London

Sorglig dag

Boat

Igår var jag på väg till en middag med en kompis på fina gastropuben The Duke of Cambridge i Angel. Gick dit i regnet och beundrade de färgglada båtarna på Regent’s Canal och försökte att undvika att tänka på EU-omröstningen som hände samtidigt, men det var svårt när jag gick förbi röstlokaler där folk köade i fuktiga regnjackor för att säga vad de ville. Och vad folk ville var tydligen att lämna EU. Inte helt oväntat – efter att Tories vann valet i fjol väntade jag mig det värsta – men så otroligt sorgligt. England är ett så annorlunda land nu mot hur det var när jag flyttade hit 2002, och de mesta av förändringarna har varit bra, men precis som så många andra europeiska länder finns det en utbredd misstänksamhet mot politiska ledare nu, och många av de som stöttade Leave-kampanjen såg det som ett ”fuck you” till Westminster. Och resultatet nu är alltså att Storbritannien kommer att lämna EU. Vet inte vad det betyder för mig och alla andra Londonsvenskar än, och jag skulle kunna ansöka om medborgarskap, men just nu känns det inte ens särskilt roligt att bo i London. Så besviken.

TRANSLATION: Some thoughts about the result of the EU referendum. One of my saddest days in London so far.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

Every Player Counts


Football4

Jag var på en sån fin utställning i måndags med min kompis Alex! Every Player Counts av Flora Maclean består av fotografier på kvinnliga amatörfotbollsspelare från hela England.

Football1

Roligt att, såhär i EM-tider, bli påmind om att sporten inte bara utövas av män som tjänar miljoner, utan att det finns hur många unga kvinnor som helst som spelar fotboll på gräsplättar och idrottsplatser över hela England.

Football5

Också kul att spelarna är så mångkulturella; känns som ett långfinger till dem som hävdar att landet är bättre utanför EU. Ett England med stängda gränser gynnar ingen; är livrädd för hur den här förbannade omröstningen ska sluta.

Football3

Football2

Every Player Counts pågår tom den 26e juni på  71a Gallery.

TRANSLATION: Went to a really excellent exhibition on Monday, Flora Maclean’s Every Player Counts at 71a Gallery. Great to, in these Euro cup times when you mainly think of footballers as guys who make millions, see female grassroots football players who play for the love of the game across all of England. Also nice to see so many black and Asian players; felt like a fuck you to those who believe the future of GB is closed borders. The exhibition is on until June 26.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

#CatsAgainstBrexit

Okej, oavsett hur det går med den här förbannade Brexit-omröstningen så har en bra sak kommit av det: #CatsAgainstBrexit på Twitter!Screen Shot 2016-06-20 at 20.07.50

Bara roliga bilder på fina katter som vill stanna i EU.

Screen Shot 2016-06-20 at 20.13.20

Screen Shot 2016-06-20 at 20.14.08

Alltid något att roa sig med medans man oroar sig för sin framtid, alltså!Screen Shot 2016-06-20 at 20.19.14

Screen Shot 2016-06-20 at 20.23.25

TRANSLATION: Well, at least one enjoyable thing has come out of this whole sad Brexit mess: the hashtag #CatsAgainstBrexit! Love.

Screen Shot 2016-06-20 at 20.31.16LOL.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Söndagspromenad

Lång, kul lördagskväll igår, som slutade på Bar A Bar i Stoke Newington – hade så så roligt; jättebra musik, och en publik som bestod av folk som designern Liam Hodges och stylisten Anna Trevelyan. Rekommenderar att man går när det, som igår, är kvällen PDA.

Allpress

Idag tog jag det alltså ganska lugnt och började dagen med en kaffe i solen på fina Allpress i Dalston med min kompis Alici. Kändes somrigt och fint, och vi vandrade vidare till Broadway Market för att shoppa på Donlon Books.

Donlon

Donlon2

Det är en av mina mest inspirerande bokhandlar; de har jättemycket fina konst-, mode- och musikböcker och man hittar alltid några stycken som man vill köpa. Men jag höll i mina pengar då, för vi skulle vidare till Columbia Road där vi shoppade loss på två buketter för £5 – jag köpte tistlar och pioner, älskar pioner! Hittade också en tänkvärd vägg för Alici att posa framför.

Alici wall

Och sedan drog jag hem och satte blommorna i vatten och tittar på Orange Is The New Black. Bra söndag.

Flowers

TRANSLATION: Had such an awesome night at PDA at Bar A Bar in Stoke Newington yesterday and started the day today with coffee with my friend Alici at Allpress in Dalston before wandering up to Broadway Market to visit Donlon Books. It’s such an inspirational book store and has a lot of excellent art, music and fashion titles – I always wanna shop here. Ended the Sunday at Columbia Road as usual and now have fresh peonies (favourites!) and thistles in the kitchen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Lunch på Kaffeine

Ziggy & Cajsa

Hej hej! Här sitter jag och försöker blogga medan Ziggy äter på mitt hår. Alltså, att ha katt är verkligen livet? Känner mig själv förvandlas till crazy cat lady som tycker att hårätande är helt okej, så kul att hänga med de här kattungarna! Särskilt som jag var i stan och skrev för Design Week idag och inte sett dem på hela dagen. Tänkte tipsa om ytterligare ett fik i centrum som jag provade på lunchen; förra veckan gick jag ju till The Attendant.

Kaffeine Fitzrovia

Idag provade jag Kaffeine; låter svenskt men är australiensiskt och har följaktligen fantastiskt kaffe. Och så har de gigantiska, supergoda mackor – åt en med skinka, ost, kronärtskocka, paprika, pesto och säkert något mer som jag glömt.

Macka

Kostade £5.30 och man blir ungefär lika mätt som efter en middag, så rekommenderas om man är väldigt hungrig på lunchen. Jag är alltid väldigt hungrig på lunchen…

Neon Kaffeine sign

Och så har Kaffeine också fina neonskyltar. Bra fikaställe i stan!

Kaffeine, 66 Great Titchfield Street, W1W 7QJ

TRANSLATION: Hi from home where I’m hanging out with my two kittens and Ziggy is trying to eat my hair. I kinda love it, which I feel is a sure sign I’m heading for cat lady-ness? So much fun to play with the two of them! Especially since I’ve been in town all day, working at Design Week, so they’ve been on their own at home. While I was in town I tried out café Kaffeine for lunch, which turned out to be a good choice – excellent coffee and a gigantic, really delicious sandwich that cost £5.30 but made me feel like I just had dinner, in a good way. Recommend.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Nya Londontips

london_1Bild: Istock

Missa inte mina senaste Londontips, som ni hittar här! Väldigt bra ställen, om jag får säga det själv, heh. Och dessutom har Res fräschat upp hemsidan, så det är ännu lättare att navigera i Londonguiden, som uppdateras allt eftersom, nu.

Screen Shot 2016-06-14 at 14.35.51

Den hittar ni här; ha så kul i London!

TRANSLATION: My latest Londontips are live now on the Res travel site, in Swedish tho!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Jeff Koons på Newport Street Gallery

Jeff Koons3

Bästa Londonsöndagen igår, när jag vaknade tidigt och var tillbaks i staden efter min Stockholmssojourn. Åkte bussen utanför mitt hus hela vägen ner till Waterloo, där jag mötte upp min kompis Dimitra. Vi skulle nämligen gå på Newport Street Gallery tillsammans igen! Här visas konst från Damien Hirsts privata samling, och den här gången var det dags för en utställning av Jeff Koons verk. Koons är mest känd för sina ”uppblåsbara ballongskulpturer” som i själva verket är gjorda av stål.

Jeff Koons2

Newport Street Gallery är ett av mina favoritgallerier; byggnaden är snygg och interiören är ljus, sparsmakad och lämpar sig väldigt väl för modern konst. Och konstselfies.

Jeff Koons1 Jeff Koons4Koons verk är ofta ganska sexiga, och ett av de roligaste rummen på utställningen är det där man kan se delar av hans ”Made in Heaven”-serie, foton där han har sex med sin dåvarande fru Ilona Staller. Staller var känd som mjukporrskådisen La Cicciolina och bilderna lämnar inte mycket till fantasin. Fick inte fota där inne, eh :'( Men de flesta av verken på utställningen är å andra sidan extremt barnvänliga, som de uppblåsbara badleksakerna:

Cajsa Dimitra

Och nu har Hirsts restaurang Pharmacy öppnat igen! När jag och D köade för att försöka få ett bord påpekade en snygg konstman bakom oss i kön, som var där med sin familj, att han var gammal nog för att ha varit på original-Pharmacyn och därför inte behövde gå på denna. Originalet låg i Notting Hill och var öppen 1998-2003. Nu har restaurangen alltså återuppstått i all sin farmakologiska skönhet:

Pharmacy

Pharmacy2

Det fanns inga lediga bord igår tyvärr, men jag hoppas prova Pharmacy nån gång mycket snart!

TRANSLATION: Yesterday was such a nice London day – I visited the Newport Street Gallery again with my friend Dimitra! It shows pieces from Damien Hirst’s private collection, and this time around it focused on Jeff Koons, who’s probably best known for his inflatable balloon animals made from stainless steel. They’re pretty impressive IRL, but there’s lots of other fun stuff to look at here too. Loved the room that showed photos from Koons’ ”Made in Heaven” series, which depicts him and his then wife, porn star Ilona Staller, having sex – it’s explicit but so fascinating/beautiful. No photos allowed in there though, but there’s plenty of child friendly works here too – including the blow-up bath toys.

And, when visiting Newport Street Gallery, have some food in the second version of Hirst’s cult ”Pharmacy” restaurant. It was unfortunately full when we visited, but I’m hoping to come back here for some food among the pillcases soon. Always so nice to go south of the river, too.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)

Symposium Stockholm

Jag är på en minijobbresa i Stockholm för tillfället! Så kul, har inte vari i stan sen cirka 2012 – och att få vara här för att gå på Stockholm Symposium gjorde ju liksom bara saken bättre. Det är en ”festival of ideas” som startades av Spotifys Daniel Ek och At Night Managements Ash Pournori. Här samlas talare från hela världen, men fokus ligger på svenska start-up företag- tech och designkonferens, helt enkelt.

image

Konstnären JR (ovan) berättade om hur han klistrade foton på containrar för att skapa konstverk som rest över hela världen, och så fick vi se performances från artister som  Icona Pop. Inte sett dem sedan de spelade på Monkis öppningsfest i London typ 2011, så det var ett tag sedan! SÅ BRA. Och sjukt bra dansmoves.

image

Dessutom så har jag fått besöka några av de största svenska techföretagen, som fintech-appen (financial tech; någorlunda användbar ny term jag lärt mig här) Klarna och spelföretaget King, som gör Candy Crush och har ett kontor som skulle vara drömmen att jobba på när man var liten. De har tevespelsrum, pingisbord, och en minst sagt annorlunda kontorsinredning:

image

Dessutom fick jag intervjua trevliga, fantastiska multimediakonstnären Doug Aitken, vilket var väldigt väldigt roligt. Och så har jag ätit på kul stockholmsställen, som Mother, där man beställer via en dator (fast det funkade lite sisådär) och fina Urban Deli på Sveavägen. Åt en asiatisk råbiff som jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka till Stockholm bara för att äta igen.

image

Utanför Urban Deli är platsen där Palme blev skjuten för tjugo år sen; ett stycke samtidshistoria som var både fascinerande och otäckt. Efter lunchen igår var det dags för konferensens sista dag, och då fick vi se svenska ”superbandet” Liv som frontades av Lykke Li. Superbra avslutning på två fantastiskt roliga dagar. Blev nästan lite sugen på Sthlm, får väl se hur det blir med Brexit…!

imageimage

TRANSLATION: I’m on a mini work trip (I keep thinking I’m on tour, ha) in Stockholm for cool tech conference Symposium Stockholm. It’s been amazing – have interviewed artist Doug Aitken and got to see artists like Icona Pop and Lykke Ali. Also visited cool Swedish tech companies Klarna and King, and had food at some really good Swedish restaurants. Great visit, and I’m feeling really excited about Sthlm and about Swedish tech and start-up companies now!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

Yayoi Kusamas pumpor och speglar

IMG_8736Nära där jag bor, vid Regent’s Canal på Wharf Road, ligger en av konstgalleriet Victoria Miros två Londonlokaler. Och för tillfället visar den en supercool utställning av konstnären Yayoi Kusama! Hon är känd för sina prickiga pumpor, och dem finns det många av här.

IMG_8732

IMG_8720Men den coolaste delen av utställningen är hennes tre spegelverk, som har gjort ”Sculptures, paintings & mirror rooms” till en destinationutställning som folk reser milvis till och köar för. Det första har vackra kandelabrar i ett rum som känns ändlöst:

IMG_8717

I det andra spegelrummet är det pumpor som gäller och det är så himla häftigt! Som jag tänker mig att det skulle vara att vara Alice i Underlandet, ungefär:

IMG_1463

En sån bild som ovan är för tillfället facebookprofilbild för åtminstone tre kompisar, men det gör det liksom inte mindre kul att ta dem, eh.

IMG_1466 Det finns dessutom en fin trädgård med fler skulpturer och en sak som nästan var det vackraste på hela utställningen; en svart kub fyll med speglar. När solen skiner in genom hål i väggen är det som att vara i rymden, en väldigt annorlunda upplevelse:

IMG_8729

IMG_8725

Jag har gått på konstutställningar i London i många år och det här är en som man inte vill missa. Men den är superpopulär, så gå tidigt på morgonen en veckodag om ni vill vara säkra på att komma in…!

IMG_8734

TRANSLATION: I visited the gorgeous Yayoi Kusama exhibition at the Victoria Miro-gallery today! It’s thrilling, especially the mirror rooms- definitely one of those destination exhibitions that are worth traveling to and people will be talking about. Go and see it, but it’s probably best to visit early on a weekday – there tend to be queues!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)

Fika i en toalett på The Attendant

Attendant1

Det finns så himla många roliga gömda saker i London som man ibland måste leta upp själv, ibland bara springer på! Jag minns inte hur jag hittade The Attendant första gången, men när jag ändå var i Fitzrovia idag bestämde jag mig för att besöka det mysiga lilla fiket – som ligger i en gammal viktoriansk offentlig toalett…

Attendant4

Precis lika konstigt som det låter, men viktorianerna kan det här med snygg design, så deras urinoarer är såklart finare inredda än de flesta nya fik man ser idag. Och givetvis har de blivit ordentligt rengjorda, eh. Ändå lite konstigt att sitta och fika här och tänka på vad stället användes för på artonhundratalet! Den underjordiska toaletten byggdes runt 1890 och var i bruk ända in på sextiotalet, och en av tjejerna som jobbade där sade att folk ofta kommer ner och tror att det fortfarande är en toalett.

Attendant2

Personalen är trevlig, kaffet är riktigt gott och de har mackor och kakor, så det är ett superbra ställe att gå till om man är i området norr om Oxford Circus och vill ta en fika nånstans. Ganska litet dock, så inget för stora sällskap.

Attendant3

Och skulle omgivningen göra en kissnödig så finns här även en riktig toalett! De har ett fik i Shoreditch också, men det ligger inte i en gammal toalett, så det är jag helt ärligt inte alls lika intresserad av.

27a Foley Street, W1W 6DY

TRANSLATION: I love the hidden places in London that you either have to really find out about from someone or just randomly run into! I can’t remember how I first found The Attendant, but know that I wrote about it for the Res travel magazine once. It’s something as unusual as a café in an old Victorian public toilet in Fitzrovia. The urinals are purely decorative now, and the design is actually a hella lot nicer than in many modern cafés – the Victorians knew what they were doing. The space was built in the 1890’s and in use until the 1960’s but has been thoroughly cleaned since, if anyone was worried. Though one of the baristas said they do often get visitors who think it’s still a toilet! If the surroundings do make you want to go, they have an actual toilet, too. Really good coffee, and they have sandwiches and cakes, too. Nice place for a break when you’re central.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)