INTERVJU

James Lohan, Mr & Mrs Smith

Oct 05, 2009

RES låter experterna lista trender inom resor, livsstil, underhållning, boende och nattliv i en serie: Trendspanarna. Först ut i serien är James Lohan, ena halvan bakom de unika hotellguiderna Mr & Mrs Smith. Hur ser vårt framtida resande ut? Här får du svaren.

 James Lohan, Mr & Mrs Smith, vilka framtida resetrender ser du i kristallkulan? 
– Resetrender förändras i takt med kundens behov. På grund av det instabila ekonomiska läget i världen så är det till exempel svajigt för boutiquehotellen. I Storbritannien breder boutiqueversionen av bed and breakfast-stället ut sig, små privatägda ställen som kan erbjuda personligt boende till priser som de större kedjorna inte kan matcha. Detta är en trend som jag tror kommer att sprida sig i världen. På grund av det stora urvalet hotell kommer framtiden att handla om att få kunder att återvända, något man bara lyckas med genom att vara bäst. Det innebär inte bara att man måste vara plånboksvänligt prissatt, utan även att gästens upplevelse blir bättre än någonsin. Hotellen kommer att vilja lära känna dig som individ. Att till exempel veta hur någon vill ha äggen tillagade på morgonen skapar ett band mellan gästen och hotellet, och ger på så sätt gästen en bättre upplevelse.

– Vi ser även att vår medlemsklubb växer i svåra tider. Människor är ute efter bättre erbjudanden. Trots att välden är en hårdare plats så är resandet det sista folk vill ge upp, och genom att gå med i olika medlemsklubbar får de erbjudanden om bättre priser.

– Off-season-resandet blir större. Finanskrisen har gjort att man gärna reser till nya resmål där valutakursen är förmånlig. Att resa nära hemmet är ett annat alternativ för att hålla kostnaden nere.

– ”Lyxigt självhushållande” är en trend som befinner sig i samma läge som boutiquehotelltrenden befann sig på för ungefär tio år sedan. Privata boenden som är lika stilfulla och lyxiga som hotell hyrs ut till hela sällskap – familjer, en grupp vänner eller ett par. Här kan man skräddarsy sin egen hotellupplevelse genom att hyra in kock, bartender eller chaufför om man så önskar. Hyresmarknaden för semesterboende kommer att bli en stor trend framöver och kostar resenären hälften jämfört med ett hotell.

Hur bedriver ni er jakt på kommande trender?
– Vi har ett eget Smithspionnätverk som består av individer runtom i världen som rapporterar till oss. På så sätt kan vi hålla våra guider uppdaterade. Våra sjuttio tusen medlemmar hjälper oss också med tips.

Vilka hotell, restauranger eller koncept anser du är banbrytande just för tillfället?
– Boutiquehotellet Rough Luxe i London ligger i Kings Cross, ett udda ställe för den typen av hotell. Byggnadens utsida ser ut som ett riktigt sunkigt bed and breakfast-ställe, men så fort man kliver in ser man alla möjliga sorters vackra möbler och konstverk. Byggnadens historia lyser igenom och är relativt orörd. Bitar av tapeten från femtiotalet hänger fortfarande kvar och blandas upp av samtida inredning – ruffigt men samtidigt lyxigt. Stilen är totalt innovativ, jag har aldrig sett något liknande i hela världen.

– En hotellgrupp som alltid överrumplar folk, vare sig man älskar eller hatar dem, är The Standard. Det senaste hotellet i New York, som precis har haft en så kallad soft opening, ska vara något alldeles extra. The Standard lekar alltid lite med sitt varumärke. De är cutting edge, de följer inga regler och trots att alla hotell tillhör samma företag är de alla lite olika. De reflekterar alltid rytmen på de olika platserna de ligger på. Håll koll på The Standard New York.

– Vigilius Mountain Resort är ett utmärkt exempel på ett miljömedvetet bygge på toppen av ett berg. Det är så uppfriskande med ett hotellet som är i sådan samklang med sin omgivning.

– Ett annat koncept vi tittar på är Music Concierge, ett företag som designar soundtrack för hotell, restauranger och diverse andra koncept. Vi jobbar själva med Music Concierge i sammanställandet av våra cd-skivor. De designar bokstavligen hur ett hotell ska låta – vid olika tidpunkter på dagen. I baren kanske man vill ha musik med högre tempo medan man i spat vill ha något mer avkopplande.

Vilka städer och avlägsna destinationer är på uppåtgående?
– Vi jobbar inte så aktivt med destinationstrender, eftersom vi är beroende av hotellen i vår kollektion. Lyx- och boutiquehotell brukar i regel inte vara först på plats på de hetaste destinationerna. Ser man till våra kunders bokningar så verkar det som om man just nu håller sig till destinationer man känner till. Folk vill verkligen förvissa sig om att de vet vad de får, eftersom semestern är dyrbar och pengarna är knappa.

 

James Lohan är aktuell med en ny Mr & Mrs Smith-bok om Australien och Nya Zeeland, som lanseras senare i år. Dessutom en ny serie cd-skivor under namnet In bed with. Mer information om Mr & Mrs Smith finns på: mrandmrssmith.com

 

Fakta restrender i kristider

Personliga hotell
Medlemsklubbar
Mer off-season
Nya valutabaserade resmål
Lyxigt självhushåll

 

Sju snabba till James Lohan:

Carry-on/Check in

Flygplan/Tåg

Landet/Storstaden

Morgon/Kväll

Klubb/Restaurang

Business/Ekonomi

Fönster/Gång

 

James Lohans adresser:

Rough Luxe

1 Birkenhead Street, London

+44-20-783 753 38

roughluxe.co.uk

 

The Standard New York

848 Washington Street, New York

+1-212-645 46 46

Lediga rum & priser

 

Vigilius Mountain Resort

Vigiljoch Mountain, Lana, Italien

+39-0473-55 66 00

Lediga rum & priser

 

Blakes

33 Roland Gardens, London

+44-20-737 067 01

Lediga rum & priser

 

J.K. Place

Piazza Santa Maria Novella 7, Florens

+39-055-264 51 81

Lediga rum & priser

 

Le Manoir Aux Quat’ Saisons

Church Road, Oxford

+44-1844-27 88 81

manoir.com

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!