New York

Gammaldags apotek

FullSizeRender

Det vilar något charmigt över apoteket C.O. Bigelow på Sixth Avenue i the Village, det är gammaldags och sirligt, lyxigt och packat med habegärliga ”buff and puff” produkter.  Det är också anti-Rite Aid/Duane Read.  Det har funnits sedan mannaminne, eller åtminstone 1838 och kallas i mannamun kort och gott för Bigelow’s.  FullSizeRender 2De säljer alla de där vanliga apoteksprodukterna i en boaserad lokal med kristallkronor och flärd som gör att det nästan känns roligt att spendera 8 USD på Advil.  De har också ett rikligt sortiment tjusiga parfymer, doftljus, hår-, smink- och kroppsprodukter, presentartiklar och en serie egna krämer, tvålar och salvor som är prima gåvor till FullSizeRender 3vännerna där hemma.  Jag packade kappsäcken full innan jag for iväg på resa till Tokyo och Bangkok, alla ska få Bigelow paket den här gången.  Läppglansen är tiptop, liksom hudkrämen som doftar citron.

FullSizeRender 4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Tatueringar på hotell

Tatueringssalong på hotell?  Det låter märkligt men det är precis vad W Hotels tänker erbjuda fr.o.m. juli i år på de anordnar ”konstnärsresidens” för några av världens mest famösa tatuerare.  Först ut, 4e till 13e juli, är Joey Pang som kommer att återskapa sin Hong Kong studio i en svit på W New York Union Square.  Gäster som bor på hotellet under den tiden får en gräddfil in till Pangs bläck-boudoir. Hon är känd för sin kinesiska kalligrafi och sina akvarell-artade kreationer och har för det mesta en nätt väntetid på fyra år.  Hemma i Hong Kong tar hon 4 500 USD/dag, här i NY kommer startpriserna ligga på 1 600 USD/h.  Så vill du att hon ska ska sätta sin konstnärliga stämpel på din hud bör du genast boka rum på W.
Los Angeles Mister Cartoon och Atlantas Tuki Carter står näst på tur efter Joey Pang.

Vill du finna inspiration till din nästa tatuering bör du besöka New York Historical Society som för närvarande visar utställningen Tattooed New York, en historisk exposé som även väver in popkultur och inbegriper över 250 fotografier, prylar, teckningar m.m. som illustrerar konstartens tillkomst och utveckling i NYC.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Serieteckningsgeniet R. Crumb

Aline-Kominsky-Crumb-Robert-Crumb-SILO

Nästa vecka är sista chansen att se serietecknaren Robert Crumb och hans fru Aline Kaminsky-Crumbs värld på David Zwirner Gallery i Chelsea.  Missa inte!  Det är inte ofta som man får sig ett gapskratt i galleri-svängen där det mest är tillknäppt, tyst och seriöst.  Bägge konstnärer är kultförklarad tecknare, deras verk är groteska, mänskliga, ofta själv-nedlåtande, men på ett humoristiskt, ironiskt sätt.  Över 30 ramade verk berättar parets privata, intima stories.  Sista dagen är den 18e feb.

Och när du ändå är i Chelsea, ta en lov förbi klassiska krogen El Quijote i Chelsea Hotel-byggnaden.  Sätt dig i baren, beställ ett par tapas, drick ett glas Rioja och förundras över att denna institution fortfarande finns kvar, helt orörd, i originalförpackning, med patina och sägner som hänger i klungor.  Helt sanningsenligt är inte maten så mycket att skriva hem om, stämningen däremot är fantastisk.

Aline Kominsky-Crumb and Robert Crumb, “Aline Kominsky-Crumb & Robert Crumb: Drawn Together,” (2016), ink and watercolor on paper, poster for the exhibition at the Cartoonmuseum Basel (courtesy of the artists)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Koreansk hipster-goding

FullSizeRender 2

Bortom Madison Square Park ligger en doldiskrog som jag velat besöka länge.  I måndags tog jag mig äntligen dig, fattar inte vad jag väntat på.  Atoboy är en hit!  Futuristiskt Blade Runner-ruff, med avskalade väggar, stram inredning och lysrörsbelysning som ändå lyckas vIMG_1528ara mysig.  Maten är ny-koreansk och helt förträfflig.  Inte som din vanliga koreanska restaurang med bibimbap och hibachi-stekhällar, utan raffinerat nyskapade, med smårätter tänkta att delas.  Varje gäst väljer tre stycken, så ju fler vänner du tar med dig desto mer får du prova.  Det är väldigt mycket ole-dole-doff, allt är spännande och annorlunda; bläckfisk med chorizo, kimchi och persilja eller jordärtsskocka med svamp, svart tryffel och apelsin, eller kanske bifftartar med ostron och potatis.  Somt är kryddstarkt, annat är fermenterat-funky, allt är vackert.    Priset är hyfsat plånboksvänligt också, med tanke på kvaliteten, 36 USD per näsa.  Kan varmt rekommenderas!

