Van life

Vår resa genom Europa

Bästa landet för fricamping? Tips på platser att besöka längs med vår resväg och tips och tricks när det kommer till vanlivet – det tänkte vi bjuda på nu! Vi har nämligen tagit oss en ordentlig titt i backspegeln och gjort en sammanfattning där vi har samlat ihop både nya och gamla favoriter. Inlägget är smockat med länkar så att ni kan läsa mer, om ni hittar någonting ni tycker verkar intressant. Håll till godo!


SVERIGE

SMÅLAND:åhultinstabloggResan började i slutet av augusti med några helt fantastiska dagar tillsammans med kära vänner. Vi fiskade kräftor, promenerade i Astrid Lindgren-idylliska miljöer och njöt av den (iaf för vår del) svenska sommarens sista dagar.

STORE MOSSE NATIONALPARK:storeblomma2Därefter gav vi oss av till Store Mosse nationalpark med sin unika natur. Vi vandrade på spångar över mossen, igenom natur som ibland beskrivs som ”ett Norrland i södra Sverige” och lyckades med bedriften att helt missbedöma tiden. Tur för oss att i alla fall Calle hade med sig en pannlampa!

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa i Sverige?
Som i alla länder är det lättare ju längre bort du kommer från städer och välbesökta turistattraktioner. En väldigt positiv sak är att alla de nationalparker och naturreservat som vi har besökt, har haft parkeringsmöjligheter där det har gått att sova. Men precis som vi skrev i ”9 tips till dig som vill fricampa” är det alltid lättare under lågsäsong, eftersom vi är färre som är ute samtidigt.

– Något speciellt att tänka på just här?
Att vi har den fantastiska Allemansrätten! Om du är osäker på vad som gäller vid fricamping så har ”Allt om husvagn och camping” skrivit om det här.

– Toppen & Botten med Sverige:
Vår botten är nog att Sverige är så underskattat som resmål, varför flyga till andra sidan jorden när det finns så fantastisk natur och så mycket häftigt att göra här hemma? Det var först för några år sedan som vi själva fick upp ögonen för detta, så vår toppen blir helt enkelt att vi har så mycket kvar att upptäcka!


DANMARK

AALBÆK: DoriscalleläserI sanningens namn så hade vi inte så väldigt höga förväntningar på Danmark, jag vet inte om det beror på att det är för nära hem eller vad det är – men vi blev verkligen positivt överraskade! Eftersom vi kom fram med färjan ganska sent så blev vårt första stopp Aalbæk hamn som hade en liten mysig ställplats. Tanken var att bara stå här över natten, men vi blev kvar i flera dagar och bara njöt av lugnet.

SKAGEN:skagenparDärefter bar det av till välkända Skagen som antagligen är den plats som flest av er som läser redan har varit på. Det unika för vår del, var antagligen att vi nästan var ensamma på de vackra stränderna. Ett hett tips är alltså att skippa högsäsongen och komma hit under tidig höst som vi gjorde.

LØKKEN:Fiskebåtar som ligger uppallade på stranden i LökkenEtt riktigt sommarparadis på NordJylland och det första stoppet där Calle kunde surfa. Vågorna rullar in bredvid piren och har du samma tur som Calle så kanske du får besök av en säl i lineupen! Tyvärr såg det ju ett tag ut som att vår resa skulle ta slut redan här, vilket du kan läsa och lära dig ett och annat om här.

ROLD SKOV:Solen skiner genom trädkronorna i Rold SokvenEfter att ha fått något av en överdos av sandstränder begav vi oss till Danmarks största skogsområde, det helt fantastiska Rold Skov med varierande vandringsleder och en sagoskog som inte var ur denna tid! I efterhand funderade vi över varför vi inte stannade längre. Men det ligger ju nära så vi kommer garanterat att åka hit igen!

RIBE:Carl går på en gata i Ribe, kanalen med båtar till högerEn plats som jag inser att vi inte bloggade någonting om, trots att vi var där i flera dagar. Ribe är en otroligt pittoresk stad med en historisk stadskärna som kittlar fantasin. För att spä på det ytterligare gick vi den berömda stadsvandringen, där den traditionellt klädde stadsvakten tog oss över kullerstenen, genom gränderna och berättade om stadens spännande historia. Kul för både stora och små, vandringen ges både på danska och engelska.

VADEHAVET:Träpålar sticker upp ur vattnetVårt sista stopp i Danmark blev Vadehavets nationalpark som finns på Unescos världsarvslista. En plats som byter skepnad på ett nästan otroligt sätt, i takt med tidvattnet. Vi vandrade runt en del, men det går också att åka på turer ut till öarna som bara nås under lågvatten.

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa i Danmark?
Just på NordJylland där vi var svämmar det över av turister på sommaren, vilket antagligen är anledningen till att det sitter ”camping förbjuden”-skyltar i stort sett överallt där det skulle gå att fricampa. Men både i Rold Skov och Ribe fanns det gratis ställplatser, vilket var ett perfekt alternativ till oss som inte är så förtjusta i klassiska campingplatser.

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Det är tillåtet att köra på många stränder, jättemysigt på ett sätt eftersom du kan spendera hela dagen på stranden tillsammans med din van eller husbil. MEN det ska tilläggas att vi såg närmare tio bilar som körde fast i sanden, så var försiktiga!

– Toppen & Botten med Danmark:
Det är orättvist, men min (Bellas) botten blir faktiskt språket. Av den anledningen att JAG har så svårt att förstå, men att DE verkar förstå mig perfekt. Och så verkar det ju finnas någon slags idé om att vi Svenskar och Danskar inte ska snacka engelska med varandra. Calle hade inte alls lika svårt att förstå och det är givetvis en vanesak, så denna botten ligger bara hos mig. Toppen är däremot att Danmark ligger så nära och att vi har insett hur mycket mer det finns att upptäcka än vad vi förväntade oss!


TYSKLAND

LÜBECK:Julmarknad i Lübeck med ljusslingor och ett slott i bakgrunden Efter att ha tillbringat så lång tid i Danmark, bestämde vi oss för att bara rusha igenom Tyskland på vägen söderut. På vägen hemåt spenderade vi däremot några dagar i Lübeck i väntan på färjan som skulle ta oss över till Malmö. Och efter att ha pratat med andra som varit där, verkar vi ha valt helt rätt tillfälle. Lübeck är nämligen känt för sina julmarknader! Hela gamla stan var en enda stor marknad och längst vattnet fanns vackra båtar med julbelysning, stånd där du kunde köpa Gluhwein och små mysiga tält som sålde alla jultillbehör som du någonsin kan tänka dig. Så mysigt!

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa här?
I stort sett ingen tyvärr, men det verkar oftast finnas ställplatser att stå på i städerna.

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Cash is king! Om vi i Sverige kommer närmare och närmare ett kontantlöst samhälle så verkar Tyskland vara vår raka motsats. Vid ett tillfälle fick vi till och med åka färja gratis eftersom det bara gick och betala med cash, men ingen hade informerat oss om det när vi körde på…

– Toppen & Botten med Tyskland:
Hann inte riktigt få någon uppfattning om det…


HOLLAND

HAARLEM:
haarlemträdbreda
För att ta det säkra före det osäkra och inte behöva oroa oss för Doris, bestämde vi oss för att ta in på en camping när vi kom till holländska Haarlem. Vi bodde en bit utanför stadskärnan men hyrde cyklar (garanterat nått vi ska ha med oss själva nästa gång!) och tog oss in på bara 15-20 minuter. Haarlem har en supermysig liten stadskärna, med ett stort torg runt katedralen där människor samlades och njöt på de olika uteserveringarna i solen. I en liten gränd bredvid en av shoppinggatorna ligger ett knappt märkbart hus, som spelade en stor roll under förintelsen. På Ten Boom museum fick vi höra historien om kvinnan som hjälpte judar och motståndspersoner att gömma sig under andra världskriget, ett måste om du åker hit!

AMSTERDAM:
Bella äter en asstor glassAmsterdam, Amsterdam, Amsterdam… Vi hade inte varit där tidigare någon av oss, men blev absolut förälskade den enda dag vi var där! Jag måste erkänna att jag nog har tänkt mest på gräs, coffee shops och red light district när någon har nämnt Amsterdam. Men ack så fel den bilden är! Vi strosade runt i Westerpark en hel dag och hoppade från en uteservering till en annan, glass här,  mat där och öl på nästa ställe. Rekommenderas varmt!

HOGE VELUWE:TistelMen vi trivs ju alltid bäst i naturen och när stadens ljud kändes för överväldigande körde vi söderut mot Hoge Veluwe National Park. Guiden på Ten Boom museum trodde inte att vi skulle gilla denna nationalpark eftersom vi har så fantastisk natur i Sverige, men hon hade fel. Att den var relativt liten och hägnad, gjorde att vi hade möjligheten att se både kronhjort, rådjur och mufflonfår under våra tre dagar. En toppengrej är också de asfalterade cykelvägarna som går runt hela parken, vilket ger grymt bra tillgänglighet.

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa här?
Well, vi lärde oss ju den hårda vägen att det inte är tillåtet att fricampa alls i Holland. Nu har vi inte testat mer än den gången heller, men vi träffade även ett par som hade fått 80 euro i böter. Döm själv om du vågar testa ;P

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Det skulle vara det ovanstående då.

– Toppen & Botten med Holland:
På botten kommer såklart det faktum att det är helt förbjudet att fricampa, men det vägs istället upp av att människorna var väldigt trevliga och att de relativt korta avstånden gör att stad och nationalpark aldrig är mer än någon timmes resväg isär.


FRANKRIKE

FONTAINEBLEU:Bella bouldrar i fontainebleuEn enda grej hade vi bestämt oss för innan resan, det var att åka till Fountainebleu och bouldra. Ett Europeiskt klättermecka som nästan alla våra klätterbitna vänner redan har varit i och talat drömskt om i flera år. Hur fantastisk kan en skog med stora stenar egentligen vara? HELT FUCKING FANTASTISK skulle det visa sig! Men det verkar vara omöjligt att beskriva platsen på ett rättvist sätt. Föreställ dig en svensk skog, men istället för den vanliga ”blåbärsris och kottar”-marken har du vacker sandstrands-sand under fötterna. Och med jämna mellanrum dyker områden upp där stora sandstensblock är utspridda här och var mellan träden. Block perfekta för att utmana dina fingertoppar och tåspetsar! Här finns boulderleder som passar alltifrån barn, till vuxna nybörjare och vidare i en skala till det som knappt Europas klätterelit klarar av. Även om du inte bouldrar så är den här pärlan, bara en timme från Paris, ett måste för alla som har vägarna förbi! Förutom bouldring finns fina vandringsleder, ett av Frankrikes största slott och det märkliga konstverket ”Le Cyclop”.

LACANAU OCEAN:Gångväg av sandSåhär i backspegeln var det här verkligen den lugnaste perioden på resan, efter tio dagar i Font, fick vi tips om Lacanau Ocean av några fellow vanlifers. Vi var lite skeptiska när vi först kom fram sent på kvällen, men morgonen efter försvann det helt. I ytterligare tio dagar träffade vi trevliga och ibland lite kufiska vanlifers som drogs till denna perfekta plats. Calle surfade minst en gång om dagen och jag skrev på mitt projekt från morgon till kväll, när jag inte promenerade på stranden eller in till den lilla stan för att dricka en lyxig cappuccino. Det var med en klump i magen som vi tillslut slet oss från denna härliga plats.

BIARRITZ:Surfare som åker på en våg, stranden Cöte des basques i bakgrunden.Men klumpen släppte när vi kom till nästa pärla. Calle hade redan varit i Biarritz en gång tidigare, men bara över dagen vid en tidigare surfresa. Den här gången stannade vi i en vecka och hann njuta av både god mat, surf på den legendariska stranden Côte de Basque och häng med andra härliga vanmänniskor. Vi samlade de bästa grejerna i inlägget ”5 saker att göra i Biarritz”.

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa här?
Det verkar finnas en del frizoner för fricamping, som i Lacanau Ocean. Det var supermysigt när vi var där och vi var som max tio bilar på ett område stort som två fotbollsplaner (med tallar). Men på sommaren ska det tydligen vara svårt att ens få plats och jag vetesjutton hur mysigt det blir då med bajspapper i buskarna osv… Vi blev avhysta en gång när vi stod mitt i Biarritz men eftersom polisen inte kunde ett ord engelska (eller iaf inte ville prata med oss) viftade han bara bort oss utan böter eller vidare tillsägelse.

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Vägtullarna knaprar helt klart i sig en del av budgeten om en väljer att köra motorväg, vilket vi gjorde vid flera tillfällen eftersom avstånden är så stora. Ett tips är också att välja sitt tillfälle väl om du kör förbi Paris, köerna är inte nådiga i rusningstid.

– Toppen & Botten med Frankrike:
Botten var nog än en gång att inte kunna språket. Att fransoser skulle vara dryga och inte vilja snacka med en som det finns någon slags mytbildning kring, upplevde vi absolut inte. Men däremot är det många som inte kan engelska, även i vår generation. Toppen är att maten är så sjukt billig, vi lyckades hitta ett gigantiskt Carrefour någonstans i närheten av Font och spenderade tre timmar med att gå runt bland hyllorna och imponeras av det stora utbudet av ekologiska och närproducerade varor. Vi fyllde en hel kundvagn och kunde inte förstå att det blev så billigt!


SPANIEN

SAN SEBASTIAN:Carl står med surfbrädan på stranden i San SebastianSpanien är nog det land där vi hoppade runt mest, mycket för att vår ursprungliga tanke om att hålla oss på norra kusten sprack när regnet höll på att ta knäcken på oss. Men innan dess han vi med legenden San Sebastian med sin stora strand som ligger mitt inne i stan. Vacker som få, men av någon anledning gjorde den inte lika stort intryck på oss som Biarritz. Kanske är det så enkelt som att två städer efter varandra inte är vår grej.

GETARIA:Utsikt över Getarias fiskehamnDärefter hann vi med en kortis i den gamla fiskebyn Getaria, barndomshem till den kände modeskaparen Cristóbal Balenciaga. Här finns en fantastisk utsiktsplats och ett museum för att hedra byns kändisson. Efter detta spenderade vi några dagar i Zarautz, men regnovädret som aldrig gav sig ledde till att vi spenderade tre dygn inuti Doris innan vi tillslut gav upp och körde söderut.

ZAHORA:
Bella står vid ett trästaket som hindrar henne från att falla de uppskattningsvis 30 meterna ner ti havet.Väl i södra Spanien låg de sömniga turistorterna som ett pärlband längst kusten, det var faktiskt ganska svårt att hitta helt öde platser att fricampa på. Men däremot fanns det otrolig natur! Vi spenderade över fem timmar med att vandra i det här häftiga naturreservatet som låg strax utanför Zahora. Dessutom finner du här den historiska platsen ”Punta de Trafalgar”, där slaget som givit namn till Trafalgar Square stod.

EL PALMAR:Doris står parkerad på en strandparkering tillsammans med flera andra vanar av olika slagNär vi var här i november var El Palmar riktigt sömnigt och det mesta var stängt. Byn sträcker sig längst stranden och huvudgatan är ca 3-400 meter med surfshoppar, caféer och restauranger på ena sidan och stranden och havet på den andra. På sommaren ska El Palmar dock vara överfullt av turister enligt personer vi mött.

VALDEBAQUEROS:En kiteskärm ligger på stranden och längre bort syns hundratals skärmar i luftenDen organiserade fricampingen i Valdebaqueros är belägen delvis på stranden, delvis i en kohage(!) Här trängs fricampare med kitesurfare och människor som verkar ha boat in sig för gott. Det är ett perfekt ställe att stå gratis på, så länge det inte regnar, då marken förvandlas till en lervälling som gör det omöjligt att komma därifrån.

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa här?
Det har varit relativt lätt, även om många platser precis längst stränderna har förbudsskyltar mot camping som jag inte skulle överträda, vår vän Louis såg en van bli bortbogserad när han var där.

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Ta en extra titt på kartan innan du väljer bort motorvägen för avgiftsfria vägar, vi lärde oss det misstaget den hårda vägen.

– Toppen & Botten med Spanien:
Botten är helt klart att det är så svårt att få tag på vegetarisk mat! Baskien som är känt för sin fantastiska matkultur, var tyvärr inte mycket att hänga i julgranen för oss som inte åt fisk eller kött. Men toppen är även här alla härliga människor som vi träffade OCH att vi äntligen befann oss i ett land där jag kunde språket! 😉


PORTUGAL

FARO:Streatart med en skäggig man som säger "I'm not a hipster"Denna mysiga pärla är Algarvekustens största stad, men vi som mest höll oss i de gamla delarna upplevde den fortfarande som liten och pittoresk. Här och var finns hus med vackra kakelfasader och staden bjuder på ett helt gäng med vegetariska och veganska restauranger, tjoho! Dessutom finns det en gratisparkering för husbilar och vans precis nere vid hamnen.

LAGOS:Doris i förgrunden och Lagos i bakgrundenVi stod gratis vid hamnen under flera nätter tillsammans med några andra härliga vanägare. Därifrån tar det bara runt tio minuter att gå in till den mysiga gamla stadsdelen. För den som är sugen på lite mer turistande finns här både restauranger, shopping och klubbar. Jag har varit här en gång tidigare på ett surfcamp som heter Surf Experience – vilket jag varmt kan rekommendera! Lagos är ju också grymt för alla surfare eftersom det är nära till både södra och västra kusten, vilket innebär att det alltid finns någon strand som går att surfa 🙂

PRAIA BELICHE:
Carl står i förgrunden med sin surfbräda, i bakgrunden syns havet och klipporAntalet vackra stränder på Portugals västra kust är nästan larvig och vi har inte upplevt några problem med att fricampa precis vid dem. Om du inte har någonting emot att knata dryga hundra trappsteg upp och ner till surfet, är Praia Beliche här ovan verkligen en pärla!

CABO DE SAO VICENTE:
Små personer syns uppe på höga klippor som störtar ner i havetDet är inte svårt att förstå varför denna plats kallas för ”the end of the world”. Europas sydvästligaste punkt bjuder på dramatiska vyer, men har också blivit lite av en turistattraktion. Här finns ett litet fort och en fyr som guidar fartygen som passerar utanför kusten.

PRAIA DO AMADO:En stor öde strand med vågor som rullar in Här har vi en hippiestrand där du verkligen kan tappa bort tiden! Praia do Amado består av denna härliga strand (där det givetvis går att surfa) och ett stort område där du kan parkera din van. Nu var vi ju där i december så det fanns gott om plats att stå på, vilket inte verkar vara fallet under sommaren.

PRAIA DA ARRIFANAStrandArrifana är ytterligare ett surfparadis, även detta med en lååång väg ner för klippväggarna innan du kan njuta av stranden. Här finns det dock en bilväg ner, men jag skulle inte råda någon med van att ta den eftersom den är både brant och fylld med snäva kurvor. Arrifana är väldigt litet och här satt det dessutom förbudsskyltar mot att parkera med van och husbil (vilket vi inte har sett någon annan stans i Portugal) så vi stannade bara över dagen.

PRAIA DE MONTE CLERIGO:
skärmbild

Här i Monte Clerigo stod vi på en pytteliten parkering med utsikt över stranden, där Calle givetvis surfade! Själva orten är minimal men med en mysig restaurang precis på stranden. Det var här vi träffade underbara Bee och Theo från VDubVanLife, som dessutom gjorde en liten filmsnutt med oss som ni måste spana in! Ni hittar det HÄR.

NAZARÉ:Carl står och tittar ut över NazaréKänd för sina gigantiska vågor är Nazaré en plats som måste besökas, oavsett om du surfar eller ej. Här kan du hänga på stranden, shoppa i de nyare delarna eller förundras över utsikten från stadsdelen Sitio. Det är ingen tvekan om att vi måste åka tillbaka till Portugal en dag och då kommer vi garanterat att boka in ytterligare ett stopp i Nazaré.

PORTO:Porto by night, vatten och solnedgångEftersom tiden höll på att rinna ut för oss, spenderade vi tyvärr alldeles för lite tid i Porto. Som Portugals största stad har den mycket att erbjuda både i form av kultur, shopping och historia – men den är också helt sjukt vacker! Ett måste är att besöka det magnifika biblioteket Livraria Lello som sägs ha inspirerat J.K Rowling när hon skrev Harry Potter. Efter att ha varit där kan vi säga att det syns!

***

– Vad är vår erfarenhet av att fricampa här?
Eftersom vi var här vid lågsäsong var det hur enkelt som helst, det finns som ni märker mängder med vackra platser att stå på och ingen som klagar. Dessutom finns det små stationer där du kan tömma och fylla på vatten och toalett i varje lite större ort. Gratis sånär som på ca 2 euro per 100 liter färskvatten, sjukt smidigt och perfekt för fricamping!

– Något speciellt att tänka på just i detta land?
Enligt alla vi har pratat med är det helt annat ljud i skällan under högsäsongen på sommaren, då efterlevs landets fricampingförbud strikt eftersom kusten svämmar över av turister.

– Toppen & Botten med Portugal:
Nej det finns nog faktiskt ingen botten med det här landet, det skulle vara att det är så långt från Sverige då. Men topparna är istället svåra att gallra bland. Om vi måste välja så är ”Topp 3”; att naturen är bortom denna värld, att alla människor vi har träffat har varit trevliga och hjälpsamma och att det finns så mycket bra surf för folk på alla nivåer, typ överallt!


Det var allt! Men efter bara en månad tillbaka i Sverige har vi redan börjat planera nästa trip tillsammans med Doris. I Juli stundar det bröllop och därefter beger vi oss på en längre bröllopsresa upp till Höga kusten och Lofoten! Redan innan det kommer vi att ta en kort sväng förbi Gotland nu i Februari och planerna för ytterligare en längre resa i framtiden är i full gång.

Ni kan som vanligt följa oss på både Facebook och Instagram under namnet @Swewanderlust. Och för er som själva har, eller är sugna på att skaffa en van, vill vi tipsa om vår facebookgrupp ”Vanlife Sverige” som ni jättegärna får gå med i!  

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gå med & hitta nya van-vänner!

Doris

En av de saker som vi har uppskattat mest med att resa runt i Doris, är att vi har träffat så många andra härliga människor som reser runt i sina ombyggda skåpbilar, vans och bussar. Men de flesta vi har träffat bor runtom i Europas alla hörn, förutom just Sverige… Vi vet ju dock att ni finns där ute, eftersom vi har kört förbi er på vägar, rastplatser och parkeringar! Därför har vi nu startat facebookgruppen ”Vanlife Sverige” som vi hoppas ska kunna sammanföra alla oss som älskar och stundom förtvivlas över livet tillsammans med en hemmabygd van. Vi hoppas att det här ska bli ett härligt ställe där vi kan dela inspiration, tips och kanske till och med styra upp en eller annan träff – så gå gärna in via länken ovan eller sök på ”Vanlife Sverige” på Facebook och ansök om medlemsskap vetja!

One of the things that we love most about traveling around in Doris is all the wonderful people that we’ve met, that are also traveling around in there homebuilt vans, busses and trucks. They live in all the different corners of Europe, except Sweden for some reason… But we do know that you’re out there because we’ve driven past you! That’s why we now decided to start the Facebook group ”Vanlife Sverige” where we hope to connect all of us who love and sometimes are devastated about the life together with a homebuilt van. We hope that this will be a nice place where we can share inspiration, tips and even arrange a get together, so we would love it if you joined us! You don’t have to live in Sweden or be Swedish in any way, but most of the info will be in Swedish though, since there’s already plenty of international communities for van lovers. But if you’re planning on coming to Sweden, please join and we can give you all the best tips and tricks!

wpid-wp-image-1116096820jpg.jpg

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

#TBT till Nazaré i Portugal

Bella står i dörröppningen till Doris, stranden i bakgrunden

Ett av våra sista stopp var Nazaré i Portugal, knappt två timmar norr om Lissabon och den här perfekta parkeringen precis framför stranden. Det här är verkligen en av de platser som vi drömmer om att komma tillbaka till!

One of our last stops were Nazaré in Portugal, just around two hours north of Lisboa, and this perfect parking spot. This is definitely one of the places that we want to go back to!

Foto genom Doris framdörr och framruta, i bakgrunden syns Nazares kända fyr

De här bilderna är tagna under det sista lugna dygnet på resan, innan vi egentligen hade förstått att vi var tvungna att börja köra hem typ ”nu!” för att hinna tillbaka till jul och göra våra föräldrar glada.

These pics are taken during the last calm day of the trip, before we realized that we had to start driving home ”now!” to be able to make it back in time for christmas and make our parents happy.

Calle diskar i Doris

Nazaré är känt för sina sjukt stora vågor och när vi var där var ett swell med 7-10 meters vågor på väg in, dock ändrade sig prognosen såklart i sista stund och vi fick nöja oss med att spana på galningar som gav sig ut i 4-5 metersvågor 😛 (Vi velade länge om vi skulle stanna kvar några dagar till bara för att få se monstervågorna, men insåg tillslut att det var omöjligt att köra från Portugal till Travemünde och vår färja på bara ett dygn :’) )

Nazaré is famous for it’s gigantic waves and when we were there, there was a swell on it’s way predicting 7-10 meter waves, but the forecast was changed last minute and so it was ”only” 4-5 meter. We got to see a few crazy charges paddling in to some really big waves even though it wasn’t as big as expected. (we really wanted to stay as bigger waves were only a few days away, but soon realized that we had to head north if we wanted to be able to catch our ferry from Travemünde back to Sweden)

Liten surfare i stor våg

Så sjuka vågor ändå! Ser ni benen som sticker upp på bilden här nere?

So crazy waves! Do you see the legs on the pic below?

En stor våg och två ben som sticker rakt upp i luften

Det är helt omöjligt att förstå att det bara är tre veckor sen den här bilden togs, vi spenderade hela dagen på stranden och bara yogade, spanade på surfare och njöt av värmen. Svårt att förstå när det nu är mössa på och två decimeter snö som gäller!

It’s hard to understand  that it’s just 3 weeks ago since this picture was taken, we spent the whole day at the beach doing yoga, watching surfers pulling in to big waves and enjoyed the warmth from the sun. Now it’s wool hats on and tons of snow when you go out the door.

Bella ligger på stranden i Portugal

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

9 tips till dig som vill fricampa

1. Ladda ner Park4night & Maps.Me / Download Park4night and Maps.me

Park4nights logga med tre olika sorters husbilar i grafiskt utförande

Det finns en hel drös med grymma appar som kan göra livet som fricampare lättare, men vi har fastnat för dessa två. I Park4night kan du hitta tips på både betalcampingar, gratis ställplatser och platser som är grymma att fricampa på. Tipsen är användargenererade så allt finns såklart inte med och ibland är tipsen på franska eller tyska, men den har varit perfekt när vi inte har haft tid eller ork att åka runt och leta. I Maps.me kan du ladda ner kartor över de länder du ska besöka, så att du kan använda vägbeskrivningar även när du är off line.

There are several awesome apps that makes life as a free camper easier, but we’ve grown to like these two the best. With Park4night you can find everything from camping sites to nice free camp spots and a good place to have your lunch. The content is user generated so you don’t find it all there, and some of the tips are in german or french, but it’s perfect if you don’t have time or energy to drive around and search for a place. In Maps.me you can download the maps for the places you’re going, so that you don’t need to be online when you’re looking for a route. 


2. Gör din research / Do your research

tipsplanera

Reglerna för fricamping skiljer sig avsevärt mellan olika länder och ibland även inom länderna. Därför är det ett smart drag att läsa på vad som gäller på de platser du planerar att besöka. Det är generellt hårdare regler kring städer och välbesökta turistattraktioner, men vid nationalparker finns det ofta anvisade platser där du får stå gratis med din van. En bra sak att ha koll på är att många länder gör skillnad på camping och parkering. Först när du ställer upp bordet och solstolarna campar du, innan dess anses du bara parkera även om du sover i din bil.

The rules about free camping differ from country to country and sometimes even within the country. That’s why it’s smart to do a little research about the places where you are going. The rules are usually a bit harder around cities and crowded tourist attractions, but many of the national parks have parkings where you are allowed to camp. In most of the countries where we’ve been, there is a difference between camping and parking that is good to know about. Most of the times you only camp when you bring out your camping table and chairs. Before that you only park, even though you actually sleep in the car. 


3. Tänk på säkerheten / Think about your safety

EN prickig fjäder som pryder skärmen till backkameran

Vi har fått flera frågor om hur säkert det är att fricampa. Precis som med det mesta i livet är det omöjligt att ge några garantier, men vår tanke är att det handlar om att skapa förutsättningar som gör att vi kan känna oss säkra där vi ska sova. Ett bra tips är att stå på platser där det finns andra campare, väljer du någon av tipsen i Park4night får du (enligt vår erfarenhet) alltid sällskap. Vårt andra tips är att hitta en sovplats innan det blir mörkt, på så vis får du en känsla för platsen i dagsljus vilket nästan är en förutsättning för nästa tips: Följ din magkänsla/intuition eller vad du nu vill kalla det. Om dina varningslampor blinkar (och då inte för att du är mörkrädd) är det lika bra att bara hitta en ny plats, du kommer ändå inte kunna sova om du ska ligga och lyssna efter konstiga ljud utanför. De få gånger som vi ändå har varit tvungna att sova på platser som inte känns helt hundra, har vi sett till att ställa oss rakt under en gatlampa och någonstans där det rör sig mycket folk. Men med allt detta sagt…

We’ve gotten quite a few questions about how safe it is to free camp. Like with all the things in life it’s impossible to give any guarantees, but we think that it’s all about choosing the best conditions that makes us feel safe where we decide to sleep. One tips is to stand among other campers, if you pick one of the spots from Park4night (our experience is that) you’ll definitely get company. Our second tips is to find a place to sleep before it gets dark, so you can get a feeling for the place in daylight which almost is a must for our next tips: Follow your gut feeling/intuition or whatever you want to call it. If your warning lights are blinking you might as well find a new place. Even though there’s probably a minimal risk that anything would happen, you wouldn’t be able to sleep because you would be busy listening to any strange noises outside. The few times when we’ve had to sleep on places that didn’t feel all that great, we’ve always parked just under a street lamp and picked a place where there is a lot of people on the move. But having this said…


4. Lyssna inte på folks skrämselpropaganda / Don’t listen to people that want to scare you

Bella sitter och dricker kaffe utanför Doris

…När det kommer till säkerhet så finns en kategori av människor som verkar vilja göra allt för att skrämma upp dig. Oftast med tredjehandshistorier om nån som blivit drogad och rånad på allt i hela bilen. Ta dem med en nypa salt! Vår erfarenhet är att dessa personer inte själva fricampar, eller har någon egentlig koll om vad det innebär. Ställ följdfrågor och försök att bryta ner historien till fakta: Var hände det här? När? (Ja folk har på allvar försökt skrämma oss med saker som hänt på 80-talet) Har medierna rapporterat om det så att du kan läsa mer om vad som egentligen hände? Ofta finns det lite eller ingen substans i historierna. Om det mot förmodan visar sig vara sanning, fundera då över vilka lärdomar du kan dra av historien. Tex; glöm inte din våtdräkt på tork på backspegeln, mitt i San Sebastian, risken är ganska överhängande att någon snor den

…When it comes to safety there is a certain category of people that seem to love scaring the hell out of you. Often with storys that happened to a friend of a friend, of a friend. Don’t take them too serious! Our experience is that those people haven’t ever free camped themselves and have no idea what they are talking about. Ask supplementary questions and try to get the facts, where did this happen? When? (Yes people have actually tried to scare us with things that happened in the 80s…) Has the media reported about it so you can read more about it? Most of the time the stories turns out to be nothing but a hearsay. If the story turns out to be true, think about what you can learn from it. For example; don’t forget your wetsuit on the rearview mirror, in the middle of San Sebastian. There’s a big risk that someone will steal it…


5. Prata med andra fricampare / Talk to fellow vanlifers

Doris står parkerad på en strandparkering tillsammans med flera andra vanar av olika slag

Några av de härligaste platserna som vi har stått på har varit tips från andra fricampare som vi har träffat längst vägen. Alltid finns det någon som kommer ifrån det håll som du planerar att åka till. När du kommer till en ny potentiell sovplats är det dessutom perfekt att fråga någon som redan står där hur det har varit att sova där. De kanske dessutom har tips på någon hemlig strand eller en vacker vandringsled i närheten. Ett tips är att gå med i någon av de många Facebookgrupper som finns, till exempel ”Vi som fricampar!!” eller ”Fricamparna

We’ve found some of our best spots by talking to fellow van lifers that we’ve met along the way. There is always someone that just came from the place where you aim to go. And if you arrive to a place and find a van there, ask them if it was a good place to sleep. They might also give you a tips on a hidden beach or a beautiful hike trail close by.  Another tips is to join one of the many Facebook groups where people share their experiences.


6. ”Leave no trace”…

Doris by night, med stjärnhimlen över sig
…är lite av en religion för många naturälskare som vandrar, tältar och fricampar och borde egentligen inte vara några konstigheter. Ta hand om dina sopor, låt bli att sprid toapapper i varenda buske och respekterar naturen som du står i. I samma anda är det också viktigt att som fricampare vara ödmjuk inför det faktum att du inte alltid är välkommen. Om du väljer dina platser väl kommer det antagligen inte vara några problem, men om du skulle bli ombedd att flytta på dig av polisen eller markägaren gör du bäst i att be om ursäkt, fyra av ditt bredaste leende och sedan köra vidare.

…is almost a religion for outdoor people and shouldn’t leave you with any questions. Pick up your garbage, don’t throw toilet paper in every bush and respect the nature that you’re in. And as a free camper you have to be humble to the fact that you camp on a place without paying. If the police or the land owner asks you to leave, apologies, give them a big smile and drive away.


7. Undvik högsäsongen / Avoid high season

Bild på Doris och Carl på stranden
Vi förstår att det inte är alla som har möjlighet att välja när de ska ha sin semester, men OM du kan välja bort högsäsongen så kommer du med största sannolikhet få en både enklare och trevligare resa. Det är inte lika trångt om platserna och dessutom är både markägare och polisen mer förlåtande. I Portugal är det till exempel förbjudet att fricampa, men den lagen efterlevs bara under sommarmånaderna när kusterna svämmar över av turister.

We understand that it’s a blessing to be able to choose when you have your vacation, but IF you can avoid the high season we think you will have a much easier and more pleasant trip. It’s not as crowded and both the landowners and police are more forgiving. For example it’s forbidden to free camp in Portugal, but they only follow that rule during high season when the coast is flooded with tourists. 


8. Det är okej att ta en paus! / It’s okay to take a break!

Carl inuti vanen Doris, surfbrädan i bakgrunden ligger på sängen

Det kan vara ganska tröttsamt att leta rätt på nya sovplatser var och varannan natt, att inte ha tillgång till rinnande vatten, el, dusch, internet och andra bekvämligheter. Om du känner att du börjar tröttna, skit i prestigen! Ta in på en camping eller gör som vi gjorde i Sagres – ta in på ett hotell för en natt! Från att börja gro ett hat mot livet i Doris, kom vi tillbaka till fricampandet efter en natt och kände oss nykära.

It can be a hustle to search for new spots to sleep every other night, to not have water, electricity, a hot shower, wifi and other comforts. If you feel that you start to be fed up, drop the prestige! Check in to a campsite or do as we did in Sagres, check in to a hotel for a night! From a growing feeling that we started to hate the life in Doris, we came back after a night in a real bed and nice bath in the tub and totally fell in love with the free camping all over again.


9. Njut! / Enjoy!

Närbild på Bella som kittlar Calle, han skrattar högt

Vi har flygit, åkt tåg, vandrat och åkt färja – men att leva och resa i sin van är utan tvivel det absolut bästa sättet att upptäcka världen på! Det kanske verkar som att det är mycket att tänka på efter att ha läst den här listan, men ge det några dagar så har du antagligen kommit in i det. Njut av friheten som det innebär att kunna köra dit näsan pekar, med sovplats och allt du behöver med dig i bagaget. Och om det känns läskigt att slänga sig ut på en långresa i Europa – börja med en helg här hemma i Sverige!

Kommentera gärna om du har någonting att tillägga, eller dela inlägget till dina vänner som kanske också är sugna på att testa fricamping under 2017 <3

Om du gillade dett inlägg kanske du också gillar: ”5 måsten att ha i sin van”

We’ve traveled by air, train, boat and hiked by foot – but this way of living and traveling in a van is by far the best way to travel the world! It might seem that it is a lot to think about, after reading this list, but give it some days on the road and it will feel easy peasy. Enjoy the freedom that it is to have everything you need in your van, to be able to move whenever and wherever you want to. And if it feels scary to go on a long trip through Europe right away – why not start with a weekend just outside your home town?

Please send us a comment if you have something to add, or share this post with your friends that might want to try free camping <3

If you liked this post you might also like: ”5 must to have in your van”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)

HAPPY NEW YEAR!!!

Nio bilder från vår Instagram @swewanderlust

Gott nytt år och tack för all kärlek och alla fina kommentarer här på bloggen, på vår Facebooksida och på Instagram <3 Vi har haft ett helt magiskt 2016 med många härliga äventyr runt om i både Sverige och Europa. Ovan är de nio bilder på vår Instagram som ni hjärtade och kommenterade mest under året och det är uppenbart att ni gillar Doris lika mycket som vi gör!

Det är svårt att lista de bästa resorna eller naturupplevelserna under året, eftersom hela sista halvan av 2016 har varit en lång resa. Men här nedan kommer ändå topp tre från året som gått.

Happy new year and thank for all the love and nice comments here on the blog, on our Facebook page and on our Instagram <3 We’ve had a magic 2016 with a lot of adventures in Sweden and Europe. Here above you see the nine pics from our Instagram that you all have hearted and commented the most and it’s obvious that you love Doris as much as we do! 

It’s hard to pick out the best trips or outdoor experiences from 2016 since the whole second half of the year has been one long journey. But we have tried anyway and below you find our top tree from the year that’s about to end.


  • Alla turer till Torö stenstrand / All the surf trips to Torö

Calle står i vintervåtdräkt med surfbrädan under armen på Torö stenstrandJapp de flesta skulle nog göra väldigt mycket för att slippa kliva ner i fyragradigt vatten när vinden ligger på som värst, men inte om du är en hängiven surfare bosatt i Norden. Då är detta ren glädje!

Most of us would probably do anything to avoid getting down in four degrees celsius water, when the wind is blowing at it worst, but not if you’re a dedicated surfer living in Scandinavia. Then this is pure joy!


  • Resan genom Europa i Doris / The trip trough Europe in Doris

Bella och Carl i Doris, Carl kör och Bella gör peaceteckenJa ni som har haft koll på bloggen vet ju om att det har varit en resa späckad av äventyr, vacker natur och härliga möten. När vi sitter och kollar igenom de inlägg vi har gjort under resan är det med ett stort leende på läpparna. Helt klart ett minne för livet!

Those of you who have been following the blog knows that this long trip has been full of adventures, beautiful nature and wonderful people. When we look back at the blog posts we’ve done during the trip it is with a big smile on our faces. Definitely a memory for life!


  • Vandringen i Bogesundslandets naturreservat / Our hike in Bogesundslandets nature reserve

En brygga och ett träd i förgrunden, fruset vatten i bakgrunden

Okej i ärlighetens namn är det inte själva naturupplevelsen i sig som är den största anledningen till att denna vandring toppar vår lista. Det handlar snarare om hur vandringen avslutades. Efter flera timmars vandrande, Carl helt aningslöst njutandes av solen, jag så nervös att jag höll på att svimma – halade jag fram en champagneflaska ur väskan och frågade om han ville gifta sig med mig. Det ville han!

Hoppas att ni har haft ett fint år och att 2017 blir fullt av kärlek, naturupplevelser och resor – Gott nytt år!

To be honest it’s not the nature that makes this hike a given winner. It has got more to do with how it ended. After several hours of hiking, Carl completely clueless and me so nervous I could faint – I picked up a bottle of Champagne out of my bag and asked carl if he wanted to marry me. He did!

Hope that you also have had a good year and that 2017 will be filled with love, outdoor experiences and traveling – Happy new year!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Snööö!!!

Snötäcke över gården

Ville bara meddela att vi fick vår önskan uppfylld, när vi vaknade hade ett tunt snötäcke lagt sig över omgivningen och fina, fina Doris <3

Just want to tell you all that our wishes came through. In the morning when we woke up, a thin layer of snow had fallen on the surroundings and beautiful, beautiful Doris <3

Doris fönster med snö

Doris i solsken med ett snötäcke över sig

Nypon i solsken

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Höstpromenad i december

Närbild på Doris skitiga framruta i motljus, motorhuven är uppfälld

Doris högra bakdäck och en sladd som är ansluten till uttaget. Skuggan från trädgrenar spelar på Doris sida

Som vissa av er säkert redan har sett på vår Instagram, var Doris inte särskilt nöjd över att vara tillbaka i kylan. Vi fick problem redan efter att vi kört av färjan i Malmö och det verkar inte finnas något slut på det. Men nu är vi äntligen tillbaka hos mina föräldrar och kan få hjälp av pappas expertis.

As some of you might already have seen on our Instagram, Doris isn’t so found of coming home to the cold. We’ve had trouble since we came of the ferry in the south of Sweden and they doesn’t seem to end. But now we are finally back at my parents place and have the best help there is from my dad.

Mamma och pappa som promenerar i skuggan från en lada, solen lyser på skogen i bakgrunden

Ett rostigt oljefat står i det torkade fjolsommargräset

Solen skiner ju inte i överflöd precis, så när den tittade fram bakom molntäcket idag passade vi på att ta en liten promenad. Säga vad en vill om Europa, men det är ju någonting magiskt att komma tillbaka till sin barndoms ängar och skogar, eller vad säger ni?

The sun is rarely seen so when we caught a glimpse of it today we took a short walk. Europe is amazing, but it is always something magic with your home surroundings, don’t you agree? 

Mammas rygg på promenad, iklädd en röd jackaGamla traktorspår som fyllts med smältvatten och fått en tunn hinna av is, till höger i bild syns nederdelen av två ben, iklädda raggsockor och stövlar

Här har jag kutat runt under hela min barndom, ju äldre jag blev desto längre vågade jag mig iväg. Nu för tiden får jag alltid någon slags speciellt lugn när jag promenerar runt här. Luften känns fulltankad med syre på något märkligt vis.

I’ve been running around here all my childhood, daring to go further and further the older i grew. I always get a special calm feeling when I walk around here. The air seems to be richer in a way. 

Blå himmel, ett traktorspår och en hängbjörkEn närbild på två torkade blommor som fortfarande står på ängen

Det ända som saknas för att få till den där härliga julstämningen är snön. Men nu får vi å andra sidan uppleva den underbar hösten som vi missade när vi var ute och flängde. Inte helt fel det heller!

The only thing that is missing to make the Christmas feeling complete, is the snow. But now we actually get to catch up with the beautiful Swedish autumn that we missed while we where away.

Ett gammalt emaljerat tvättfat står vid laduväggen, i det finns en julgrupp med grangrenar och nyponEtt gammalt emaljerat tvättfat står vid laduväggen, i det finns en julgrupp med grangrenar och nypon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Äntligen hemma – i ett nytt hem

Vardagsrumsbordet ovanifrån, dator, murgröna, kaffe och levande ljus

Det är verkligen med blandade känslor som vi har spenderat dagen och gårdagen med att tömma Doris på alla grejer. Vi har turats om att att vara nära tårar, även fast vi vet att det kommer bli massa helgäventyr tillsammans med henne även nu under den kalla vintern i Sverige. Calle har faktiskt redan hunnit med en vända till Torö och surfat i kalla Östersjön!

It’s with mixed feelings we have spent today and yesterday emptying Doris of all our stuff. We’ve taken turns being close to tears, even though we know that there will be plenty of weekend adventures together with her during the winter here in Sweden. Carl has actually already been to Torö and had a cold water session in The Baltic sea!

Vardagsrumsbordet uppifrån med skrivblock och penna, dator och kaffe

En stor tröst har dock varit att vi har lyckats hyra en helt fantastisk liten lägenhet under de kommande månaderna, som direkt kändes som vårt hem även fast den redan var möblerad. Lite smågrejer från Doris och våra egna kaffekoppar var allt som behövdes! Dessutom bjöd vi över några vänner på middag igår och har konstaterat att den har väldigt bra ”häng-potential” 😀

A big comfort though, is that we found this beautiful little apartment that we will rent for a few months. It felt like home immediately when we got our own bits and pieces in to the already furnished little room. We also invited some of our friends over for dinner yesterday and came to the conclusion that the apartment has a good hangout-vibe over it 😀

Rosa skrivbok köpt i Biarritz, prydd med badräktsbeklädda figurer som dyker.

Även om vi framför allt ska mysa med familjen nu under julen (äntligen!), kunde jag inte hålla mig från att styra lite småfix inför det kommande året. Det brukar alltid vara svårt att komma hem från långa resor, men just nu bubblar det inom mig för att jag är så sugen på att hitta ett nytt spännande jobb (hojta om du har nått tips vetja!) och styra upp de projekt som jag har planerade inför 2017. Till min hjälp har jag också den här gulliga skrivboken som jag köpte i Biarritz, jag blir glad bara jag tittar på den! Dessvärre fick den sig en liten fuktskada i nederkanten under regnovädret i Zarautz, men jag ser det bara som ett minne från resan!

We’re going to spend the Christmas just catching up with our families, but I couldn’t stop myself from doing some work and planning for the coming year this morning. It’s usually really hard to come home after a long trip, but right now I’m just really excited because I’m looking forward to find a new job (know of one? Please drop me a note!) and to get started with the projects that I have planned for 2017. This cute little notebook that I bought in Biarritz is a good inspiration since I totally LOVE notebooks and get happy just by looking at it. Unfortunately it got a bit stained during the big storm in Zarautz, but I just see it as a memory from the trip!

Soffbordet i nya lägenheten med dator, murgröna, kaffe, skrivblock och penna på

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

The long way home

Vi bestämde oss ganska tidigt för att maxa tiden nere i värmen och stanna där så länge som möjligt, för att sen sträckköra hemåt när det var dags. 

We decided early on that we were going to stay in the south as long as possible and then drive all the way home in one go.

Det känns fortfarande som rätt beslut, även om vi nu är sjuuukt möra efter att ha sträckkört i fyra hela dagar. Vi har lagt över 2500 kilometer bakom oss, inte underligt att vi är lite möra i kroppen!

That still feels like a good decision even though we’re now totally knackerd after four days of driving. We’ve driven over 2500 kilometers so no wonder we’re a bit sore in our bodies!

Tanken var att satsa på tidiga mornar och bara köra när det var ljust ute. Men efter att gpsen lurade in oss på villovägar runt halva Versailles blev det inte riktigt så. Nu har vi äntligen nått norra Tyskland och väntar på färjan som ska ta oss över till Sverige igen. Det känns både sorgligt (ja vi har båda gråtit), jättekonstigt och helt fantastiskt att snart få träffa våra familjer och vänner! ❤

The plan was to wake up early and only drive during the light hours of the day, but as we all know plans never turn out the way you hope. The gps lured us on a long detour around Versailles and we eventually reached a truck stop where we could sleep late in the evening. Now we’ve finally reached the north of Germany and are waiting for the ferry to take us back to Sweden. It feels both sad (yes we’ve been crying), wierd and totally wonderful to soon get to meet our familys and friends again! ❤ 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Stoppa tiden!

Bellaspringer1

Jag fattade aldrig va de vuxna snackade om när jag var liten, när de sa att ”tiden gick för fort”. Vadå tiden är väl alltid samma? En timme är väl alltid 60 minuter och en vecka har väl alltid sju dagar… Men nu när jag har blivit vuxen har jag tyvärr också blivit varse tidens förmåga att rusa iväg. Vi sa hejdå till familj och vänner i augusti och har sedan dess hunnit upptäcka Danmarks gömda Sagoskogar, gå vilse bland Amsterdams kanaler, prova på Europas kanske bästa bouldering i Frankrikevandrat i södra Spanien och totalt kära ner oss i allt som har med Portugal att göra. Och sjukt mycket mer!

As a kid I never understood what the grown ups where talking about when they said that ”time flies”. Isn’t time always the same? One hour is always 60 minutes and a week is always seven days, right? But now when I’m also a grown up I’m afraid I had to learn the meaning of that saying. Our friends and family waved us off in august and since then we’ve had the time to find Denmarks hidden fairy forests, get lost among Amsterdams beautiful canals, try what might be Europes best bouldering in Francehiked in the south of Spain and totally fallen in love with everything that has to do with Portugal. And so much more!

Bella springer på en träspång, ganska långt ifrån kameran

Men nu börjar tiden rinna ut och det är dags för oss att vända hemåt Sverige igen. Vanlivet fortsätter, om än med hjälp av en lägenhet nu under de första kallaste månaderna av året. Men den som tror att säsongen är över hemma i Sverige får tänka om! Förutom fantastiska återblickar kommer vi också att bjuda på härliga utflyktstips och helgäventyr att göra vintertid hemma i Sverige!

But time is starting to run out and it’s time for us to head back to Sweden. The van life continues, even if we’ll take a little help from a flat in the first freezing months of the year. But those of you that think the season is over back in Sweden has to reconsider! Except some fantastic recaps, we will also give you lots of weekend adventures and tips on what to do during wintertime in Sweden!

Bella springer på en träspång, ganska nära kameran

Och nu på hemvägen hoppas vi få vår beskärda del av julmarknader för att bygga upp julstämningen inför hemkomsten 🙂 Vi hoppas att ni vill fortsätta följa våra äventyr i Doris, även om de blir på kallare breddgrader ett litet tag framöver.

And now on our way back, we hope to visit some nice christmas markets to get into Christmas spirit before we come home 🙂 We hope that you will keep following our adventures with Doris, even if they will take place on a bit colder latitudes for a while.

Bella springer på en träspång och är så nära kameran att bara hennes lår och knän syns

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)