Van life

Fantastiska Haarlem

haarlemkatedral

Nu är vi inne på vår tredje dag i Haarlem och anledningen till varför vi har blivit kvar så länge är helt enkelt för att stan är så himla härlig! Haarlem är staden där ALLA cyklar men ingen använder cykelhjälm, där det finns gratis wifi på torget vid katedralen och där utbudet av både shopping, historia och kultur är stort. Läs gärna vårt inlägg om Corrie ten Boom museet, om du inte redan gjort det.

We now enter our third day here in Haarlem and the reason why we stuck around for a few days, is simply because this town is just marvelous. Haarlem is the town where everybody bikes but no one uses a helmet, where there’s free wifi on the town square by the cathedral and there’s plenty of shopping, history and culture. If you haven’t read our post about the Corrie ten Boom museum, please do. 

haarlemsolrosblås

Det här är staden där du kan få en solros av en främling (om du har samma tur som vi hade) och där du kan förundras över de tvådimensionella träden som pryder gator och torg.

This is a town where you can be given a sunflower by a stranger ( if you are as lucky as we were) and be perplexed by the two dimensional  trees adorning the squares and streets around town. 

haarlemträdbreda

haarlemträdsmala

Vår vana trogen har vi gått vilse i staden, men den här gången har vi även cyklat vilse! Den enda guidebok som vi har läst skriver att både Haarlem och Amsterdam upplevs bäst på cykel, men vi håller inte riktigt med. Haarlem: ja! Amsterdam: nej! Haarlem har känslan av en småstad och det finns breda fina cykelbanor överallt även inne på de centralaste gatorna. Det är tydligt att cyklisterna äger staden, vid ett tillfälle var det en tjej i vår ålder som råkade kliva ut framför Carls cykel på cykelbanan men som snabbt backade tillbaka upp på trottoaren och bad om ursäkt. Cyklarna verkar alltid ha företräde och alla är väldigt duktiga på att signalera med armen vart de är på väg.

As usual we got lost in town, both by foot and on bicycles! The only guidebook that we’ve read says that both Haarlem and Amsterdam are great for riding and discovering by bike, but we don’t totally agree. Haarlem: yes! Amsterdam: not so much… Haarlem has the feel of a small town and there’s nice bicycle roads all over town even through the most central streets. Clearly the cyclist are the kings and queens of town. One time a girl our age stepped out infront of Carls bike in the bike lane, but she rapidly took one step back up on the pavement and apologized  This would never happen in Stockholm where we’re from. Bicycles almost always seem to have precedence and everybody are really good at signaling with their arm when and where they are turning. Something else that were not used to. 

haarlemcykel

Vi hyrde cyklar för att ta oss från vår camping till centrum varje dag, vilket var en härlig omväxling mot körandet och promenerandet (det finns uthyrningsställen i var och varannat gathörn). När vi tillslut lyckats hitta fram bland alla kanaler och kullerstensgator, parkerade vi cyklarna och promenerade runt i stan. Första dagen hittade vi alla dessa otroligt mysiga små bakgator där de boende hade placerat ut blommor, buskar och små utemöbler, vilket bidrog till en härlig pittoresk känsla.

We rented bikes to make it easier to go back and forth from the camping and the city center which was a nice change from all the driving and walking (the places where you can rent bikes are scattered all over town). When we finally found our way amongst all the canals and cobblestone streets, we parked our bicycles and strolled around town. The first day we found all these amazing little backstreets and alleys just covered with flowers, bushes and neat little tables and stools, placed there by the residents. So cute! 

haarlemgränd

Haarlemgrönväg

Vi skulle rekommendera alla att åka hit till Haarlem, som vi skrev i vårt inlägg om Amsterdam, tar det bara 15 minuter att åka tåg däremellan. Men nu börjar vi för vår del känna oss mätta på stadslivet. Naturen lockar och härnäst bär det av mot nationalparken Hoge Veluwe. Mer om det i kommande inlägg!

We would recommend everybody to come here to Haarlem, and as we wrote in our post about Amsterdam it only takes 15 minutes by train in between the cities. However now we feel that we’ve had enough of city life for a while and are moving on to the National park of Hoge Veluwe. But more about that in our next post! 

haarlembella

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

En reaktion på “Fantastiska Haarlem

 1. Jenny

  Wow, man blir verkligen sugen på att besöka Haarlem. Jag var i Amsterdam för många många år sedan och minns att jag tyckte det var en supermysig stad. Haarlem verkar ju snäppet bättre :=)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *