Baskien

Arzak – fine dining i San Sebastian

Rätt
Som vi tidigare skrivit är Baskien, enligt många, bäst i världen på mat. På den erkända rankingen The world’s 50 best finns flera baskiska restauranger och på plats 17 hittar vi Arzak. Som du förstår är det inte superbilligt, men en upplevelse. Kanske ligger den här typen av fine dining inte 100% i tiden men om du har några tusen över och vill äta trestjärnigt i San Sebastian med omnejd är det aningen här eller på Mugaritz du lägger pengarna. Bokning ett måste! Vinkällaren innehåller 8 000 flaskor och anses vara en av de bästa i regionen.

Ostron
Den oförglömliga avsmakningsmenyn innehåller åtta officiella rätter, flera amuse-bouche och överraskningar. På bilden: Färgade varma ostron med purjo, pumpa och blåbär.

Ceci-Jean-Mari
Den legendariske kocken Juan-Mari Arzak har officiellt lämnat över till dottern Elena Arzak Espina, men han älskar fortfarande att mingla bland gästerna.

Prickar
Arzak är världsberömda för sina ägg, och såhär kan du göra en variant hemma. På bilden: Red space egg cooked at 65°C with red peppers, cereal ferments and crispy pig’s trotters.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Varför så gott?

tapas kopia

Det är ingen fråga om saken, mat i Baskien är bland världens bästa. Med flest antal Guide Michelin-stjärnor per kvadratmeter får vi säga så. Men varför smakar maten så bra? Ingredienserna är inte särskilt annorlunda och tillagningen skiljer sig heller inte avsevärt åt.  Javisst, det finns bläckfiskringar, små ålar och ris kokat i svart bläck. Men utan att veta säkert anar vi att svenskar ändå inte väljer de rätterna.

Vi tror nyckeln till njutning ligger i det dagliga som kännetecknar regionens matfilosofi. Därutöver finns trestjärniga Michelin-restauranger i en annan kategori, den återkommer vi till. Men först, hur äter du i Baskien till vardags? Vi har listat några iakttagelser.

-Mat är en social funktion, du umgås samtidigt, speciellt innan själva middagen då du värmer upp med pintxos (små tapas) och dricka. När du sedan äter din lunch eller middag är du inte utsvulten och kan därför känna smaken bättre.

-På din tallrik har du tre-fyra ingredienser, inte tjugo. Fisk eller kött i fokus tillsammans med grönsaker. Kolhydraterna får du i brödet.

-Du dricker hur mycket, eller lite, du vill och slipper fundera. Valfri dryck ingår obegränsat i lunchmenyn och till din middag är drycken inte heller dyr.

-Du väljer restaurang utefter din budget men väl vid bordet, fattig som rik, tänker du inte på ekonomin. Vill du ha en kaffe efter maten tar du det, en örtpunsch (Orujo de hierbas) också, en till, javisst inga konstigheter…

Sammanfattningsvis är förutsättningarna bättre för att njuta av maten i Baskien. Tre komponenter är inbakade i matkulturen; umgås och pintxo, njuta av smaken och ekonomisk frihet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Indragen

baskien sol
Det är sen aprildag och det snöar i Stockholm. Cecilia är fortfarande nere i Frankrike och har hunnit med mycket fint, bland annat Guggenheim i Bilbao och St-Jean-de-Luz.

Jag tänker på Baskien och hur andra spanjorer ofta uppfattar oss. Jag har själv bott i Madrid och det var där jag insåg motsättningarna. Under min uppväxt i Sverige var det inte mycket tal om saken. Mamma är svensk-katalanska och pappa är bask. Katalonien och Baskien är de mest aktiva regionerna i sin kamp om självständighet. Ändå brukade jag säga att jag kom från Spanien, inte specificera mer i första meningen.

Så flyttade jag till Madrid för ett jobb och plötsligt kom ursprunget på tal hela tiden. Jag fick stå på fester och lyssna till berusade personer som avskydde Baskien. Träffade poliser från Jaén i Andalusien för vilka det var det sprängstoff att vara baskisk. Jag fick höra historier om ETA’s gärningar och ibland förväntas be om ursäkt.

Upplevelserna är inget jag tänker på ofta, jag minns främst behagliga stunder. Men jag märker att de etsat sig fast och i en situation återkommer ibland osäkerheten. När jag ska träffa en ny människa som växt upp i Spanien garderar jag mig intuitivt. I Madrid insåg jag nämligen att varenda en har starka åsikter. Sedan gick det bra att skaffa vänner och vi kunde lägga friktionen åt sidan. Men den fanns och finns där, med irrationella känslor för Baskien och Spanien.

Tiden i Madrid påverkade också mig, ledde mig i en ny riktning. Efter en barndom utan patriotiska tankar blev också jag indragen. Jag började älska Baskien som en supporter älskar sitt lag. Regionen hade redan något som framkallat min kärlek; naturen med bergen och havet. Människorna som får mig att må bra, frihetskänslan som utstrålas.

Ändå önskar jag att jag inte valt sida, den dimensionen av kärlek är onödig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Saint-Jean-de-Luz

Den gamla fiskebyn Saint-Jean-de-Luz är en av våra favoriter i franska Baskien, en småstad som något tillbakalutad tar hand om sina turister.

IMG_20160419_231653

Off season, som nu, kan man åka dit en eftermiddag och för en dryg 20-eurosedel gå in på Hélianthal Thalasso & Spa. För att heta ‘spa’ är det extremt avslappnat – här samsas vi om saltvattenpoolen med ett femtiotal grå pantrar som stillsamt gör sin vattengymnasik, stämningen är minst sagt vuxen. På ett bra sätt.

IMG_20160419_231946IMG_20160419_232044

Dessutom finns en utmärkt hamam-del med två rum, en bastu och flera härliga vattenfall. Och från poolen har man tillgång till den stora, fina sandstranden och kan slänga sig i havet. Trots dessa finesser är känslan på Hélianthal mer kommunalt svenskt badhus än lyxigt spa. Men det salta vattnet känns mer välgörande än det svenska klorerade.

IMG_20160419_231819

Efter badet tar man med fördel en promenad i gamla stan, i kvarteren runt Place Louis XIV. Något turistigt kanske, men trots det finns det pärlor att hitta. Särskilt om man gillar fisk och skaldjur. (Och trots att Saint-Jean-de-Luz verkligen är en småstad, har Guide Michelin en handfull tips där!)

IMG_20160419_232148

Vi avslutade vår kväll på en av de pittoreska restaurangerna invid Rue Tourasse där vi åt två sydfranska rätter: parrillada de poisson och calamars frits. Bon appétit.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Guggenheim Bilbao

Det är svårt att inte associera Bilbao med Guggenheimmuseet (byggt 1997) – stadens stora claim to fame i modern tid. Museet lockar runt en miljon besökare om året, en svindlande siffra med tanke på att staden har blygsamma 350 000 invånare.

Gugg-filt
Snart 20 år efter invigningen betraktas Frank Gehrys byggnaden som en av modern arkitekturs mest framstående verk, den är verkligen helt enastående och lär ha kostat runt 100 miljoner dollar att bygga. Alla har inte alltid varit positiva; Museet har kritiserats både för att överskugga allt annat i regionen och för att vara en prålig byggnad med inte fullt så mycket innehåll.
Cec-trappa
Men den känslan får vi inte alls när vi besöker Guggenheim en ljummen dag i mitten av april; här känns faktiskt en heldag lite i underkant. Ett råd: Ta någon timme för att bara strosa runt byggnaden på utsidan! Dels för att få ett grepp om Gehrys mästerverk, dels för att ta del av de monumentala konstverk som omger huset.
Cec-maman
Just när vi är där kan man ta del av en av samtidskonstens giganter, Louise Bourgeois (1911-2010) är representerad både på in- och utsidan. Hela museets andra våning är tillägnad Bourgeois stora installationer och skulpturer (till och med 4 september 2016) och som besökare möter man bland annat hennes projekt Cells som hon arbetade med sent i livet.
Serra-uppe   Jag-serra
Efter Bourgeois finns det två våningar till att upptäcka; dels den fasta utställningen med klassiker högst upp och så bottenplan med bland annat Richard Serras imponerande monumentalverk The Matter of Time och Jenny Holzers Installation for Bilbao (här med Kristoffer Triumf inuti):
KT-konst

Om andan faller på kan du varva ner på en av världens 100 bästa restauranger (Nerta) efteråt.

Guggenheim Bilbao får fem pintxos av fem!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Cecilia

Strosa i Sanse

Att vara i San Sebastian på en söndag innebär ofta först lunch med familjen, dvs om du har en där. Skrikande barn som leker och ett överflöd av mat. Trots att du vaknade på morgonen och (som den svensk du är/blivit) tänkte att du inte skulle äta eller dricka för mycket slutade det tvärtom. På menyn ansjovis fiskade i torsdags och cider som hälls i en hög stråle över ditt glas.

Playa

La Concha

På eftermiddagen en promenad längs den idylliska strandpromenaden ‘la Concha’. Vid slutet av den, efter några hundra meter, börjar nästa strand, ‘la Zurriola’. Där byts stillheten ut mot vind och ett mäktigt vågspel. För medan la Concha är en lugn familjestrand är Zurriolan motsatsen. På den här populära surfstranden får du inte bara vågor utan också en mer alternativ och avslappnad stämning än i city.

Playa

Början av La Zurriola

Vi intog ett glas på baren Ondarra precis vid stranden och gick sedan upp i kvarteret bakom för att äta några calamares (bläckfiskringar). Till området Gros har turisterna inte hittat än, även om det ligger precis bakom den populära surfstranden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
image

Just landed

När du landat i Baskien sker det oftast på Bilbao flygplats (Loiu).
Du sätter dig i en buss för att åka till San Sebastian och då börjar Baskien, det konstigaste landskapet, men som vi personligen älskar. Blandningen är gamla stenhus i rustik dalkullastil med industriella baracker och lagerlokaler i plåt. På bergen står det budskap som ‘amnistia’ och på hus hänger Baskienflaggor med pilar. De senare syftar till de politiska fångar som sitter dömda med långa strafftider och ofta långt bort.

På plåten har grafittikonstnären Peack skrivit sitt namn. Vi vet inte vem denna Peack är men överallt du åker i Baskien ser du hans namn sprayat på byggnader, tåg, berg och trä.

Just i dagarna är det regnigt. Från bussen är de högsta bergen täckta i moln. Det smattrar på fönstret och det är lätt att tänka – ‘Välkommen till Baskien’. Det regnar mycket här, kanske därför är det ett grönt och vackert landskap. Ett ‘paisage’ fyllt med byggnader av plåt och hundraåriga stenhus.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
IMG_20150708_110027

Välkommen till Baskien

Med en fot i Stockholm och den andra i Baskien har vi fått det bästa av två världar. Cecilia är den baskiska fransyskan som flyttat till Stockholm. Vanessa är den spanska baskiskan född i staden. Av en slump träffades vi en dag och upptäckte mer gemensamt än vi kunde ana. Vi är lika gamla, bor i samma kvarter och delar intressen för konst, vin och mat. Men mest av allt insåg vi snabbt att vi båda har en del av vårt hjärta kvar i Baskien. Tillsammans skriver vi den här bloggen, följ med oss dit så ska vi visa varför. Och vem vet, du kanske också blir förälskad!

vane ceci

Baskien
Ni har säkert hört talats om de baskiska städerna San Sebastian, Biarritz och Bilbao. Intresset för den plats där Frankrike och Spanien möts vid atlantkusten har ökat avsevärt bland svenska resenärer. Kombinationen av erkänd gastronomi, rikt kulturliv och surfstränder har gjort platsen populär. Regionens identitet har formats av sitt exceptionella läge mellan de höga bergen och havet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)