INTERVJU

Tilde de Paula väljer världens bästa...

Oct 27, 2009

Tilde de Paula är prisbelönt programledare i TV4, bland annat aktuell med programmet Kändisdjungeln i höst, inspelad direkt i Malaysia. För RES har hon avslöjat att hon helst hänger på ön Agistri i Grekland och shoppar på Bergdorf Goodman i New York.

 

Tilde de Paulas bästa ... STORSTAD:
Jag älskar ju mitt Stockholm, så i vilket annat sammanhang som helst hade jag nog svarat det. Men eftersom Stockholm är min hemstad, och det här handlar om resesammanhang, så är svaret självklart: Rio de Janeiro! I Rio blandas alla kulturer och samhällsklasser i en gemensam längtan efter att njuta av livet. Levnadsglada människor, alltid nära till leenden och sol sol sol! Dessutom ingen stress, trots att det bor dubbelt så många människor i Rio som det gör i hela Sverige.

Hotell i Stockholm

Hotell i Rio de Janeiro

… BEACH:
Fernando de Noronha, utanför Brasiliens nordostkust. Det är en skyddad ö med hög miljömedvetenhet. Inga bilar är tillåtna på ön och man tar bara in ett begränsat antal besökare åt gången. Här delar man vatten med delfiner och enorma sköldpaddor. Det är overkligt vackert och häftigt.

… Ö:
Grekiska Agistri, en dryg timme utanför Athen. Här står tiden still. Kommer man bara bort från den enda lite mer turistiga stranden, så är det små familjeägda hotell, ouzo och loj stämning. Jag var på Agistri med goda vänner i fem dagar en gång, och jag har aldrig känt mig så utvilad som efter det, det kändes som fem veckors totalt lugn i hela kroppen.

Hotell på Agistri

… KAFÉ:
Kanske inte så kreativt, men jag upplever nästan löjlig lycka av en islatte på vilket Starbucks som helst i New York!

… HOTELL:
Den tjusigaste hotellupplevelse jag har haft var i Bangkok i Thailand. Men jag har bott på så många olika hotell, inte minst när jag har jobbat med När & Fjärran, Saknad och Spårlöst att jag tycker att de flesta hotell liknar varandra när man väl kommit bakom de hopvikta toapapperssnibbarna och zappat sig fram till CNN. Min värsta hotellupplevelse var en gång i Paris, skitiga lakan och allmänt sunkigt. Eller i Istanbul, där jag hamnade på ett hotell där det måste ha spökat.

… BAR/NATTKLUBB:
Vilken som helst längs med Miami Beach! Så skön partajstämning, extremt bra liveband, latinomusik som sprutar ut ur högtalare och fötter som rör sig snabbare och mer uthålligt än vilken Duracellkanin som helst. Genuin dansglädje och svettigt!

… FLYGBOLAG:
Så länge de håller sig i luften är jag tacksam.

… FLYGPLATS:
Flygplatser är tråkiga. Men på Rios flygplats kan man i alla fall roa sig med att lyssna på flightutroparen. De har alltid kvinnliga utropare och det låter mer som om de medverkar i en erotisk film än att de ropar ut flight- och gatenummer. Väldigt stönigt!

… BUTIK:
Bergdorf Goodman på Fifth Avenue i New York! En klassiker! Det går ju inte att misslyckas där … bara man har någorlunda med tid på sig, och gillar att frestas. Det är ett urtjusigt hus från början på nittonhundratalet, åtta våningar med precis alla designer, både de unga hippa och de gamla rävarna. Har man inte hur mycket tid på sig som helst hinner man i alla fall alltid pipa förbi våningen med den stora skoaffären – ren njutning för den annars tilltufsade kommersiella sidan av själen!

… MUSEUM:
The Metropolitan Museum of Art på Fifth Avenue i New York är en mäktig upplevelse, men jag hade en större personlig upplevelse av Skagens Museum i Danmark, om Skagenmålarna. Det var magiskt.

… RESTAURANG:
Jag äter helst vegetariskt och har aldrig fått så god vegetarisk mat som när jag var i Kappadokien, som ligger på 1 100 meters höjd i centrala Turkiet. Det är ett helt fantastiskt landskap, berg format för miljoner år sedan av vulkanutbrott och väder och vind. Här spelade man in delar av Star wars-filmerna. Det finns uthuggna städer, med ibland upp till sju våningar under jorden – helt fantastiskt. Väldigt trevliga och gästvänliga människor, som alltså bjuder på mängder av vegetariska arabiska smårätter.

… PARK:
Etosha Nationalpark i Namibia.

FAKTA - hitta dit:
Bergdorf Goodman
754 5th Avenue, New York, USA
Tel: +1-212-753 73 00
www.bergdorfgoodman.com

Skagens Museum
Adress: Brøndumsvej 4, Skagen, Danmark
Tel: +45-984 464 44
www.skagensmuseum.dk

Etosha Nationalpark
Adress: Etosha, Namibia
Tel: +27-21-853 79 52
www.etoshanationalpark.co.za

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!