Van life

Hoge Veluwe Nationalpark

Hoge Veluwe Carl hyllar solen

Vissa ljud får nackhåren att resa sig och alla sinnen att skärpas, ett av dem är när du sitter i ett utkikstorn och hör kronhjortar som brölar och stångas precis i närheten. ”Kronhjortens parningsljud låter som en blandning mellan ett lejons rytande och en tjurs vrålande” står det på nationalparkens hemsida och det kan vi numera skriva under på!

There are some sounds that gives you goose bumps and highten your senses, one of those are when you sit in a lookout tower and hear the red deers roar and fight nearby. ”This sounds like a cross between a lion’s roar and a bull’s bellow” it says on the national parks website, and we agree! 

Hoge Veluwe väg

hogegräs

Som Svensk känns idén om att behöva betala för att komma ut i naturen väldigt avlägsen, men här i Hoge Veluwe National Park i Holland är det just vad som är fallet. För 9 euro och 15 cent om dagen får du tillträde till denna privata nationalpark med 5400 hektar blandat landskap. Dessutom får du tillgång till ”de vita cyklarna” som går att låna gratis på olika cykelparkeringar runt om i parken, sen kan du bara lämna dem vid valfri parkering när du är klar, supersmidigt! Här finns också ett nät av cykelvägar runt om i parken som också gör tillgängligheten för rullstolar och barnvagnar helt fenomenal.

To pay to be able to go out in the nature feels as a Swede quite odd, but thats just the case here in Hoge Veluwe National Park in Holland. For 9 euros and 15 cents a day you can enter the 5400 hectare park with its vast lanscape. And you also get to use ”the white bikes” that are parked on different spots around the park and are free for all the visitors to borrow. There are bike paths around the park and those make it very easy to get around with wheelchairs and strollers.

Hoge Veluwe Bella på äng

Hoge Veluwe skalbagge

Hoge Veluwe djurspår

Trots att det tog emot när vi fick reda på att det kostade pengar, bestämde vi oss för att åka hit. Under två dagar har vi cyklat och vandrat i barrskog, lövskog, bland sanddynor och hedmarker. När första dagen bara bjöd på ett fåtal fåglar och några skalbaggar, var dag två desto bättre. Det började med att Bella efter några timmar lyckades se en kronhjort en bit in i skogen, mellan träden. En besviken Carl stod en bit bort och vågade inte röra sig med risk för att skrämma den. Men till hans lycka såg vi sedan både en Muflon, som är en slags får fast med stora skruvade horn och sen även fyra rådjur. Men vistelsens höjdpunkt var helt klart att höra kronhjortarnas parningsljud och hur de stångades precis i närheten. Kolla in klippet på vår Instagram @swewanderlust om ni inte redan sett det!

Even though we had to pay, we decided to come here and visit the park. For two days we’ve been biking and hiking in woodland, heathland, around fen and drift sand. The first day only offered some small birds and beetles, day two was much better. It started off with Bella spotting a red deer between the trees, but to Carls disappointment he was standing at the wrong angle and didn’t dare to move in case the deer would run away. But the luck changed as we saw a mouflon, like a sheep but with large twisted horns and four roe deers. But the highlight of the day was definitely when we heard the red deer stags very close. If you haven’t already seen the clip on our Instagram @swewanderlust , go check it out! 

hogerådjur

Hoge Veluwe sanddyna

Hogecykeln

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

En reaktion på “Hoge Veluwe Nationalpark

  1. Pingback: Vår resa genom Europa | Van life


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *