London

Hayward Gallery

Lugn helg som avslutades med ett besök på roliga Hayward Gallery. Galleriet, som ligger nere vid South Bank, har ofta utställningar av intressanta artister och så även denna gången – Jeremy Deller och David Shrigley. Tyvärr var det utställningens sista dag igår, annars skulle jag rekommendera ett besök, men Hayward Gallery är det alltid värt att hålla ett öga på om man är intresserad av modern konst. Jeremy Deller-utställningen var bäst, särskilt rummet som handlade om hans reenactement (vet inte alls vad det här heter på svenska är jag rädd – återskapning?) av The Battle of Orgreave, en av de händelser som definierade strejåret 1984, då Thatcher stängde ett antal gruvor i England. Läs mer om projektet här, det är fullständigt fascinerande. Deller använde sig av både skådespelare, gruvarbetare och poliser som tagit del i upploppet för att återskapa den brutala sammandrabbningen mellan de båda sidorna.

I Dellerutställningen innefattades också ett rum som var en rekonstruktion av Dellers pojkrum, där man bland annat kunde se den här pärlan till plansch:

 

Som sagt, Deller var bäst, men Shrigley är alltid kul att se – förmodligen den roligaste konstnären i England idag. Finurliga, småpessimistiska tavlor och skulpturer i Shrigleys barnsliga, naiva stil fick åskådarna att skratta högt.

 

 

Efter avslutat besök begav vi oss ifrån Hayward och över Waterloo Bridge, som var vacker i solskenet, och avslutade dagen med en öl på gräset i en park i Bloomsbury. Mycket, mycket bra söndag.

 

 

Pluspoäng också på att Hayward Gallery är ett alldeles utmärkt exempel på sextiotalets brutalistiska byggstil, som jag är väldigt svag för.

Hayward Gallery

Southbank Centre, Belvedere Road
SE1 8XX

ticketing.southbankcentre.co.uk/find/hayward-gallery-visual-arts

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

3 reaktion på “Hayward Gallery

 1. Bruxelles ma belle

  Heje

  lämnar Bryssel för London i några dar nästa vecka. Vill hinna med some sko-shopping. Bra, rolig skoaffär?

  t

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 2. londoncalling Inläggsförfattare

  Hej belle Bruxelles! Åh, svårt att rekommendera en fristående skoaffär då jag i princip alltid köper skor på nätet/liberty/topshop, men varuhuset Selfridges har den största skoavdelningen i världen (eller den var störst för något år sen iaf) med hur många märken som helst. Eftersom Selfridges är värt ett besök i allmänhet rekommenderar jag det, samt varuhuset Libertys skoavdelning. Även Topshop och Cos är bra på skor, och skoaffären Kurt Geiger på Regent Street är också värt ett besök! Vill du har klassiska engelska skor, typ brogues, är det russell & bromley du ska bege dig till. Hoppas att du får en rolig resa! Mvh/Cajsa

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
 3. Pingback: Fredag & lördag | London Calling


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *