RESbloggen

En dagsutflykt från Reykjavik

Dag två på Island bjöd på lika vackra vyer som första dagen. Men också väldigt skiftande.

Text och foto: Linda Larsson

Dag två bestämde jag och Sandra att vi skulle ta oss an The Golden Circle – en populär rutt som tar dig runt till några av Islands mest kända turistattraktioner. Vi valde dock att avvika från rutten en aning och körde mer västerut än vad turistbussarna normalt sett tar dig. Förutom ett stopp vid ”The Great Geysir” hade vi landskapet i princip helt för oss själva – utan tusen andra hobbyfotografer som försöker få till den perfekta selfien.

Hur länge ska man stanna på Island? Du kan lätt vara här i en månad utan att bli uttråkad – landskapen är så skiftande, inget stopp under våra hemmasnickrade turer är sig det andra likt. Men även en weekend räcker gott för att i alla fall få ett smakprov av öns dramatiska natur.

Är det något land man klichéaktigt kan beskriva som magiskt vackert är det just Island. Eller som Sandra sa ”it’s so Alien-like”.

Här är några bilder från dag två:

Sandra pausar från bilkörandet.


Islandsbon Mattias Jon Jonsson spanar på fåglar från sin bil.  

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Isländsk samåkning

Är du kass på att köra, reser ensam men ändå lockas av tanken att hyra en bil – leta upp en lokal samåkningssajt. 

Text och foto: Linda Larsson

Ett av de bästa sätten att upptäcka ett land är att hyra en bil. Du bestämmer rutt själv och kan ändra rutt när du känner för det. Och du kan stanna när du vill – ser du något som verkar intressant på vägen: då är det bara att trycka på bromspedalen.

Nu befinner jag mig på Island. Eftersom jag reser ensam och är kass på att köra hade jag gett upp tanken på att hyra en bil. Men så hittade jag sajten Samferda.net – en isländsk samåkningsportal där du kan leta resesällskap – både för längre och kortare turer.

Plötsligt plingade det till i mobilen och Sandra från Kanada kontaktade mig. Hon – liksom jag- reser ensam och var på jakt efter någon som ville hyra en bil och ge sig ut på upptäcksfärd i några dagar. Till skillnad från mig är hon dock en van bilkörare.

Så sagt och gjort – vi hyrde en bil. Turen i dag gick från Reykjavik ut till halvön Snæfellsnes. Här är några foton från dagen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Från New York till Washington DC med buss

Att ta sig från New York till Washington DC med buss är ett smidigt och billigt alternativ till att flyga. 

Text och foto: Linda Larsson

Många föredrar att flyga och kollar på mig skeptiskt när jag säger att jag faktiskt föredrar att åka buss. Att flyga må gå snabbt – men att ta sig ut till flygplatsen tar ofta tid och det krävs att du är ute i god tid före avgångstid för att slippa gå ombord planet med begynnande magsår. Åker du buss slipper du den stressen. Inte bara för att det ofta går snabbare att ta sig till busstationen än till flygplatsen. Du slipper också känna dig stressad över övervikt på bagaget eller att kön till incheckningen/genom säkerhetskontrollen ska vara enorm.

Att åka buss från New York till Washington DC är enkelt – och billigt. Flera bussföretag finns att välja på och avgångarna är många varje dag. Ett bussalternativ är Greyhound som för cirka 30-40 dollar tar dig från Manhattan till Union Station i Washington DC. 4,5 timmar tar resan totalt. Resan känns kort men det kan också bero på att jag är van vid bussresor på över tio timmar (rekordet är en bussresa från Zambia till Kapstaden som på grund av att bussen gick sönder tog 50 timmar – efter den gången var jag inte ett lika stort fan av att åka just buss).

Greyhound utlovar gratis wifi – men uppkopplingen fungerar ungefär lika bra som när du befinner dig i luften. Det vill säga: inte alls så vidare bra. Jag förstår fortfarande inte varför man inte bara slutar med att utlova ett wifi som knappt/inte fungerar.

Tips är att köpa med sig matsäck till bussresan. Bussarna stannar ibland men ibland inte. Så köp med dig en macka och kaffe, ladda ner en Spotify playlist på mobilen, luta dig tillbaka i stolen och voila: 4,5 timmar senare är Manhattans skyskrapor utbytta mot de kända monumenten i Washington DC.

greyhound.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Brooklyn Bridge park – New Yorks mest fotogeniska sida

New York är en fotogenisk stad generellt men gillar du att fotografera rekommenderas att du tar dig till Brooklyn Bridge park. 

Text och foto: Linda Larsson

Jag befinner mig i New York nu. I går pratade jag med en man på tunnelbanan som sa att New York inte är en vacker stad. Jag kan omöjligt hålla med.

En vän tog med mig på en rundtur i Brooklyn. Som sig bör inleddes turen med en hipsterkaffe på Brooklyn Roasting på J Street (gott kaffe går att hitta i USA: man måste bara vara lite mer noga med vart man går). Sen fortsatte turen upp på hustak och längs med vattnet. New York visade upp sig från sin bästa sida. En strålande vacker (men kall) dag.

B12

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Promenadvänliga Washington

För den som vill pricka in många av Washingtons kända sevärdheter men inte sätta sig på en turistbuss rekommenderas att snöra på sig promenadskorna. 

Text och foto: Linda Larsson

Personligen tycker jag att det absolut bästa sättet att upptäcka en stad är till fots. Vissa städer är inte promenadvänliga men Washington DC hör inte till en skaran utan är en perfekt stad att promenera i.

Här finns mycket tomma ytor – och att gå mellan de olika kända och historiska monumenten är enkelt (men kräver dock bra promenadskor).

Eller varför inte jogga? Stråket mellan Washingtonmonumentet och Lincoln Memorial är ett speciellt bra stråk för den som vill komma i form under sitt besök till den amerikanska huvudstaden. Fortsätt sedan upp till Newseum där du erbjuds en bra utsikt över Kapitolium.

Från Vita huset till Lincoln Memorial till Kapitolium:
Tidsåtgång: Räkna med cirka en halv dag. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

National Gallery of Art – Sculpture Garden

Washington kryllar av bra och intressanta museer att besöka (och många är dessutom gratis). Men kanske tillhör du inte kategorin som gillar att spendera hela dagen strosande runt på museer? Fortfarande rekommenderas ett besök till National Gallery of Art.

Text och foto: Linda Larsson

Utanför hittar du nämligen National Gallery of Art Sculpture Garden – en mysig liten park att strosa runt i med skulpturer som för tankarna till Alice i underlandet. Installationer inkluderar Claes Oldenburgs  ”Typewriter Eraser, Scale X”, och Joan Mirós ”Personnage Gothique, Oiseau-Eclair”. Vintertid kan du även åka skridskor på parkens istäckta damm – men eftersom våren faktiskt har anlänt blir det inget skridskoåkande denna gång.

7th Street
www.nga.gov


Personnage Gothique, Oiseau-Eclair
SG3Våren har anlänt till Washington.SG4

Typewriter Eraser, Scale X

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Newseaum5

Newseum i Washington – världens mest aktuella museum

RES webbredaktör Linda befinner sig i USA och under veckan som kommer tar hon över RESbloggen med tips från Washington och New York. Först ut är ett tips från Washington. 

Newseum – ett museum om pressens historia

Text och foto: Linda Larsson

I en tid då ”alla kan vara journalister” och det snackas allt mer om ”fake news” är Newseum ett av världens just nu mest intressanta museer att besöka.

Vilken nyhetsrapportering fick invånare från Östberlin ta del av jämfört med invånarna från Västberlin när Berlinmuren skiljde invånarna åt?  Vilka rubriker använde sig nyhetsredaktioner världen över när World Trade Center rasade ihop? Här är pressens historia i fokus och du får ta del av hur nyhetsrapporteringen skiljer sig åt länder emellan och hur den har förändrats – från Gutenbergs tid fram till i dag.

Du får också ta del av hur inflytelserik musiken har varit i världspolitiken – och vilka musiker som faktiskt har varit med och förändrat hur världen ser ut.  ”Louder than words: rock, power and politics” som utställningen är döpt till.

För de yngre lockar en interaktiv del där du som besökare kan testa på att vara nyhetsankare.

Pris: 26 dollar.
555 Pennsylvania Ave NW, Washington DC
newseum.org

Newseum4_Newseum
På Newseum har man samlat hur världens olika nyhetsredaktioner rapporterade om 11 september.
Newseum8Newseum3
E
n del av Berlinmuren går att beskåda på museet. 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Marknad2

Shoppa delikatesser på blomstermarknaden

Aina Lesse avslutar sin bloggvecka på RESbloggen med att berätta om blomstermarknaden i Nice – som inte bara säljer tulpaner och rosor. Här berättar hon också varför hon alltid besöker marknader när hon är ute och reser. ”Att besöka en marknad är ett bra sätt att få en överblick av vad som produceras och tillverkas i just det landet eller staden du befinner dig i”. 

Av: Aina Lesse

Sista dagen besökte vi blomstermarknaden som ligger i den äldre delen av Nice precis bredvid strandpromenaden.  Namnet till trots är inte blomsterstånden jättemånga när vi kommer hit en tidig söndag förmiddag. Istället är marknaden full av stånd som säljer grönsaker, oliver, marsipanfigurer, ostron, färsk fisk, salami, olivolja, marmelader, baguetter och franska bakverk.

Visst, den som vill köpa med sig en bukett tulpaner, rosor eller silverakacia hem kan utan problem köpa en vacker bunt för 50 kronor. Men hur mycket jag än gillar blommor hade jag utan tvekan lagt de pengarna på alla delikatesser som säljs här istället. Hade jag bara haft mer plats i väskan hade jag lätt köpt med mig massa olika salamis och ostar hem men jag nöjer mig med att köpa en flaska lokalproducerad olivolja.

Just marknader är något jag alltid vill besöka när jag är ute och reser. Förutom att det är kul att shoppa runt och kolla på folk är det också ett bra sätt att få en överblick av vad som produceras och tillverkas i just det landet eller staden du befinner dig i. Och sen såklart: marknader är också generellt en bra plats att köpa souvenirer på (även om det i mitt fall enbart blir en flaska olivolja).

Är man inte intresserad av vare sig blommor eller mat (existerar en sådan person?) kan man alltid gå runt och sniffa på olika fina handgjorda tvålar, påsar med lavendel och små skålar i keramik.

På den här marknaden finns helt klart något för alla smaker och preferenser – även om man inte gillar blommor.

Och med det säger jag också: tack för den här bloggveckan. Au revoir!

Marknad22MarknadMarknad9Marknad17Marknad16
Marknad10Marknad14Marknad24Marknad5Marknad4

Foton: Linda Larsson. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Mat_

”Kikärtspannkakor och hundlortar”

Säg fransk mat och många tänker på både sniglar, blodiga biffar och grodlår. Men matkulturen i Nice skiljer sig åt från övriga Frankrike. Här är Aina Lesses upplevelse av köket i Nice.  

När jag tänker på fransk mat tänker jag spontant på sniglar, grodlår och coq au vin men under mina tre dagar i Nice åt jag faktiskt inte något av det.

Direkt vi anlände till Nice tog vår guide Miryam med oss till den gamla delen av staden med sina små gator och gränder – och massvis av restauranger.

Vi hamnade på ett litet familjeägt ställe där vi fick prova på ordentligt hemlagad fransk mat. Eller rättare sagt, typisk mat för Nice. Maten i Nice skiljer sig lite åt från vad man som svensk ofta förknippar med typisk fransk mat.

Förrätten bestod av en stor tallrik med småplock – små oliver (självklart lokalproducerade), pissaladière (som en pizza men med karameliserad lök och sardiner) och les petits farcis (zucchini, lök och tomat fyllda med köttfärs, vitlök och ströbröd). Fantastiskt gott – men tur att vi delade förrätten (den här påminde i storlek mer om en huvudrätt).

Sen kom huvudrätten in: bland annat fick vi testa den gröna gnoccivarianten Merda de Can – som Miriyam berättade betyder hundbajs (och visst, formen på gnoccin påminner smått om just det). Föga aptitretande men ”hundbajset” var bland det godaste jag har ätit.

Jag fick även provsmaka av Miriyams rätt: La Daube Niçoise – en köttgryta som serveras med ravioli. Rätten påminde lite om svensk kalops faktiskt, helt galet god men köttet ska tydligen koka i flera timmar så det är inget som slängs ihop i en handvändning om man säger så.

Något som märks av tydligt med köket här är de italienska influenserna. Inte så konstigt alls eftersom Italien faktiskt ligger väldigt nära. Är man trött på ostron och baguetter är Nice således ett utmärkt ställe att frossa i vällagad italiensk mat. Förutom pizzor och pastor i mängder så fick jag även prova på en italiensk rätt som jag aldrig hört om innan: på restaurang Attimi som serverade en pizzaliknande rätt döpt till samma namn som restaurangen. Attimi ser inte så mycket ut för världen vid första anblick. Ett torrt bröd med lite pålägg på. Men döm inte efter ytan. All ost är nämligen inbakad i brödet (tro dock inte att det är en calzone jag pratar om – den här liknande snarare en italiensk variant av quesadilla). SÅ gott och absolut något jag kommer att försöka leta efter när jag äter på italienska restauranger i framtiden.

Ännu en sak jag inte hade hört om innan jag kom till Nice är ”socca”. Jag skulle beskriva det som en salt pannkaka gjord på kikärtor. Lite torr måste jag säga att den är, hade varit gott med något på. Här är alla dock helt tokiga i den och äter den som den är eller med lite svartpeppar på.

Socca_

Är man sugen på något sött behöver man inte se sig om så länge förrän man hittar något. Lika många restauranger som finns här: lika många är bagerierna. Att bara gå förbi, kika in och känna doften är en upplevelse i sig. Bakverken ser ut som små konstverk. De är inte heller bara vackra att se på – de smakar helt otroligt! Dyra är de inte heller, man kan med gott samvete för plånboken köpa på sig lite av varje och prova sig fram tills man hittar sin favorit. Jag föll pladask för Chaussons aux pommes – en croissant fylld med äpplemos. Den får ni bara inte missa – ni hör ju själva: croissant med äpplemos! Och sen såklart: pain chocolat, vem älskar inte choklad?

För den som inte är ett stort fan av just sötsaker har bagerierna fortfarande mycket att erbjuda: Frankrike är inte kända för sina baguetter utan anledning. För all del: skippa hotellfrukosten och köp en baguette på närmsta bageri istället! För den hungrige rekommenderas Pan Bagnat – en matig tonfiskmacka.

BageriPanBagnatBaguette

Hur som helst, jag har lärt mig två saker efter mina dagar i Nice:

1. Man aldrig behöver vara orolig för att gå runt hungrig.

2. Jag garanterat skulle väga ganska många kilo extra om jag bodde här.

Härligt!

Foton: Linda Larsson. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
Varstad

Nice – när du vill tjuvstarta våren

Aina Lesse lämnar karnevalsfirandet och upptäcker vad Nice har att erbjuda i februari förutom parader och karnevalsfirande. Och konstaterar att Nice är den perfekta vårstaden.

Av: Aina Lesse

Det här med att åka på en weekendresa. Ända sedan jag satte min fot i Nice har jag funderat över varför jag inte har gjort det tidigare? Tidigare när jag har rest iväg har jag åkt på så himla långa resor. Något som har krävt både mycket tid och pengar. Och dessutom måste man faktiskt lite sätta sitt liv hemma på paus vilket verkligen inte alla har tid, råd eller möjlighet till.

Det känns nästan som att vi svenskar fastnat i ett mönster: på sommaren har man semester och den spenderar man några veckor i Sverige, kanske någon vecka utomlands. När hösten och vintern kommer har man sparat några semesterveckor för att kunna åka iväg långt bort för att få lite sol när det är som mörkast hemma. Men sen gör man inte så mycket mer däremellan.  Man glömmer lätt bort att om man bara sätter sig på ett plan och åker tre timmar söderut är det faktiskt ett helt annat väder än vad vi har hemma under februari och mars. Sverige i februari är ju väldigt grå och slaskig. Nice i februari är som en härlig svensk vårdag i maj.

Varstad8

Varstad3

Folk sitter på uteserveringar och dricker vin. Barn (och vuxna) åker rollerblades längs med strandpromenaden i bara shorts och t-shirts. På stranden har några få modiga till och med vågat ta av sig kläderna och sitter och solar i bikini (känns kanske lite kallt men visst…som svensk ska man ju inte säga något om att klädtrotsa vädret). Visst, för lättfrusna och på kvällen krävs att man har tjocktröjan medpackad men fortfarande. Jämför med en kall och slaskig februaridag hemma i Sverige och du börjar lite fundera på varför Nice ofta glöms bort som weekenddestination under vintern.

Varstad4

Varstad7

Varstad6

Varstad5

Innan jag kom hit föreställde jag mig Nice som en lite halvsömnig och halvdöd jetsetstad som egentligen inte är så mycket att ha under lågsäsong. Men oj så fel jag hade! Staden är inte som många andra döda ”sommarstäder” utan den lever året om. Invånarna lever sitt liv här borta helt normalt trots att det inte är högsäsong, de sätter inte sina liv på paus bara för att turisterna inte är här utan allt rullar på som vanligt. Jag fick höra att det faktiskt inte är förrän nu under de senaste sjuttio åren som Nice har blivit en ”sommarstad”. Tydligen brukade Victoria, drottningen av England, under flera år fly hit under vinterhalvåret för att slippa det blöta brittiska vädret. Jag förstår henne, hade jag haft möjlighet hade jag gjort samma sak.

Nice har faktiskt allt jag vill ha i en stad – oavsett vilken tid på året man är här. På sommarhalvåret lockar stranden och solen medan man under vinterhalvåret kan underhålla sig med promenader i de helt magiska gränderna i den gamla delen av stan, museer (både Matisse och Chagall har varsitt museum dedikerat till sig här)  eller bara sätta sig ner på en uteservering och dricka vin, käka baguetter och spana på folk. Man kan ju såklart äta roligare saker än baguetter (även om just baguetter i all sin enkelhet är otroligt goda). Nice bjuder året om på helt fantastik mat från oändligt många små restauranger och hål i väggen. Maten i Nice skiljer sig lite åt från den man vanligtvis förknippar med Frankrike. Maten här har tydliga influenser från Italien. Ravioli någon?

Jag måste verkligen slå ett ordentligt slag för Nice såhär under våren. Jag skulle faktiskt också vilja påstå att stan lever upp till kriterierna för att vara den perfekta weekendstaden oavsett tid på året. Och oavsett om man reser med en kompis eller som en familj.  Jag och Nice är helt klart inte klara med varandra än, och är det någon stad som ordagrant lever upp till sitt namn så är det Nice. En riktig najs stad!

Varstad2

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)