WEEKEND

Möt våren med en resa

Apr 01, 2015

Nu är påsken här och det innebär för många några dagar ledigt. Varför inte passa på att ta en resa i samband med ledigheten? En utlandsvistelse kan ha många fördelar – både för välbefinnandet och för pluskan.

Text: Sandra Forsvik

Hela 34 procent av svenskarna upplever att årets första månader är de mest stressiga, enligt en undersökning som Skyscanner nyligen har gjort. Tillsammans med psykologen Rebecca Spelman har resesökmotorn tagit fram fem förklaringar till varför en påskresa kan få dig att må bättre.

1. Vi främjas av kortare och tätare ledigheter

Istället för att ta en längre ledighet en gång per år, mår vi bättre av att vara lediga kortare perioder, med tre till fyra månaders mellanrum.

2. Flykt från vintern

Att känna sig stressad under en längre period, utan återhämtning, kan vara skadligt. Genom att unna sig en resa efter en hektisk tid ökar möjligheten att ladda batterierna och få tillbaka energin.

3. Motverka vinternedstämdheten

Kombinationen av lite solljus och kallt väder kan ha en negativ effekt på vårt psyke. Det finns en risk att vår naturliga hormonbalans påverkas, vilket i sin tur kan bidra till att vi känner oss deprimerade. En resa till solen kan ha en positiv effekt för att det ger oss något att se fram emot, menar Spelman.

4. Överträffa förväntningar

Endast 13 procent av resenärerna som har deltagit i undersökning ser fram emot påsken, jämfört med andra perioder. Att förgylla påskledigheten med en resa kan därför ha en extra positiv effekt på ditt mående.

5. Fynd för plånboken och din mentala hälsa

Att hitta en resa till ett riktigt bra pris gynnar både plånboken och humöret. En känsla av att ha fyndat har en positiv inverkan på vårt psyke eftersom att det får oss att känna oss smarta och skickliga. Enligt Skyscanners statistik från 2014, är det dyrare att resa utomlands på sommaren än under påskhelgen, så för den som önskar att komma billigare undan är det läge att resa nu.  

Genomsnittspris på resor under påsken 2014

Antalya ca 4 500 kr

Kreta ca 3 200 kr

Istanbul 3 000kr

Lissabon 3 500 kr

Los Angeles ca 5 200 kr

New York ca 6 400 kr

Palermo ca 4 000 kr

Split ca 3 000 kr

Venedig ca 3 000 kr

 

Genomsnittspris på resor under juli 2014

Antalya ca 8 600 kr

Kreta ca 5 500 kr

Istanbul 6 200 kr

Lissabon ca 5 600 kr

Los Angeles ca 14 000 kr

New York ca 14 000 kr

Palermo ca 7 000 kr

Split ca 6 000 kr

Venedig ca 5 000 kr

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!