TIPS

Hål i väggen: små restauranger i hela världen

Nov 15, 2009

De finns överallt i hela världen – de där små, oansenliga restaurangerna med några fåtal bord, lagom skitig bordsduk och fantastisk mat. Så billigt, så långt från turiststråken och så gott att det ofta blir höjdpunkten på resan. Här är favoriterna, från t-benstek i Florens, till folkloristiskt i Riga och ekogrönt i London.

Buca Lapi, Florens
Hål i väggen är för mig ett florentinskt begrepp. En ”buca”, en grop eller ett hål, borde egentligen vara ett billigt matställe. Men flera buca har gjort klassresan från taxifik och blivit lyxhak. Komage i tomatsås – à la fiorentina – är det snällaste mötet en nybörjare kan ha med komage. Det hade jag på Buca Lapi i Florens. Källarvalven i ena matsalen är tapetserade med tidningar och affischer från vilka hungriga taxichaufförer påstås ha ätit sin komage under tidernas lopp. Men nu är denna restaurang lika fin i kanten som gästerna med florentinsk t-benstek på tallrikarna.
Via del Trebbio, 1
+39-055-21 37 68
bucalapi.com

 

No Signboard, Singapore
Alla Singaporerestauranger tycks servera chilikrabba, några gör svartpepparkrabba. No Signboard blev så berömd för sin vitpepparkrabba att det inte gjorde något att man inte hade råd med en skylt. Alla som visste något om att pilla i sig kladdig krabba med saftigt kött och het sås talade om restaurangen utan skylt. Förklara för taxichauffören att du vill till den enklare billigare lokalen på Geylang. Den har i dag Singapores förmodligen största skylt. Det finns minst två restauranger till.

414 Geylang Road
+65-684 234 15

 

Alexandras grekiska soppkök, Göteborg
Ett urval av Alexandras grekiska farmors bästa soppor med bröd till är en av Göteborgs, och landets, mest prisvärda luncher. Och har varit det sedan pappan lanserade den. Man sitter kompakt, nästan i knäet på sig själv längs sidogången till höger när man går in från långsidan mot salutorget. Bönsoppan är känd för att ha omvänt bönhatare. Risotto på grekiska görs med risliknande juvetsipasta och fårost.
Saluhallen på Kungstorget
031-711 78 78

Capitol, San Francisco
Jag åt ensam knaperkokta kinesiska grönsaker och en krabba tillagad med färsk ingefära för tre personer. Krabban har säsong i september till januari. Läs om dagens bästa rätter som anslås på väggarna i den enkla lokalen. Vällagat med varierad säsongsmatsedel. Kreditkortslöst men billigt.
– Några av affärerna på Stockton Street rekommenderar sina kunder hit. Vi försöker göra vårt bästa för att motsvara förtroendet, säger min servitör.
839 Clay Street (om hörnet från Stockton Street), Chinatown
+1-415-397 62 69

Song Que, London
Detta stora hål i väggen på hörnan mot Pearson Street är en grön oas: färgsättning, ljus och framför allt riklig tilldelning av färska kryddörter och blad. Låt dig inte avskräckas av att det står betelblad på matsedeln. Cha plu heter de i Thailand och ser ut som små betelblad, men de stimulerar bara med sin fräschör, och de används som tacoskal eller wraps till kött och annat du kan plocka ihop på dem för att stoppa i munnen. Priserna är bra för att vara London och smakrikedomen är en resa i sig.
134 Kingsland Road, Shoreditch
+44-20-761 332 22

Fonda Don Chon, Mexico City
Indiansk mexmat är kanske framtiden. I alla fall serveras här flera välsmakande insektsrätter än jag vill erkänna efteråt. Hungern väcks dock genom en tur mellan vitklädda matlagerskor i ett ångande och väldoftande kök. Matsalen är bland det enklaste jag mött i hela världen, men stolar och bord finns. Det är inte billigt och språkproblemen är legio. Kanske var det så att vi fick gryta på nakenchihuahua med habanerochili till huvudrätt – vi hann aldrig reda ut det för restaurangen stängde redan vid sjutiden på kvällen.
Calle Regina 160
+52-55-554 208 73
restaurantechon.com

Daisy May’s BBQ, New York
Ett långtradarsjapp med urval av recept från det fattiga USA:s bakgårdsgrillar. Men det är lysande och har nu både vinrättigheter och riktiga tallrikar. Mest imponerande är lammrack och spädgris (rumpa/halv/hel) som beställs tjugofyra respektive fyrtioåtta timmar i förväg. Tillbehören omfattar bland annat gyllene smörstekt formbröd, persikor kokta i amerikansk majswhiskey och morotsrött sötpotatismos.
623, 11th Avenue, hörnet 46th Street, Manhattan
+1-212-977 15 00

Sultanahmet Köftecisi, Istanbul
Bortse från att här är lite för hårdhänt renoverat. Ta in intrycket av en enkel servering som är så högtidlig att man nästan måste vara medlem för att beställa. Om det inte stämmer har du hamnat på någon av de många konkurrenterna med liknande namn i närheten. Avlånga lammfärsbullar kompletterar du med ris, grön eller blandad sallad. Och bröd. Krydda efter behov med chili och släck elden i munnen med yoghurtdrycken ayran som ska vara salt för att ersätta det du förlorat svettandes i solen utanför. Alkoholfritt.
Divanyolu Caddesi 12A, Sultanahmet nära spårvagnshållplatsen
+90-212-513 14 38

Fruktstånden i Jalan Alor, Kuala Lumpur
Bland gatuserveringarna på den här kända lilla matgatan är fruktstånden med några få stolar och handsköljning ur vattenflaskor alldeles för lite omtalade. Du har all anledning att smaka frukterna, somliga tillgängliga året om och andra bara någon period under högsäsongen i april till juli. Håriga rambutan med vitt fruktkött och ännu hellre mangostan som också har vitt fruktkött, men ännu mera aromatiskt under sitt tjocka gråvioletta skal. Durianfrukten blir aldrig bättre än här.
Nordöstra änden av Jalan Alor

Lido Alus Sēta, Riga
Det här nya ölsjappet i Gamla stan är inrett med grovhyvlad träinredning och med servitriser i lettiska folkdräkter – så bra genomfört att jag förstår att det användes som alternativ till lyxrestaurangen Vincents för representation i det alltmer renoverade Riga på nittiotalet. Buffén är smaklig och känns äkta med rädissallader, gråärter och fläsk och spett som grillas medan man försöker överblicka utbudet. Fatölet, det mörkare, är dessutom utmärkt. Blygsamma priser.
Lido Alus Sēta (och inget annat Lido!) 6 Tirgoņu iela, Gamla stan
+371-722 24 31

Sagars South Indian restaurant, Delhi
Foodies som ogillar vegetarianism kan känna sig lugna: problemet med Sagars är inte att här är kött- och fiskfritt – maten är verkligen god nog – utan att alla grannrestaurangerna är döpta efter den, så risken att gå fel är stor. Rätterna är kryddiga men innehåller också milda curryblad och måltiden kan överraska med ballonglikt pooribröd. Här är litet och enkelt men luftkonditionerat och fräscht trots ätutrustningens kantinprägel. Man kan dricka oanade mängder yoghurtdryck, men ingen alkohol.

18, Defence Colony i södra Delhi
+91-11-243 331 10/243 336 58

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.