Baskien

Baskerna tjänar mest & röstar vänster

Podemos_23

Podemos ledare Pablo Iglesias

26 juni höll Spanien omval. Förra valet, 2015, innebar en situation med misslyckat regeringsskapande. Vi har pratat en del tidigare om mentaliteten i Baskien som är särskild och kan knyta an även här. Baskien var tillsammans med Katalonien den enda region där en majoritet av människor inte röstade på högerpartiet Partido Popular (PP). Istället fick det nya vänsterpartiet Podemos flest röster. De basker som är mer höger röstade på baskiska nationalistpartiet och en hel del även på vänsterorienterade EH Bildu som är ett baskiskt nationalistparti med rötter i bl.a. Batasuna ( informellt ETAs fd. politiska förgrening). Sista baskiska parlamentsplatsen gick till nationella socialistpartiet PSOE. Det intressanta är alltså att ingen baskisk parlamentsrepresentant kommer vara från PP (Partido Popular), Spaniens största parti som vann valet och är störst i nästan alla andra provinser (källa).

För er som är nya i den spanska politiken är PP ett borgerligt parti med rötter bland diktatorn Francos anhängare. Exempel på deras politik är när de 2013 la fram ett lagförslag för att förbjuda abort för alla utom våldtäktsoffer. 2014 fick de dra tillbaka det förslaget (källa) men har i övrigt lyckats med att kraftigt inskränka rätten att demonstrera (selektiv källa). Många demonstrationer förekom under en period på grund av missnöje i och med upprepade korruptionsanklagelser inom partiet. Stor del i nya partiet Podemos starka framväxt, nu tredje största parti, har ovan situation som politiskt avstamp.

I övrigt är en annan nyhet en redogörelse för medellöner bland arbetare i Spanien. Högst lön i landet har en baskisk sådan, högre än i huvudstaden Madrid, som följs av Katalonien, Aragonien och ett par andra nordliga regioner (källa).

cropped-IMG_20150708_110027.jpg

Ovan är den analys bloggen kan erbjuda, med förebehåll för amatörers fel. Nu stoppar vi huvudet i sanden igen och fokuserar på kommande jazzfestival!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Baskerna tjänar mest & röstar vänster, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *