Eko-smart semester
Solskydd

Eko-smart semester

Under vinterhalvåret är vi skandinaver inte direkt bortskämda med sol. Dagarna är grå och mörkret gör oss trötta. Så vad gör vi? Vi bokar en resa till solen. När man ligger där på stranden är det lätt att glömma att skydda sin kropp mot de skadliga strålarna. Vi kontaktade Emma Granath och Klara Larsson-Jones, tjejerna bakom hudvårdsbutiken Oikos Cosmetics, för att höra varför man bör satsa på ett ekologiskt solskydd under sin semester.

– I kemiskt solskydd finns kemikalier som går ner i huden för att skydda den mot strålning. Många av dem är allergena och giftiga för alger och vattenlevande djur. Icke kemikaliska solskydd har filter, bestående av till exempel den naturliga mineralen titandioxid eller zinkoxid som filtrerar bort solens skadliga strålar. Partiklarna lägger sig på huden och reflekterar bort skadliga strålar från solen. Skonsammare för både dig och naturen.

Skyddar de ekologiska varianterna lika bra som en "vanliga" solkrämer?

– Absolut, de skyddar minst lika bra och hela familjen kan använda sig av samma produkt. Alla solskyddsprodukter som säljs inom EU, även de som är ekologiska, måste genomgå tester för att säkerställa att de ger det skydd de utger sig för att göra. I Sverige är Läkemedelsverket kontrollorgan. 

 Är det något speciellt man bör tänka på när man använder dessa ekoprodukter?

– Eftersom ekologiska solskydd innehåller mineraler som lägger sig som ett skydd på hudytan kan de upplevas som lite fetare och svårare att applicera. Ett tips är att först smörja sig med någon vegetabilisk olja, till exempel kokos eller oliv. Dessa skyddar även huden mot uttorkning samt ger en naturlig spf på mellan 2-5.

Har ni förslag på andra ekoprodukter som kan vara bra att ha med på resan?

– Ekologiskt kokosfett att smörja sig med både innan och efter sol. Det funkar även bra som skydd för håret. Eco Cosmetics After Sun, återfuktar och lugnar solskadad hud.  Moonsuns c-vitaminserum, svalkar, ger fukt, och lugnar solskadad hud. Det förebygger även pigmentförändringar. En ekologisk aloe vera-gel, lugnar och ger fukt till solskadad hud.

Hantverkargatan 18

oikoscosmetics.se

 

Publicerad: 2015-03-12