Van life

Ett franskt klätterparadis

(English version further down)

Det är svårt att beskriva denna plats som någonting annat än magisk. Vi har kommit till klättermeckat Fontainebleau som ligger ungefär en timme sydväst om Paris. Hit vallfärdar klättrare från hela Europa för de fantastiska sandstensblocken som ligger utspridda i tusentals i skogen och enligt vår guidebok har det bouldrats här i över hundra år. 

Bouldering är den typ av klättring som görs på låg höjd, utan rep, men där en har en liten tjockmatta sk ”crashpad” som skydd under sig på marken. Dessutom hjälps klättrarana åt att ”spotta”, alltså vakta varandra och styra ett eventuellt fall bort från stenar och mot mattan. Vi har bouldrat i 3-4 år, men för ca ett halvår sen lyckades jag skära av mig halva långfingret i en otäck frall-olycka. Fyra stygn och 8 veckors klätterförbud resulterade i att jag inte riktigt hittade tillbaka till klättringen och nu är i min livs kanske sämsta form. Men det var med glädje vi insåg att det verkligen finns någonting för alla här i Font. Från ”barnleder” och de lättaste graderna, upp till det allra svåraste.

Tyvärr skvallras det om en hel del bilinbrott på parkeringarna runt om Fontainebleau och eftersom det är svårt för oss att ta med precis alla värdesaker in i skogen, har vi valt att ta in på en camping i närheten och sedan promenera dit vi för dagen vill klättra. Det har bara tagit 30-40 minuter och har varit en bra uppvärmning och nervarvning. 

Efter två dagars sextimmarspass bjöd vi våra ömma kroppar på en vilodag idag. Samtidigt tänkte vi att det var på tiden att fylla på förråden med lite mat. Men om det är någon som har varit på Carrefour Villiers en Bière vet hen att det inte går att köpa lite mat där. Jag har aldrig sett en så stor mataffär, den var större än alla Coop forum och Ica maxi jag någonsin har handlat på. 1500 kr fattigare och minst lika trötta som efter ett klätterpass, lämnade vi denna matjätte. Men nu är skåpen fulla och vi kommer inte att behöva handla på väääldigt länge.

På gott och ont finns det ingen wifi här på campingen så vi har svårt att ladda upp bilder. Men vi lovar att det kommer inom kort!

It’s hard to describe this place as anything else than magic. We’re in the climbing mecka of Fontainebleau, around one hour south west of Paris. Climbers from all over Europe travel here for the fantastic sandstone boulders that are spred around in the forrest. There are thousands of them and according to our guidebook, people have been bouldering here for a century. 

Bouldering is the kind of climbing that you do without a rope and with a small mattress, a so called ”crashpad” underneath you. Besides that the climbers help each other to ”spot”, which means that you stand under you climbing friend and make sure that if he or she falls, she will land on the crashpad and not on some rocks. We’ve been bouldering for 3-4 years but about six months ago I cut my finger in a nasty bread cutting accident. Four stitches and doctors order to stay away from climbing in 8 weeks, resulted in me not finding my way back. And now I am in my worst shape ever. But we were very pleased to find that there’s something for everyone here in Font. From kids and beginner boulders to the hardest problems.

Unfortunately we’ve heard that there have been some break-ins to cars on the parking lots around Font and since we can’t bring all our stuff into the forrest, we’ve checked in to a campsite. It takes us about 30-40 minutes to walk to some of the spots which makes a nice warmup.

After two six hour bouldering days, we gave our sore bodies some rest today. At the same time we decided it was time to fill up our food supply. But if someone have been to Carrefour Villiers en Bière you know that it’s huge! We came out after something like two hours, with 150 euros less in our bank account and totally exhausted. But now we wont have to go and buy food in weeks.

There isn’t any wifi here so we can’t upload a lot of pictures. But we promise to show you more of this beautiful place as soon as possible!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Ett franskt klätterparadis, 10.0 out of 10 based on 1 rating

2 reaktion på “Ett franskt klätterparadis

 1. Josie

  Frall-olycka !! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara
  1. calleochbella Inläggsförfattare

   Hahaha ja de är farliga de där frallorna ?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *