INTERVJU

Runt jorden på två hjul

Jul 09, 2009

Tidigt i våras tog Erik Ekedahl sitt pick, sitt pack och sin cykel och åkte söderut. På sin blogg, Jorden runt på cykel, berättar han för res.se:s läsare om sina strapatser. Detta väckte vår nyfikenhet och med benen dinglande över kristallklart vatten på en pir i Montenegro berättar Erik över telefon vad det är som driver honom.

 

worldonwheels.jpg

 

Du ska cykla jorden runt, hur kom du på denna galna idé och hur har du planerat resan?
Jag träffade en engelsk jorden- runt-cyklist, Alastair Humpherys, när jag reste i västra Kina för fyra år sedan. Det var då jag först förstod att det är möjligt att cykla jorden runt och jag bestämde mig för att jag måste göra det.  

Rutten kräver en del planering, jag vill undvika vinter och regnperioder men inte missa några platser. Cyklar man jorden runt kan man inte undvika vintern helt men då får man välja en bra plats att vara den perioden. I år förmodligen mellanöstern eller Iran.

Hur lång tid tror du att det kommer att ta?
Jag räknar med ungefär fyra år, då snittar jag 50 km om dagen och har en del vilodagar.

Favoritdestinationen hittills?
Jag tycker väldigt mycket om Balkan, mer inlandet och bergen än kusten även om Montenegro är helt makalöst. Maten, människorna, musiken är verkligen toppen.

Vad är det bästa med att just cykla?
Dofterna när man cyklar i ett ängslandskap eller passerar ett bageri, ljudet av fåglar som kvittrar eller människor som hejar på när man cyklar uppför. Det är en utmaning också, tanken på att ta sig runt jorden för egen maskin är väldigt lockande.

Något på resan du ser fram emot särskilt mycket?
Jag längtar till Iran, det kommer att bli fantastiskt spännande. Förhoppningsvis hinner den politiska situationen reda upp sig lite innan jag kommer dit. Afghanistan blir också väldigt spännande. Tillsammans med olika kontakter håller jag, i egenskap av civilingengör på att planera ett vattenreningsprojekt i norra afghanistan för våren 2010.

Vad är reaktionerna från de du träffar över att du cyklar?
Ofta reagerar folk genom att hävda min galenskap för att sen säga att det är häftigt och att det skulle vilja göra ngt liknande, men kanske inte på cykel, och inte så långt och inte på egen hand.

Berätta om några möten du kommer ihåg
Det var väldigt dåligt väder när jag kom till Bosnien, jag kände mig lite modstulen och less. men vinden vände: jag blev inbjuden till en familj som gav mig en säng, mat och sällskap. Det värmer djupt in i själen att möta sådan vänlighet och generositet när man är ensam och blöt.

Vad har du för budget?
Jag har två tusen kronor i månaden, det ska täcka allt. I Europa har jag blivit tvungen att nalla lite från reserverna för att få det att gå ihop.

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!