TIPS

Ett år och hundra Michelinstjärnor

Oct 30, 2009

Under ett år har Pär Bergkvist åkt jorden runt och testat maten på hundra av världens Michelinrestauranger. För RES berättar han vad som var bäst, vilken gourmetrestaurang som gjorde honom besviken och om man verkligen inte kan bli trött på stjärnkrogar.


Vilken var den absolut bästa restaurang du testade under året?

Mugaritz i San Sebastian som har två stjärnor. Jag har varit där ett par gånger och de har en hög, jämn kvalitet; såväl i köket som i matsalen, en bedårande restaurang av sin tid. Jag har svårt att välja ut en speciell rätt, eller en höjdpunkt på den 10-rätterslunchen jag åt där senast – allt flyter ihop till en enda lång skön harmonisk genomtänkt helhet och rätterna saknar egentligen ett naturligt slut. Men ett exempel på en fenomenal rätt härifrån är en Carpaccio på vattenmelon och opastöriserad fårmjölk.

Och något ställe som gjorde dig besviken?

Jodå, det finns gott om besvikelser. Hamadaya i Tokyo, L\''ambroisie i Paris och Gordon Ramsay i New York till de största.

Blev du aldrig less på all den här fantastiska gourmetmaten och längtade efter hemlagad husmanskost?

Nej, jag blev inte less på all god mat, kan man bli det? Det fanns inga nackdelar med projektet, det är helt frivilligt och skulle det vara jobbigt eller fel på något vis då skulle jag ställa in och göra något annat.

Några andra höjdpunkter under året?

Lunchen på Mizutani i Tokyo var magisk. Även lunchen på Ducasse i Paris var grym. Le Bernardin i New York var en positiv överraskning. Men det bästa av allt var nog när jag friade till min flickvän på Le Meurice i Paris, det blev väldigt lyckat. Vi gifte oss i Tokyo, på ambassaden.

Hur går det att äta på restauranger utan Michelinstjärnor så här i efterhand?

Jag har nog höjt lägstnivån något det här året. Jag blir ganska upprörd när ett kök inte anstränger sig, när man känner att kocken inte gjort sitt bästa. Det händer på alla nivåer; både på den enklaste sylta och den dyraste lyxkrog. Jag har blivit bättre på att undvika sådana ställen.

 

Läs mer om Pärs Michelinår på: 100michelinstars1year.blogspot.com

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!