New York

Taco Tuesday

51e02c6f0a81b99507176eb732d0111e

Bara för att det inte ser ut som en restaurang betyder det inte att det inte är en sådan.  Somliga krogar vill bara vara lite hemligare av sig.  Tehuitzingo Deli Grocery i Hell’s Kitchen är en sådan.  Ungefär som La Esquina, fast mycket ballare, för att plottriga Tehuitzingo försöker inte vara hippt.  Helt sanningsenligt är det väl mer av en kitschig bodega, fast med extra-allt tortilla-skruv.  Menyn på den lilla delibutiken erbjuder säkert 20 olika sorters tacos, från klassisk al pastor (grillat fläsk med ananas) till tunga-, get- och vego alternativ.  Vill du hellre ha en quesadilla, suktar du efter en burrito eller en enchilada?  Det funkar det med.  Beställ vid luckan, hämta en mexikansk Coca Cola från kylen, roffa en pall och förundras över att detta faktiskt existerar ett stenkast från turisttingeltanglet vid Times Square, på 695 Tenth Avenue, mellan 47e och 48e gatan.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Världens bästa restaurang

För två veckor sedan samlades jordens mesta matnördar i Melbourne, Australien för att kora världens 50 bästa restauranger.  Japp, det är delvis därför som det varit lite tyst på den här fronten, jag var en av sagda nördar.  Resan tog inte mindre än 42 timmar från dörr till dörr.  Hyfsat långt för ett ”elevrådsmöte” på fem dagar.  Vi träffas ett par gånger om året och byter gastronomiska stories med varandra, vi käkar, vi dricker, vi minglar med kockar och likasinnade, vi klär upp oss och firar klotets mest hyllade krögare.  Sedan reser vi hem, slickar våra sår och tar en vit månad.

Förståsigpåarna gissade redan innan World’s 50 Best Restaurants galan att New Yorks Eleven Madison Park skulle kamma hem priset.  Så sant som det var sagt.  Kocken Daniel Humm och krögaren Will Guidara hade det också på känn, de pyste av självgodhet när jag såg dem dagen innan.  Det har aldrig varit lätt att få bord på deras Eleven Madison Park, nu lär det bli än mer svårt.  Billigt har det aldrig varit, men en måltid här är en unik upplevelse.  Maten är förstås utsökt, vacker och tillagad av utomordentligt älskvärt plockade ingredienser.  Vinlistan innehåller naturligtvis varsamt utvalda rariteter.  Och servisen är vida känd för att vara New Yorks mest påpassliga och tillmötesgående.  Guidara berättade hur han en gång såg en gäst skruva på sig vid middagen,  denne var uppenbarligen inte speciellt intresserad av finsmakarmenyer eller kulinariska stordåd så krögaren skickade en servitör tvärs över gatan till Shake Shack för att plocka upp en burgare åt gästen.  Omtänksamt och smålustigt.

Alla gillar inte uppstyltade avsmakningsmiddagar, inte ens Humm och Guidara som i dagarna öppnar en ny, lättsammare krog.  Made Nice ligger ett par kvarter norr om Eleven Madison Park, ett stenkast från restaurangen på Nomad Hotel som de också driver, på 8 West 28th Street.  Humm har slipat på menyn i ett år nu och även om den inte innehåller flådkrogens mer teatraliska inslag kommer den garanterat att vara spektakulär rent smakmässigt.

Melbourne är för övrigt en strålande stad, jag såg inte mycket mer än insidan av restauranger, barer och hotellrum, men det var värt besväret, även om hemresan gick direkt till flygplatsen från efterfesten där jag stängde ner kalaset tillsammans med en handfull andra kockstorheter som Massimo Bottura (förra årets bästa krog, italienska Osteria Francescana) och Gaggan Anand, årets vinnare i kategorin Asiens bästa restaurang, Gaggan i Bangkok.  Asia’s 50 Best Restaurants jippot firades för två månader sedan i Bangkok, det var också en minnesvärd höjdare.  Vill du ha tips på Bangkoks mesta kulinariska tempel har jag en drös adresser på lut…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Vårens bästa ostronbar

1451064622024

Alldeles strax, den 14e öppnar Grand Banks igen.  Det betyder ostron, rosévin och solnedgång över Hudsonfloden.  Ostronbaren bor på en vacker gammal båt som ligger förtöjd i höjd med N. Moore Street utmed Hudson River Park.  Gå dit!  Plaska bort en eftermiddag och låtsas att du är i New England, det är en liten semester på Manhattans västra sida.  De serverar tiptop cocktails, vin och väl valda snacks såsom lobster roll och andra skaldjursgotter.  Nu äreåren officiellt här!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Latte med extra allt

IMG_2791

Vid regnbågens ände ligger det ett café, caféet heter The End, där serverar de enhörningslatte med extra allt.  Den är blå och toppad av Dekorima-färgat strössel.  Sant.  Någon latte i ordets rätta bemärkelse är det ju inte, den innehåller inget kaffe, men väl hälsosamma, feel-good ingredienser som kommer få dig att skina inombords.  Och tror du inte på enhörningar finns det en lila ametistlatte, ja, med ametiststoff och lila sockerkristaller, och goji pulver.  Gå till The End om du vill fika på ett nytt, mer färggrant sätt.IMG_2792IMG_2736

FullSizeRender 3

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Var med på teve vetja!

Det kostar NOLL pengar att vistas i samma rum som Jimmy Fallon, Seth Myers och Whoopi Goldberg – många sk talk shows spelas in i NYC och är helt gratis att medverka på.  De behöver publik, du behöver underhållning, det är en enkel ekvation.  Det gäller dock att vara ute i god tid, boka biljetter här för Good Morning America, Late Night with Seth Myers, Live with Kelly, The View och flera.  Vill du hellre se charmiga Trevor Noah och hans The Daily Show eller vassa John Oliver skämta om veckans nyheter?  Det går det med.  Kolla här för ytterligare generell info.  De flesta program spelas in dagtid måndag till fredag, Last Week Tonight med John Oliver däremot är ett söndagsnöje som du kan boka här.

Vi ses på teve!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Chokladmuseum

Jag tror att det måste vara något gravt fel på mig, jag har ingen komplicerad relation till choklad och sötsaker.  Det är inget jag någonsin suktar efter, jag äter hellre feta opastöriserade ostar och sköljer ner dem med vin, förmodligen kommer dessa två saker ta livet av mig endera dagen, but whatevah’!
För alla er andra som faktiskt inte kan överleva utan choklad finns en ny sevärdhet här i stan, choko-kungen Jacques Torres chokladmuseum på Hudson Street.  Där kan du lära dig allt om kakaons historia och hur den tar sig från träd till kaka, samt testa att göra egna tryfflar (boka i förväg).  Det finns en barnhörna och självklart en Willy Wonka dos av smakprover.  Vi kommer nog inte synas där men kom och hitta mig på närmaste vinbaren efteråt!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Stek på stående fot

 

Jag har inte hunnit hit än, men jag är mäkta nyfiken på Ikinari Steak som just öppnat i East Village.  Det är en krog utan bord, där du käkar stek på stående fot.  Så typiskt japanskt att det skapat höga svallvågor av snack och spekulationer i mat-nördkretsar kring stan.  Det jag lärt mig: stekoset vilar tjockt i den lilla lokalen där du väljer mellan olika typer av biff som sedan raskt släpas över grillen och serveras med dussintalet olika såser och attiraljer.  Dyrt är det inte (jämfört med vad det kostar på traditionella stekhus), du betalar 8 till 11 cent/gram, trångt om plats är det definitivt, och enligt Robert Sietsema, en av NYs mesta matförståsigpåare är det helt fantastiskt, även om du kommer lämna stället och lukta som innandömet på en köksfläkt.  Testa!  Och låt mig veta vad du tycker!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Var det bättre förr?

DSC_0143

The Gilded Age kallas årtionden mellan ca 1870 och det tidiga 1900-talet, det var en guldkantad, svulstig tid för dem som hade pengar.  Industrialismen bultade ut framtidstro, lediga helger och gjutjärnsprakt, Rockefeller, Morgan m.fl. lät bygga burgna palats utmed Fifth Avenue, konstscenen blomstrade, arkitektur, dekorativa konster, skulptur och måleri frodades, New York var USAs kulturhuvudstad, centrum för all spetsfundighet, the bees knees, the cat’s pyjamas, som det så rart hette på den tiden då det tjusigaste som fanns torde varit kattens pyjamas och biets knän.  Flatiron byggnaden var stadens stolthet, en fastighet så hög och kantig att den fick vinden att blåsa i virvlar kring både trottoar och kjoltyg, kvinnor som passerade förbi fick hålla hårt i sina klänningar så de inte flaxade i luften och uppenbarade vrister och smalben, något som ansågs högst pinsamt och oanständigt.  Det fanns karlar som lurade kring Flatiron i hopp om att se just en aning kvinnlig hud, polisen brukade schasa iväg dem, vilket gav upphov till uttrycket ”23 skidoo” – att hastigt lämna en plats.

På vackra och intressanta lilla Museum of the City of New York pågår just nu en designutställning med objekt från den gyllene åldern.  Museet har även lanserat en app för både iPhone och Android som låter oss utforska NYC på den tiden, en audio-guide med berättelser och bilder som ger liv åt 15 klassiska landmärken såsom Tiffany & Co., Metropolitanoperan, Plaza hotellet och anrika krogen Delmonico’s. Om du undrar hur det såg ut på den tiden, om du är nyfiken på hur det var att leva under de boom-åren – ladda ner appen vetja!

DSC_0047

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

East Village bar-doldis

bf8acb6db09b59c3915cfc2c57de729f

Det var en sen afton bland vänner i en East Village lya, jag höll nästan på att låta raka skallen – det verkade som en helt logisk idé i den stunden – och hade det inte varit för Gerhard som tog mig på en tillnyktrande promenad runt kvarteret innan hans kompis faktiskt drog igång rakapparaten hade min kväll slutat hårlös.  Jag var ny i stan, omtumlad, berusad av NYC, hög på energin och de oanade möjligheterna, med ett och annat skrubbsår på knäna (”Let’s do lunch!”, ”I’ll call you” – floskler som folk säger men som de inte alltid menar, som blåögd svensk litar man ju på att den där personen faktiskt ska ringa).  Vi bestämde oss för att gå ut och ta ett sista glas snett över gatan, på Sake Bar Decibel, en liten kultförklarad bar som fortfarande ruvar en halv trappa ner på 9th Street, runt hörnet från Second Avenue.  Det är som att stiga rätt ner i en grynig japansk film från 60-talet, det är trångt, mörkt, kantstött, de har ett löjligt rep framför ingången och gud nåde den som själv vågar haka loss det och kliva in oinbjuden.  Det är japanskt, japanerna gillar regler, här väntar man tills man blir kallad.  Det är sake du ska dricka här, de har en lång-lång lista på risdrycker från hela Japan, samt smårätter för dem som inte vill pimpla på tom mage.  Varje gång jag promenerar förbi Decibel-trappan med den lilla ”On Air” neonskylten som lyser röd när stället är öppet, tänker jag på den kvällen då jag nästan blev skallig, det var en av de första barerna jag jag besökte när jag flyttade hit, det är fortfarande en favorit.  Gå dit du med!

Sakebar-Decibel-3

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Shoppingtips x 2

För det är du värd…en gnutta shopping…
De ena tipset är arty, intellektuellt och kulturellt, det andra är fluffigt, chict och hipt.  Välj själv!  Det ena utesluter inte det andra.

Dover St Market 2

Fashiondrömmar
Kliv in på Dover Street Market och trilla rätt ner i Alice i underlandets kaninhåla av otippade förtjusningar. Det här är en boutique, ett mini-varuhus dekorerat med handplockad magi, ett extravagant tempel till bredden fyllt av habegär, trompe-l’oeil effekter och psykedeliska detaljer. ”Ett vackert kaos” som modeskaparen Rei Kawakubos själv uttrycker det, japanskan som designat denna drömplats för modeälskare, och geniet bakom det chica märket Comme des Garçons. Här väntar sju våningar och en yta på 1 900 kvadratmeter som görs om totalt var sjätte månad för att locka oss tillbaka för ytterligare nya shoppingtjeck på hörnet av Lexington Ave och 30th Street.

Dover St Market 1

 

Konstfantasier
Underbart plottriga boklådan Printed Matter växte ur sina lokaler och flyttade till större för något år sedan. Det betyder fler konstböcker att bläddra i, fler tidskrifter och monografier, ytterligare signerade verk av nutida konstnärer samt t-shirts, vykort, dammsamlare och andra kulturella godbitar att glädjas åt. Printed Matter ordnar även utställningar med vinstänkta vernissager, garage-rockiga konserter, föredrag och boklanseringar på 11th Ave och 26th Street.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)