Marrakech

Berbermarknad

Först vill jag klargöra att jag inte står för min egen titel. ”Berbermarknad” heter i den initierades värld: ”SOUK” och du finner troligen lika många araber som berbers på dessa. (Befolkningen består ju till 50/50 av araber och berber och till råga på allt så kallar sig berbers för Amazighr…) Men hur gör man om det till en begriplig titel?
Benämningen ”Berber” används mycket inom turistnäringen på allt som är typiskt marockanskt…För ordet ”Berber” säljer ju så bra.
bild 1
Souks finns överallt i Marocko; i städerna och på landsbygden och det är helt enkelt marknaden. Och den är lite av huvudnavet i den marockanska kulturen, som ju präglas mycket av karavanhandelns tidevarv.

I städerna pågår souken dagligen och de mest kända finner du i Marrakech och i Fez. På landsbygden finns det alltid en by inom någon timme till åsna som har souk en gång i veckan. åsnor
Många av landets byar har namn efter den dag i veckan som souken har öppet och den finns souker för nästan alla veckans alla dagar:
Måndagssouken: Souk el Tnine- Finner du i Tnine Ourika, ca 45 min mot Höga Atlas på Route de Ourika
Torsdags souken: Souk el Khemis – finner du i utkanten av Marrakech medina. Den är så legendarisk och populär att den nuförtiden har öppet alla dagar ( utom fredag)
Lördags souken: Souk Sept- finns på Route de Fez ca 20 min utanför Marrakech och det är därifrån bilderna kommer.
äpplen på marken
Hit kommer man för att köpa det man själv inte kan producera. Idag är det mest saker av plast. Det är ju så praktiskt och billigt därtill ett ganska nytt material i Marocko. Till för inte länge sedan var man i princip självförsörjande på landsbygden: Man gjorde hinkar och sulor av gamla bildäck och givetvis större delen av husgerådet av naturmaterial. Så plast har faktiskt fortfarande lite av nyhetens behag, hur obegripligt det än kan te sig i våra ögon.
rengöringsprodukter
Nä, åk inte till landsorts soukerna för att shoppa grejer -men för själva upplevelsen!
Däremot är det bästa stället att handla frukt och grönsaker som varken kan bli billigare eller av bättre kvalitet än just här.

Om du är riktigt äventyrlig kan du utan att riskera liv och hälsa äta i souken. Då köper du kött, gärna inälvor som hjärta, lever och njurar hos kötthandlarna och ber dem skära köttet för att sättas på grillspett (”brochettes” eller ”kteben”)
Och så tar du köttet till någon av hål-i-väggen restaurangerna som ofta ligger nära huvudvägen. De kommer grilla köttet till dig mot en liten slant och här köper du även bröd och dryck.. Garanterat den bästa BBQ du någonsin har smakat och en oförglömlig upplevelse!köttman…Om du vågar närma dig denne bistre köttförsäljare, förstås.

Du kan även köpa kött och grönskar som de lagar tagine av men det tar ganska lång tid att tillaga, så då får du väl hänga vid pop corn maskinen en längre stund eller ge dig i kast med att pruta på något, i väntan på att maten blir klar.

Frukt och grönsaker prutar man däremot inte på, det gäller bara att ha koll på dagspriset och allt som är i säsong är otroligt billigt, sällan över 10 MAD /kg.

Läs mer om Marockos befolkning i: Om araber, berber och en apelsinfarm
Läs mer om Karavanhandeln i: Kasbahn vid karavanvägen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *