RESMÅL

Sommarens mest populära länder

Apr 10, 2015

Snart är sommaren här och det innebär för många en utlandsresa. Spanien och Grekland är i ropet för svenskarnas val av turistland. Två andra uppstickare är USA och Kuba som lockar med sina upplevelser. Det visar Ticket Collections årliga undersökning för sommaren 2015.

Text: Sandra Forsvik Foto: Balint Földesi

Spanien och Grekland håller ställningarna

Spanien är det land som toppar Ticket Collections lista över det mest populära landet att åka till i sommar. Nästan var femte svensk vill åka hit på semestern. På en stadig andraplats kommer Grekland. I år går USA om Turkiet och knycker tredjeplatsen vilket gör att Turkiet halkar ner på en fjärdeplats. Istanbul och de turkiska badorterna är fortfarande väldigt poppis. Undersökningen omfattar både charterflyg och reguljärflyg.

USA är sommarens komet

Det är framför allt tre länder som ökar starkt i år. Den främsta kometen är USA, följt av Italien och Spanien. Att dollarn har ökat tycks inte påverka svenskarnas resplaner. USA är för många en dröm och i sommar är det många som gör verklighet av drömmen. Enligt Tickets undersökning är det 23 procent fler resenärer som åker till det stora landet i väst, jämfört med förra året. Trenden av upplevelser lockar många till USA, där det finns mycket att se och göra. Det är vanligt att hyra bil och kombinera strandliv i Florida med en kortare Karibienkryssning. Faktumet att fler flygbolag flyger till USA, gör att biljetterna blir billigare.

Kuba – sommarens bubblare

Kuba är ingen typisk sommardestination, men i år är Kuba sommarens största bubblare. Antalet resenärer har dubblats, jämfört med i fjol. Kuba ligger i dag på plats 40 över mest bokade resmål i sommar, och har klättrat från plats 67.

Ticket ser ett samband mellan det ökade intresset och det senaste årets politiska händelser i landet, då Kuba och USA har närmat sig varandra efter mer än 50 år av handelsbojkott. Många vill ta chansen att uppleva landet innan alltför stora förändringar sker. Havannas slitna charm, färgglada kolonialhus, amerikanska 50-talsbilar och Varaderos milslånga stränder frestar.

 

Undersökningen har tagits fram av Ticket Collection i samarbete med Novus. Syftet är att belysa information kring svenska folkets resvanor och favoritresmål. Den genomförs två gånger per år och den här undersökningen bygger på svar från cirka 1 100 respondenter.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!