TIPS

Våga vägra värstingmuseer

Jun 05, 2009

I stället för att köa i timmar bland tusentals andra på Guggenheim och Tate, kan du värna om din plånbok, dina skor och konstupplevelsen med stort K. RES hjälper dig upptäcka guldklimparna bland världens bästa, permanenta samlingar.
 

Saatchi Gallery, London
Tänkte du köa framför Tate Modern och betala 12 pund för att se utställningen om futurismen? Tänk om. Världens kanske mest magstarka, omvälvande och påkostade samling av nutidskonst finns på Saatchi Gallery.
Klarar din mage att konfronteras med detta har du fått diplom som konstkonsument. Du kastas mellan poetisk stillhet och rena kräkupplevelser. Allt annat är bara ljummet te. Dessutom är inträdet gratis.
 

Duke of York’s Headquarter, King’s Road, London
+44-20-782 32 36
saatchi-gallery.co.uk

The Frick Collection, New York
Inte nog med att du kan strosa omkring bland förstklassiga Jan Vermeer, Rembrandt och allehanda renässansmästare. Halva nöjet är själva museet, söder om Central Park och Guggenheims köer.
Du vandrar omkring i industrimagnaten Henry Clay Fricks överlyxiga hem och guldinfattade möbler från förra sekelskiftet. Det byggdes med avsikten att få mångmiljardären Andrew Carnegies hus att likna ett gruvhål. Själv känner du dig som Bill Gates eller Den store Gatsby när du strosar omkring i de nästan tomma salarna och trädgårdarna.
 

1 East 70th Street, New York
+1-212-288 07 00
frick.org


Maison européenne de la photographie, Paris
Paris fotomuseum i L’hôtel Hénault är ett aristokrathus från 1706, mitt inne i mysiga Maraiskvarteren. Här hör du inte tjutet från uttorkade barn som har fått köa i tre timmar. Möjligen lite fågelkvitter och fnitter. Det är med andra ord svårt att komma i bättre form för att titta på originalverk av Andy Warhol, Helmut Newton och Martin Parr eller varför inte Sophie Calle? Vasst, tänkvärt och skönt. Dessutom finns det ett kafé och medietek med allt du någonsin kan drömma om i fotoväg.
5–7 Rue de Fourcy, Paris
+33-1-44 78 75 00
mep-fr.org


Bauhaus-Archiv, Berlin
Som allt annat i Berlin ligger Bauhausmuseet lite avsides. Men vill man verkligen fatta vad arkitektur och konst är – eller bara beundra en häftig tekanna så är det här rätt adress.
Bauhausskolan var mellankrigstiden formavantgarde som gjorde byggnader och konst av cirklar, kuber och trianglar. Vill du dessutom beundra konstnärer som Paul Klee och Vasilij Kandinsky utan att ha en polsk skolklass på vänster sida och en busslast från Örebro på höger sida om dig så har du definitivt gått genom rätt dörr. Men även att stanna utanför och bara beundra museets originella Bauhausbyggnad är inte heller fel.
 

Klingelhöferstrasse 14, Berlin
+49-30-254 00 20
bauhaus.de



 

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.