Amsterdam

Munch hos Van Gogh

Till vänster: Edvard Munch, Skriket, 1893. Munch Museum, Oslo. Till höger: Vincent van Gogh, The Bridge at Trinquetaille, 1888. Privatägd.

For english scroll down.

Konstintreserad och i Amsterdam denna vecka?
Missa inte utställningen Munch : Van Gogh som stänger den 17 januari på Van Gogh Museum! Alltså rätt snart.

Det var en intressant 1 1/2 halv timme, både för mig (som läst konsthistoria och gått konstskolor) och för min vännina som är självlärd hobbymålare. För den insatte kan både Van Gogh och Munch kännas snudd på kitsch. Men den här utställningen har många lager och det blir väldigt intressant när man jämför de två ikonerna – Munch och Van Gogh. Båda började måla 1880. De flyttade till Paris samtidigt och influerades av impressionismen under samma tid. Båda blev världskända som ledande expressionister samt led av mentala problem. Norska Edward Munch och holländska Vincent Van Gogh träffades aldrig, men ändå är många av deras målningar nästan som parafraser på varandras verk.

Utställningen pekar på paralellerna mellan de två ikonerna skriver programmet. Personligen blev jag fascinerad över det känslosamma tidsdokument utställningen målade upp. Med svepande penseldrag går 1800-talets ideer in tidigt 1900 tal och sen fullt in i modernismen – storstäder, ensamhet, naturdyrkan och konstnären som en upptäcksresande i psykets drömvärldar. Mycket näring för tankar.

Vill du se utställningen rekommenderar jag att du bokar tidsbestämd biljett så du slipper långa köer. Information hittar du på hemsidan.

Munch : Van Gogh  closes -17 januari, 2016

Van Gogh Museum
Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam


 

English translation.

Art lover in Amsterdam this week?
Dont miss the closing exhibtion Munch : Van Gogh, an exhibition at The Van Gogh Museum (ends 17th january).

It was an interesting one and a half hour,  for both me ( a former fine art and art history student) = and my friend who is a devoted self taught painter. For the initiated, Munch and Van Gogh can almost appear kitsch. But this show becomes very interesting when you start comparing the two icons – Munch and Van Gogh. They both started painting in 1880 and moved to Paris and where they both were influenced by the impressionism during the period. The two would later become world famous as leading expressionists and they both suffered from mental problems.

Norwegian Munch and dutch Van Gogh never met, yet many of their paintings are almost parafrases of each others work. The exhibition points tot he parallels between the two icons according to the programme. Personally I found it a faschinating portrait of a time, how the brush strokes sweeps us from the end of the 1800 century and in to the early 1900th, and later full go into modernism – urban loneliness, nature worship, and the artist as discoverer of the psyches dream worlds. Plenty of food for thought.

If you like to see the exhibition this week, then I recommend you to book a time a ticket in advance. You’ll find more information on the home page of Van Gogh Museum.

Munch : Van Gogh  – closes 17 januari, 2016
Van Gogh Museum
Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *