TIPS

Maribor vs Guimarães – kulturhuvudstäderna gör upp

Apr 01, 2012

Nytt år innebär nya kulturhuvudstäder, och efter att titeln under många år gått till välkända städer riktas Europas ögon i år mot två riktiga doldisar på kulturkartan. RES Micha van Dinther sätter slovenska Maribor och portugisiska Guimarães på prov.


Maribor

Hotell i Maribor

I nordöstra Slovenien, strax intill den österrikiska gränsen, ligger Maribor. Här har mänsklig aktivitet har spårats tillbaka till äldre stenåldern, och i dag är staden en populär skidort – man arrangerar bland annat stora tävlingar på alpberget Pohorje.

BOENDE

En oerhört färgstark och smått psykedelisk upplevelse är Hotel 365, beläget fem minuters bilfärd från stadskärnan.

Hotel 365
Kobanska ulica 10
hotel365.eu

MAT & DRYCK

Snygga Rozmarin är allt i ett – kafé, restaurang, klubb och vinbar – och känns mer storstad är småstad.

Rozmarin
Gosposka ulica 8
rozmarin.si

NATTLIV

Under 1980-talet kom många internationella jazzmusiker till Maribor för att spela. Besök Satchmo för en ton av det förgångna.

Satchmo
Strossmayerjeva 6
satchmo.si

SEVÄRT

Den slovenska dirigenten Karmina Šilec har en kreativ syn på musik, och blandar in teater på några hörn i sina föreställningar.

Carmina Slovenica
zbor-carmina-slovenica.si

Den internationella festivalen för samtida konst, Art stays, pågår mellan den 10 juli och den 30 augusti. Kolla in programmet på nätet.

Art Stay
artstays.si

Det kulturella centrumet Kibla är samlingsplats för multimediekonst, och deras kontinuerliga program ska pågå långt efter kulturhuvudstadsårets slut.

Kibla
Ulica kneza Koclja 9
kibla.org

SHOPPING

Ta en tur till vingården Vinag för att provsmaka och handla finfina viner. De underjordiska källarna är över två kilometer långa.

Vinag
Trg Svobode 3
vinag.si

Guimarães

Hotell i Guimaraes

Guimarães ligger i norra Portugal, i distriktet Braga. Under 800-talet bosattes området för första gången, och kallades då Vimaranes. Staden kallas ofta för ”den portugisiska nationalitetens födelseort” och dess centrum har upptagits på Unescos världsarvslista.

BOENDE

Det ovanliga Encosta do Paraiso är tio arkitektoniska konstverk i form av trälådor uppstyltade på en häll en bit utanför staden.

Encosta do Paraiso
Rua de Agrelos, Selho-São Jorge
clubeparaiso.pt

MAT & DRYCK

I en historisk byggnad bjuder den unga kocken Isabel Vitorino på ”det nya portugisiska köket”. Boka bord på innergården.

Histórico de Papaboa
Rua Valdonas 4
papaboa.pt

NATTLIV

Stadskärnan vaknar till liv efter skymningen, och tapashaken på torget sjuder av aktivitet långt inpå natten. Stadens hetaste är klubben Projecto i Parque des Hortas.

Projecto
Parque des Hortas

SEVÄRT

Genom tävlingen Pop Up Spaces har man utsett 15 osannolika platser som under årets lopp får nytt liv och nya funktioner.

Pop Up Spaces
guimaraes2012.pt

Missa inte Centro Cultural Vila Flor, som med byggnadens rena linjer i kombination med ett spännande program är en kulturell destination i sig.

Centro Cultural Vila Flor
Av. D Afonso Henriques 701
ccvf.pt

Paço dos Duques, eller hertigarnas palats, är ett storslaget gotiskt bygge som har genomgått en rejäl renovering under António Salazars styre.

Paço dos Duques
Rua Conde Dom Henrique
pduques.imc-ip.pt

SHOPPING

På en och samma adress, i butiken Artesanato de Guimarães på gatan Rua Paio Galvão Loja, säljs de regionala hantverkarnas alla souvenirer.

Artesanato de Guimarães
Rua Paio Galvão Loja 11
artesanatodeguimaraes.wordpress.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!