Truly Asia

Gott och grillat på Barbeque Nation.

Innan vi kom till Bangalore blev vi rekommenderade att besöka två bra restauranger, Barbeque Nation och Samarkand. Ikväll var vi och åt på Barbeque Nation som är precis som det låter ett grillparadis.


Köttgaffeln

Hissad flagga=Ge mig mer mat. Flagga på halvstång=Jag är proppmätt.

Så länge flaggan står upp kommer det in spett efter spett med kött, kyckling, grönsaker och annat. Allt hålls varmt på grillen man har på bordet. Vi åt och åt och när vi var proppmätta fällde vi ner flaggan och servitören kom och berättade att vi nu var klara med förrätten och att varmrätten fanns att hämta vid buffén. Vi i princip rullade hem denna kväll.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bangalore – en helt annan del av Asien.

Nu har vi kommit till Bangalore i södra Indien och det känns verkligen att man är i en helt annan del av Asien. Det är kaos och kalabalik, indierna kör som dårar, tutar på allt och alla och även om det inte är en enda bil på vägen (vilket händer mycket sällan) tutas det ändå. De korsar mellan filerna hejvilt och det är en salig blandningen mellan kossor, bilar, rickshaws, getter, människor, avgaser, hundar, fruktstånd, barn, cyklar och mopeder. Det känns helt otroligt att saker faktiskt fungerar trots ett totalt kaos. Men det är charmen med Indien och att åka runt i en rickshaw och kolla på allt som händer är helt fantastiskt.
Hotellet vi bor på heter Royal Orchid och är ett fint hotell och många affärsresenärer bor här. Servicen är utmärkt och på rummen finns till och med en kuddmeny, där man kan välja vilken typ av kudde man föredrar… För mig blev det en Peace.

KuddmenyGymmet...

... och poolen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Malayerna älskar Champions League.

Inte långt från China Town ligger Merdeka Square, även kallat Independence Square. Det var här som den brittiska flaggan sänktes och den malayiska flaggan hissades för första gången när Malaysia blev självständigt 1957. Sedan dess har Merdeka Square bland annat varit platsen för den årliga Merdeka Parade och för stora sportarrangemang.

Merdeka Square (Independence Square)Högsta domstolen - Sultan Abdul Samad Building

Fotboll är en av de populäraste sporterna i Malaysia, men malayerna själva spelar inte så seriöst däremot följer många flitigt matcherna i Champions League. Speciellt Manchester United står högt i kurs. Under Champions League-finalen i år, som gick klockan två mitt i natten malaysisk tid, samlades tusentals människor på Merdeka Square för att se finalen live på storbildsskärm.

(Bilden är tagen av www.sportingopinions.com)

Imorgon reser vi till Bangalore i södra Indien, där Niklas kommer att jobba under ca. två veckor. Eftersom jag kan ta med mina studier dit så följer jag med.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Vacker kalkstensgrotta vid Batu Caves.

Batu Caves är en fin kalkstensgrotta som ligger strax utanför Kuala Lumpur och det är en KL´s populäraste sevärdigheter. Bredvid grottan finns också ett hinduiskt tempel och den 42,7 meter höga guldstatyn som avbildar den hinduiska guden Lord Murugan. Under Thaipusam-festivalen i januari/februari vallfärdar över en miljon troende hit.

Batu Caves

Lord Murugan

272 trappsteg upp till grottan

KalkstensgrottanHinduiska gudafigurer
Överallt runt grottan och templet finns apor och när vi var där hade flera av dem ungar hängandes på magen. Man vill inte komma alltför nära då de kan bitas men håller man sig på några meters avstånd är de väldigt fascinerande att titta på.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bargatan Changkat Bukit Bintang

Två av de stora bargatorna i KL heter Changkat Bukit Bintang och Jalan P. Ramlee. Här finns det restauranger och barer för alla smaklökar. På många ställen kan man röka vattenpipa och få sig en ordentlig öl.

Igår gick vi till en whiskeybar med sköna bruna skinnfåtöljer ute på gatan och istället för whiskey on the rocks fick vi whiskey on a rock.

Niklas och Sonny

Changkat Bukit Bintang


Whiskey on a rock

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bästa teppan-yakin i stan!

Vi har hittat vårt toppenställe för god och billig teppan-yaki här i KL. Restaurangen ligger i botten på shoppingcentret Pavillion. Maten tillagas mitt framför en, på en stor teppan-yakihäll. Favoriterna är helt klart rullader och stekt lax. Mangojuicen här är också fantastiskt god!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Ingen våning 4 i vårt hus

Av någon anledning har jag inte sett det förut, men idag upptäckte jag att vårt hus saknar våningar med siffran 4. Istället heter våningarna 3A, 13A och så vidare.

Jag var självklart tvungen att åka ner till receptionen och fråga och jag fick svaret: ”Kineserna vill inte bo på våningar som innehåller siffran 4 eftersom uttalet liknar uttalet för död. Och bor man på våning 14 blir det ännu värre, då siffran 1 står för vill bli.”

Vidskepligt kanske, men jag är glad att vi bor på våning 28.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Swedish Match och snusande malayer

Igår på flygplatsen kom Niklas ut från en av taxfreeshopparna lycklig som ett barnjulafton… Han hade hittat svenskt snus! Och med en underbar beskrivning på baksidan.


Det görs även reklam för snus här, som är riktat till rökare. Men jag undrar fortfarande om verkligen malayerna snusar?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Mind your manners.

Nu är vi tillbaka i KL efter en veckas besök i Singapore. Och efter en vecka älskar jag fortfarande staden! Allt är ordnat i minsta detalj och till och med på flygplatsen kan man snabbskicka hem det man inte får ha med sig in på planet – fantastiskt bra! Det är ju alltid trist att behöva slänga något om man missat att checka in det.

Taxichauffören som körde oss från flygplatsen i KL hade nog fått uppleva ett och annat i sin bil, då han satt upp en skylt om att man inte får röka, kasta skräp eller pussas i bilen. Kärlek.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Durian: Asiens mest mobbade frukt

Redan första veckan i Asien fick jag höra talas om frukten Durian, även kallad ”stinky fruit” eller ”king of fruits”. Den är mycket omtalad här i Asien och är mest känd för sin mycket starka lukt, men också för sin annorlunda smak. Antingen älskar man den eller så hatar man den och de flesta asiater vi har träffat, älskar den! Vissa är beredda att betala flera hundra kronor för en riktigt bra Durian och på en del ställen anordnas ”all-you-can-eat-Durian-kvällar” där det bjuds på bland annat durianbakelser, duriantårtor och durianglass. Vissa shoppingcenter har till och med butiker med bara durianbakverk.

Samtidigt finns det tydligt utmärkt på de flesta hotell både i KL och i Singapore att Durian inte är välkommet. Inte heller frukten Mangosteen, som även kallas för ”Queen of fruits”. Till och med på hyresavtalet med Avis, när vi skulle hyra bil, stod det att Durian, Mangosteen och rökning är förbjudet i bilen och leder till böter på drygt 2000 kronor om man inte följer reglerna. Det går heller inte att köpa durian i vilken matbutik som helst utan det bästa är att ta sig till en fruktmarknad.

Fruktmarknad i Geylang

Durians på rad


Niklas kollegor tog med oss till fruktmarknaden i Geylang i Singapore för att smaka ”the king of fruits”. Och bara när vi passerade förbi med bilen kände vi den frätande starka lukten. Vi köpte både durian, mangosteen, langsat (ser ut som små potatisar) och ciku (mörkorange). Langsat var söt och god, ciku var lite träig i smaken men helt okej och mangosteen smakar söt vanilj. Men durian… Jag måste ärligt säga att det var bland det äckligaste jag någonsin smakat. Den är mjuk och kladdig i konsistensen och smakar lök, vitlök och bensin på samma gång.

Langsat och Mangosteen

Ciku (orange) och Durian

Det vita fruktköttet i Mangosteen är sött och gott

Niklas och kollegorna

Niklas kollega Patrick berättade att durian innehåller väldigt mycket kalorier och är en hettande frukt och att man lätt kan börja svettas efter att man ätit den. Därför äter många mangosteen efter de ätit durian, då den har en nedkylande effekt. Mangosteen har däremot en mycket stark färg, den är lila i skalet och kommer det på kläderna eller på annat tyg går det aldrig bort. Därför får man inte ta in varken durian eller mangosteen på hotell och i hyrbilen mm.

Den starka lukten från durian sitter kvar på fingrarna efter att man ätit och för att få bort den ska man skölja händerna i vatten som runnit av från durianskalet (trodde att de skämtade, men det funkade faktiskt).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)