en trevlig innergård, och är inrett med antika möbler och dekorerade väggar. Det finns gratis wi-fi, ett välutrustat bibliotek, samt restaurang som serverar lokala rätter. Du kan välja mellan singel, dubbel och sovsalar för upp till tolv personer.

Adress: 5, Beichizi Ertiao, Dongcheng District, Peking, Kina
www.hostels.com

Equity Point, Marrakech

En oas i närheten av larmet på Djemaa el-Fna, inhyst i ett stort, traditionellt riadhus med innergård, inrett i marockansk stil, med bekväma soffor, utsirade speglar och målningar. Du kan välja mellan singel, dubbel och sovsal för tio personer. På takterrassen finns en bar med fantastisk utsikt över Marrakech, samt en riktigt bra restaurang som serverar traditionella rätter.

80 Derb El Hammam Mouassine Marrakech Medina, Marrakech, Marocko
+212-244 407 93
Lediga rum & priser
 
Base St Kilda, Melbourne

Base är både billigt och coolt. Byggnaden är i klart polerad betong och rött glas. En av våningarna har förvandlats till ”oas för flickor” och den erbjuder extra service som te i sängen, champagne på kvällen och Avedaschampo i badrummen. Du kan välja mellan singel, dubbel och sovsalar. Samtliga rum har luftkonditionering och du får en gratis drink när du checkar in.

17, Carlisle Street, Melbourne, Australien
+61-3-859 862 00
stayatbase.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!