FullSizeRender

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Helgtips för er som råkar vara i stan

På lördag är det öppet hus på Harlems legendariska Apollo Theater.  Gratis föreställningar, familje-workshops, spoken word, filmvisningar, debatter och en stunds respit från Vita Huset-eländet, mellan 14.00 och 16.00.  Det är ett ypperligt tillfälle att ta en närmare titt på teatern som står värd för den famösa amatöraftonen där strålkastarljuset riktas mot anonyma sångare som sedan blir hushållsnamn.  Typ James Brown, Eartha Kitt, Run DMC, Christina Aguilera, Donna Summers och oräkneliga andra.

Och på söndag avslutas det kinesiska nyårsfirandet med en färggrann parad.  Förvänta dig drakar, confetti, smällare, trummor och glatt oväsen.  Det hela startar kl. 13.00 vid Mott och Hester Street och traskar nerför Mott, svänger på Division Street och ålar sig upp för Eldridge Street för att gå i mål vid Forsyth och Grand Street.  Det är tuppens år nu, så grattis till alla er som är födda 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 samt alla just nyfödda.   Enligt kinesiska horoskopet är ni praktiskt lagda och rådiga, ni använder vad ni har tillhands för att skapa framgång utan att ta för många risker.  Ni arbetar hårt, talar i klartext och har en stil som gör er unika.  Gung hey fat choi!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Stämningen i NYC just nu

Igår frågade Kajsa Beausang, vår chefredaktör här på RES hur stämningen är i NY.  Bra fråga!
Så här svarade jag:
Om man pratar om situationen skakar alla på huvudet och suckar över hur galet och skrämmande det är, då kommer det fram att folk är nervösa och rädda, många uttrycker domedags-USA-kommer-bli-fascistläger-tankar. Men samtidigt har vi inte tid att stanna till och tänka för mycket på situationen, vi måste betala räkningar, få ihop till hyran så det är bara att packa sig iväg till jobbet, pappmugg med kaffe i tunnelbanan, stämpla in, knega, dra hem, börja om…
Jag var ute och käkade igår kväll, en var en vanlig onsdagskväll i stan, varmt, gemytligt, nothing special.  Inte en kotte som satt och orerade om den politiska situationen.  Sedan är det ju många som ska ut och marschera, protestera och samla in underskrifter etc, de känner ett engagemang, känner sig nyttiga för att de gör något, men om sanningen ska fram undrar jag hur mycket nytta de faktiskt gör.  Det är nästan som om de spelar in i Cheetos-mannens händer, han kan hålla på och finta  hur mycket som helst medan folk endast vänder uppmärksamheten mot protesterna och underskrifterna.  (Jag menar inte alls att det är lönlöst att protestera, men jag tror att vi måste vara mer uppmärksamma än så.)
Jag håller mig väldigt tyst, skriver inget på Facebook, vill inte att något ska hamna hos INS immigrationsfolket – jag måste förnya mitt greencard nästa år, det sista jag behöver är någon liten paragrafryttare som drar fram anti-Trump utsvävningar från mitt Fejsplace konto för att bevisa att jag inte förtjänar ett förnyat greencard.  Och det scenariot i sig är ju en fasansfull tanke!!  Att vi redan förlorat freedom of speech…
Som turist tror jag inte att man känner någon skillnad på staden, om inte man börjar fråga folk rakt ut hur de tycker och tänker, då lär de få en “earful”.  Annars är det nog biz as usual utåt sett…
Det råder dock ingen tvekan om att vi alla redan känner av förändringarna på ett negativt sätt.  I stort som smått.

Den här bloggen är inget politiskt forum, det överlåter jag åt nyhetsfolket.  Jag tänker fortsätta tipsa om allt fantastiskt som finns att upptäcka i New York.  Även om jag förstår att intresset för staden svalnat.

Vi kommer finnas kvar här med öppen barm när snålblåsten slutat vina.  Så glöm inte bort oss!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Jord till bord lunch

IMG_1413

Veckan började bra med ett lunchmöte på ABC Kitchen.  Det är ett gemytligt lantkök, fast med city-chic inramning.  Maten lagas på varsamt plockade lokala, eko-glada ingredienser, grönsaker får hedersplats, den pepparrotsspetsade laxen serveras med syrlig rödkål, på en bädd av palsternacka, rustikt och på en gång raffinerat, liksom grönkålssalladen som får skjuts av chilipeppar och en lätt vinägerdressing, samt rödbetorna med pikant yoghurtsås.  Stämningen är varm trots den svalt vita inredningen, det är en liten oas mitt i Union Squares hets.  Mitt sällskap propsade på vin men jag höll mig till hemgjord läskeblask på ingefära och lime, drinkar vid lunch är alltid kul men kan ibland resultera i impulsshopping, i varje fall för min del, och när krogen ligger i samma hus som inredningsparadiset ABC Carpet & Home är det farligt lätt att skapa en finansiell katastrof.  Allt är dyrt, vackert och habegärligt på denna boutique i flera våningar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kaffedrinkar och bitters

Amor y AmargoEtt nischat etablissemang i East Village, Amor y Amargo är en trång bar med ett tiotal platser vid disken, det är även en lilliput butik med ett imponerande sortiment beska tinkturer. Sother Teague är eldsjälen som driver stället. Om dagarna serverar han komplicerade kaffedrinkar som får skjuts av bitters samt lättare cocktails som bygger på den hyllade ingrediensen. Kvällstid är hans mys-plottriga krypin knökfullt med cocktailförståsigpåare som oftast överträffar varandra i dryckes-nördskap. Prova att kurera baksmällan med diskret spetsade kaffe-återställare!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Vinterdrömmar om utomhus BBQ

tl-horizontal_main-1

Vaknade tidigt i morse, tittade ut genom fönstret där dimman låg som ett tjockt mjölkigt täcke.  Skumt väder i dystervintern.   Jag är nog inte ensam om att längta efter sommarsol och utomhusaktiviteter.  BBQ på Pig Beach vid kanalen i Gowanus t.ex., kall öl vid ett picknickbord, slött söndagssnack och en burgare.  Det visar sig att Pig Beach gänget uppenbarligen tycker likadant då de precis öppnat en inomhus utpost av den populära, sommar-pop-up krogen vid Brooklyns utkant.  Pig Bleecker heter den luftiga restaurangen ett par kvarter från Washington Square Park där de tar grillkonceptet till nya, konstnärliga höjder och experimenterar med en rök; friterad kyckling som först rökts, rökta revbensspjäll, friterade, rökta torsk fritters med pepparskarp dipsås och krispig ank-confit.  Gutbusters, for sure, comfort food som känns rätt i vintermörkret.  Badsäsongen är ännu långt ifrån oss.tl-horizontal_main

Bleecker Street är f.ö. en puttrig gata att promenera utmed, från Abington Square, förbi Marc Jacobs lilla butiksimperium och de chica boutiquerna som radar upp sig hela vägen till 7e avenyn.  Korsa gatan och gå vidare österut där Bleecker bjuder på diverse matshopping; Murray’s Cheese, alla ostfantasters mesta dröm, Faicco’s italienska delikatessbutik, Amy’s Bread och Grom, den italienska glassmästaren.  På andra sidan 6e avenyn ligger Porto Rico Importing Co. där de säljer kaffebönor och té i lösvikt och även serverar en finfin java längst in i den plottrigt trånga affären.  Därifrån är det inte långt till Broadway, om du då svänger söderut hamnar du i  SoHos gytter.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

En av Williamsburgs krogklassiker

IMG_0249

Sköna lilla Diner, en av Williamsburgs sanna hipster-klassiker, den öppnade 1999 och serverade radikala idéer om jord-till-bord käk innan termen hade uppfunnits. Idag är konceptet lätt uttjatat, men Diner är fortfarande en av nejdens mysigaste krogar.  Den ligger lite avsides, bortom Bedford Avenues tjatiga kommers, i en liten hörnlokal vars interiör påminner om en kabyss tack vare det välvda taket, det är varmt, ombonat, avslappnat och bardisken är lång.  Det finns ingen meny, personalen bryr sig inte om att trycka någon då den ändras dagligen beroende på vad som är färskt, tillgängligt och passande rustikt, de rabblar upp alternativen samtidigt som de hastigt skriver ner dem på pappersduken; ett par förrätter, en fisk-, en kötträtt, IMG_0243kanske en soppa, beroende på årstiden, och så burgaren som är den ständigt återkommande medspelaren.  Lamm är poppis i det här köket, liksom udda grejer såsom tunga, grönsakerna är ofta av det ödmjukare slaget; rödbetor och kål i alla dess skepnader som kocken vet att trolla med.  Vinlistan är puttrig, ölen är av det konstfulla slaget och drinkarna är välkomponerade.  Diner försöker inte vara något annat än ett välkomnande vardagsrum, en pålitlig restaurang som man gärna går till flera dagar i veckan, för att den är varm, okonstlad och o-krystad, till skillnad från många andra av stadsdelens bajsnödigt utstuderade ställen.  Visst, när Diner öppnade var de precis lika haussade och akut-hippa, men patinan som har lagt sig över matsalen har på något vis suddat bort det där ängsliga.  Lunch eller middag spelar ingen roll, det här är en pålitlig kvarterskrog, öppen under veckans alla dagar, tar inga bordsbeställningar.  Och by the way, Marlow & Sons bredvid drivs av samma gäng, där är det finfint att käka ostron längst in i den murrigt gillestugiga matsalen.  Rengards på The Whythe Hotel är också deras, liksom den lilla matbutiken Marlow & Daughters där man kan plocka upp kärleksfullt styckade köttbitar och dyrbara tomater, bl.a.IMG_0245

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)