Baskien

Balenciaga – ett baskiskt geni

”A couturier must be an architect for design, a sculptor for shape, a painter for color, a musician for harmony, and a philosopher for temperance.”
IMG_20160720_173437

Fashion Week Stockholm har just passerat, och då kan det vara roligt att prata mode även här i Baskienbloggen. En av världens mest hyllade modeskapare genom tiderna kommer nämligen från Baskien – Cristóbal Balenciaga. Han startade för snart hundra år sedan modehuset Balenciaga vilket nådde världsomspännande framgång och som än idag är tongivande.
IMG_20160828_182751
Christian Dior refererade till Balenciaga som ”he was a master for us all”. Coco Chanel ansåg alla andra som simpla designers i jämförelse med honom, som hon menade var en äkta modeskapare som kunde göra hela processen från ax till limpa. Balenciaga dog i början av 1970-talet och medan rubriker då löd ”The king is dead” lever hans arv vidare.
IMG_20160904_121004
I byn Getaria där han föddes finns museet Cristobal Balenciaga Museoa, världens första museum som dedikerats till en modeskapare. Det ligger ett par mil från San Sebastian och fungerar bra som en halvdagstur. Byggnaden är delvis i Balenciagas första arbetsplats, Palacio Aldamar och har dessutom en modern tillbyggnad. För modeintresserade är det ett måste men även för andra är museet väl värt ett besök!

/Cecilia & Vanessa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Balenciaga – ett baskiskt geni, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om ceciliarada

Med en fot i Stockholm och den andra i Baskien har vi fått det bästa av två världar. Cecilia är den baskiska fransyskan som flyttat till Stockholm. Vanessa är den spanska basken som föddes i Stockholm. Av en slump träffades vi en dag och upptäckte mer gemensamt än vi anade. Vi är lika gamla, bor i samma kvarter och har samma intressen av konst, vin och mat. Men mest av allt insåg vi båda snabbt att vi har en del av vårt hjärta kvar i Baskien. Tillsammans skriver vi den här bloggen, följ med oss dit så ska vi visa varför, och vem vet, du kanske också blir förälskad!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *