Amsterdam

Amsterdams bästa matbutiker

Stach-6987

Ett skepp kommer lastat med.. Ja vad vill du ha? Det finns säkert i Amsterdam!
Shopping är inte svårt i den här staden. Amsterdamborna har varit bortskämda med spännande varor och godsaker från hela världen ända sedan ”De Gouden Eeuw” (Nederländeras Guldålder under 1600-1800-talet), då Holländska Ostindiska Kompaniet importerade kryddor, kaffe, choklad textil och annan lyx från Sydostasien och Indien. Amsterdam har en lång historia av små och välsorterade butiker.
Jag älskar att handla mat, kanske ovanligt mycket. Jag tar verkligen lång tid på mig när tittar, läser på förpackningar, klämmer, känner och luktar på frukt och grönsaker. När jag hittar en bra butik blir jag förälskad och vill handla där så ofta jag kan, jag blir exalterad av konceptbutiker och superhappy av att gå igenom en ambitiös avdelning med urval som slår allt annat. Sa ni ovanliga chilisorter och frukter? Då är jag där och scannar vare product medan jag drömmer upp vad jag vill laga. Förmodligen undrar personalen vad det är för mysko kvinna som spenderat en halvitmme på grynavdelningen mellan freekeh och rostat bovete!

Eftersom julen är på gång och du kanske är lika eller i alla fall nästan lika intresserad av att handla mat som jag är, delar jag med mig av mina favoritbutiker i Amsterdam här.
Butiken på bilderna är Stach på Nieuwe Spegelstraat. Scrolla längst ner i posten för adresser och webbsidor.


AMSTERDAMS BÄSTA MATBUTIKER

 1. Marqt
  Snygg konceptbutik med ekologisk inriktning. Ost och brödavdelningen är himmelsk!
  Här säljer man typiska holländska favoriter som flerkornsbröd med torkad frukt och på ostavdelningen finns både holländska och franska ekologiska ostar. Missa inte det stora utbudet av ekologiska viner på vägen ut.
 2. Bilder en de Clerq
  Den här butiken I västra Amsterdam är lösningen för den som vill äta riktigt god hemlagad mat men inte har tid att bläddra i kokböker ellr tidningar när inspirationen tryter. Bilder en de Clerq säljer måltider och kallar sig för ätbutik. Här väljer man mellan 14 rätter utvecklade av kockar och får sedan receptkort och ingredienser i ett paket så att man kan laga hemma själv.
 3. Organic for you
  Här hittar du biodynamisk mat av högsta kvalitet, karma-mat med andra ord, och precis som med Marqt gäller devisen ”smakar det så kostar det” här. Men vad det är värt det. OFY har det bästa av olivolja, balsamvinäger, vin, handbakade ekologiska bröd, choklad och färsk frukt. Här köper jag alltid den urgoda ”Tony’s” Fair trade choklad och och nötter. OFY finns på flera platser i Amsterdam. Jag handlar gärna på deras butik i det trevliga området Oud Zuid.
 4. Ekoplaza
  Ekoplaza är den största och äldsta biodynamiska butikskedjan i Nederländerna. Kött och mjölkprodukter som säljs här är från gårdar där djur är frigående och behandlas väl. Ekoplaza har också ett av de bästa urvalen för specialdieter, hälsokost och vegetarisk mat, allt från superfood som bipollen och spirulina, till glutenfria mjölsorter och pasta, veganostar, tempeh och seitan. Som butik känns Ekoplaza lite mer myskofta, sandaler och rökelse än de två chicare och dyrare Marqt och Organic for You, trots de är Ekoplaza inte billigt att handla på. Men har man väl kommit in i vanan av handla där är det svårt att sluta. Här vardagsshoppar jag grönsaker och vegoprodukter.
 5. Stach
  Jag har skrivit om Stach i RES förut, men det är värt att repeteras. Jag älskar att ta en snabblunch i butiken eller köpa med mig deliprodukter. Stach är en traiteurbutik, en blandning av delibutik-kiosk och cafe. Här kan köpa färdiga måltider att ta med eller äta på plats med en  cappucino eller juice. Mycket charm och en rolig blandning av syndiga sötsaker, bakverk, vin, snacks och hälsosamma sallader i en salig blandning, alltid inramat av de fina handskrivna texterna på skyltfönstren.
 6. Foodmarkt Amsterdam
  Nyöppnad butik i saluhallsstil som satsar på prisvänlig lokalproducerad mat i norra Amsterdam. Foodmarkt drivs av lågpriskedjan Jumbo i Nederländerna men konceptet är väldigt annorlunda än kedjans vanliga generiska butiker. Foodmarkts läge i norra Amsterdam, ett blommande och kreativt område med en genomsnittligt lägre inkomst än centrala Amsterdam är intressant. Det här området är spännande nu. Det här är nåt förframtiden, lokalproducerat till bra priser, för alla!

 

Stach-Nina Olsson 1

 

Stach-7001 Stach-7015Marqt
marqt.com
Overtoom 21

Bilder en de Clerq
bilderdeclercq.nl
De Clercqstraat 44

Organic for You
organicfoodforyou.nl
Cornelis Schuytstraat 26/28

Ekoplaza
ekoplaza.nl
Haarlemmerdijk 164

Stach
stach-food.nl
Nieuwe Spiegelstraat 52

Foodmarqt
jumbo.com/winkels/jumbo-amsterdam-foodmarkt-amsterdam/
Gedempt Hamerkanaal 223

Save

Save

Save

Save

Save

Save

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *