TIPS

Ring och flyg

May 25, 2009

Numera kan du slå på mobilen ombord på flyget – om du flyger med rätt flygbolag och befinner dig på över tre tusen meters höjd. RES låter Bo Eriksson, flygteknisk inspektör av el- och avioniksystem på Transportstyrelsen reda ut begreppen.

Hur fungerar den nya tekniken?
– Det finns en liten basstation på flygplanet som slussar mobilsignalerna till satelliter via en antenn på flygplanet. Den här tekniken minskar mobilens uteffekt drastiskt. Om man inte har den här basstationen försöker mobilen kontakta en markstation. Bildligt talat så blir det som att mobilen måste ropa väldigt högt från flygplanet för att höras ända ner till marken. Med basstationen på flygplanet behöver mobilen bara viska för att höras.

Vad händer om basstationen skulle gå sönder?
– På flygplanen har en brusmatta installerats så att mobilernas uteffekt inte kan nå marken. Det är som om mobilerna inte hörs på marken oavsett hur högt de ropar. Men brusmattan fungerar bara från tre tusen meter. Eftersom man är så högt uppe i luften gäller inte de vanliga landgränserna och då kan det hända att mobilen loggar in på flera markstationer samtidigt. Och det är ju något som inte teleoperatörerna tycker om.

Så är det här med säkerhetsrisken egentligen en konspiration mellan operatörerna?
– Nej, det finns studier som visar att mobilernas effekt på flygplanet översteg den störningsnivå som flygplanet är certifierad för. Bland annat kan det ge störningar i navigationssystemet. Det kan också utlösa brandlarmet, och om det händer måste flygplanet nödlanda.

Vad tycker du om den nya tekniken?
– Det är bra att vi kan använda mobilen på flyget. Men jag är inte säker på att grannen på flyget tycker att är lika bra, men det är ju ett annat problem.

FAKTA
Ryanair är piggast på att införa den nya tekniken, hittills har tjugo flygplan utrustats. Andra flygbolag som har eller planerar att införa tekniken är bland annat Emirates Airlines, Wataniya Airways, Royal Jordanian och Oman Air och Air Asia. På Ryanair kostar det 18–36 kronor per minut att ringa och skicka sms, men det är gratis att ta emot sms.
 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!