Van life

Ett ombytligt världsarv


vadehavetstoppskylt

Eftersom vi är födda och uppvuxna på Östkusten i Sverige är vi inte vana med stora tidvattensskillnader, vilket är just det som Vadehavets Nationalpark som vi besökte här om dagen, är känt för. När vi kom dit var det lågvatten och omgivningarna såg mest ut som en enda stor leråker, vilket inte imponerade särskilt mycket på Bella.

Since we’re born and rised on the East coast in Sweden, we’re not used to big tide changes, which is just what Vadehavet National Park is known for. When we got there it was low tide and the surroundings looked most like a big mud field, which didn’t impress Bella very much.

vadehavetdoris

Nationalparken går längst kusten och sträcker sig genom både Danmark, Tyskland och Holland och är sedan några år tillbaka även på UNESCO world heritage list. Det finns alltså massor av platser att besöka, men det här är just vid vägen över till den lilla ön Mandø. Eftersom Bella nästan inte hade sovit någonting på hela natten, valde hon att stanna kvar i Doris medan Carl gick ut på en promenad.

The National Park stretches along the coast line thru both Denmark, Germany and Holland and since a few years back it’s also on the UNESCO World Heritage List. So there are several places in the park to visit, but this is just by the road over to the small island Møndø. Since Bella hadn’t slept at all that night, she stayed in Doris while Carl went out for a walk.

vadehavetvägen

Vattenpölarna på grusvägen vittnade om att hela vägen antagligen skulle hamna under vatten när högvattnet kom så halvvägs ut till ön kände Carl att det nog var säkrast att bege sig tillbaka. Nu hade Bella fått lite välbehövlig sömn och och efter lite mat tog vi en gemensam promenad.

The puddles on the road bore witness that the road probably would be under water on high tide, so half way out to the island, Carl decided it was best to head back. Now when Bella had some well needed sleep and we both had som food, we went out on a walk together. 

vadehavetlågvatten

Den som inte ville ta denna grusväg ut till ön, kunde även ta en av traktorturerna som gick över havsbotten på ”lågvattenvägen”. Långt bort i horisonten kan ni sen en av dem som är på väg ut.

If you didn’t want to take this road, you could also take one of the tractor fares over the sea bottom on the so called ”Low tide road”. you can see one of them on the far side of the horizon, yeah it’s the small dot on the right hand side.

vadehavetkrabba

Men nu hade vattnet stigit riktigt rejält och när vi stod i vattenbrynet kunde vi faktiskt se i realtid hur det jobbade sig uppåt. Vi blev båda förvånade av hur snabbt det gick. Bara en halvtimme senare var vägen som vi gått på täckt av vatten och gick inte längre att ta sig fram på. Under loppet av några timmar hade omgivningen alltså förvandlats från en leråker till en fantastisk havsvy. En riktigt häftig syn att uppleva.

But this time the water level had risen quite a lot and when you were standing by the water you could actually see it working it’s way up. We were both amazed of how fast. Just 30 minutes later the whole road was covered with water and you couldn’t drive out to the island anymore. In just a few hours the surroundings had changed from a mud field to a beautiful ocean view. A really cool thing to experience.

vadehavetstolpar

Något som gav oss huvudbry var dock dessa träkonstruktioner som sticker upp ur vattnet i långa rader Vi spekulerade vilt om vad det skulle kunna vara, men kom inte på någonting vettigt. Är det någon av er som vet? Eller som har en gissning?

Something that made us confused was these tree constructions that pops up from the water in long rows. We had a lot of different theories, but didn’t come to a conclusion. Does anyone of you know what it is? Or dare to take a guess?

vadehavetkikare

När vi (läs Bella) väl förstått charmen med denna fantastiska plats, hade vi svårt att slita oss. Vi stannade kvar och lagade mat i Doris, som vi sedan avnjöt på en filt tittandes på den spektakulära solnedgången som spelade i vattnet. I slutändan ett resmål som vi absolut rekommenderar till andra!

After we (read Bella) finally understood the charm of this place, it was hard to leave it. We stayed and cooked dinner, that we enjoyed on a blanket while looking at the spectacular sunset. In the end this is definitely a place that we would recommend people to visit! 

vadehavethavetvadehavetdorissolnedgångvadehavetcabelsolnedgång

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ett ombytligt världsarv, 10.0 out of 10 based on 1 rating

2 reaktion på “Ett ombytligt världsarv

 1. Sabine Noresson

  Tack för tipset. Har just själva blivit med husbil och följer gärna er blogg, kanske även era fotspår.. Lycka till med resan!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara
  1. calleochbella Inläggsförfattare

   Åh grattis! Det är helt underbart ? Va roligt att du gillar den, tack!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *