Van life

9 tips till dig som vill fricampa

★ Missa inte vår podcast ”Vanlife Sverige” där vi snackar mer om fricamping! ★

1. Ladda ner Park4night & Maps.Me / Download Park4night and Maps.me

Park4nights logga med tre olika sorters husbilar i grafiskt utförande

Det finns en hel drös med grymma appar som kan göra livet som fricampare lättare, men vi har fastnat för dessa två. I Park4night kan du hitta tips på både betalcampingar, gratis ställplatser och platser som är grymma att fricampa på. Tipsen är användargenererade så allt finns såklart inte med och ibland är tipsen på franska eller tyska, men den har varit perfekt när vi inte har haft tid eller ork att åka runt och leta. I Maps.me kan du ladda ner kartor över de länder du ska besöka, så att du kan använda vägbeskrivningar även när du är off line.

There are several awesome apps that makes life as a free camper easier, but we’ve grown to like these two the best. With Park4night you can find everything from camping sites to nice free camp spots and a good place to have your lunch. The content is user generated so you don’t find it all there, and some of the tips are in german or french, but it’s perfect if you don’t have time or energy to drive around and search for a place. In Maps.me you can download the maps for the places you’re going, so that you don’t need to be online when you’re looking for a route. 


2. Gör din research / Do your research

tipsplanera

Reglerna för fricamping skiljer sig avsevärt mellan olika länder och ibland även inom länderna. Därför är det ett smart drag att läsa på vad som gäller på de platser du planerar att besöka. Det är generellt hårdare regler kring städer och välbesökta turistattraktioner, men vid nationalparker finns det ofta anvisade platser där du får stå gratis med din van. En bra sak att ha koll på är att många länder gör skillnad på camping och parkering. Först när du ställer upp bordet och solstolarna campar du, innan dess anses du bara parkera även om du sover i din bil.

The rules about free camping differ from country to country and sometimes even within the country. That’s why it’s smart to do a little research about the places where you are going. The rules are usually a bit harder around cities and crowded tourist attractions, but many of the national parks have parkings where you are allowed to camp. In most of the countries where we’ve been, there is a difference between camping and parking that is good to know about. Most of the times you only camp when you bring out your camping table and chairs. Before that you only park, even though you actually sleep in the car. 


3. Tänk på säkerheten / Think about your safety

EN prickig fjäder som pryder skärmen till backkameran

Vi har fått flera frågor om hur säkert det är att fricampa. Precis som med det mesta i livet är det omöjligt att ge några garantier, men vår tanke är att det handlar om att skapa förutsättningar som gör att vi kan känna oss säkra där vi ska sova. Ett bra tips är att stå på platser där det finns andra campare, väljer du någon av tipsen i Park4night får du (enligt vår erfarenhet) alltid sällskap. Vårt andra tips är att hitta en sovplats innan det blir mörkt, på så vis får du en känsla för platsen i dagsljus vilket nästan är en förutsättning för nästa tips: Följ din magkänsla/intuition eller vad du nu vill kalla det. Om dina varningslampor blinkar (och då inte för att du är mörkrädd) är det lika bra att bara hitta en ny plats, du kommer ändå inte kunna sova om du ska ligga och lyssna efter konstiga ljud utanför. De få gånger som vi ändå har varit tvungna att sova på platser som inte känns helt hundra, har vi sett till att ställa oss rakt under en gatlampa och någonstans där det rör sig mycket folk. Men med allt detta sagt…

We’ve gotten quite a few questions about how safe it is to free camp. Like with all the things in life it’s impossible to give any guarantees, but we think that it’s all about choosing the best conditions that makes us feel safe where we decide to sleep. One tips is to stand among other campers, if you pick one of the spots from Park4night (our experience is that) you’ll definitely get company. Our second tips is to find a place to sleep before it gets dark, so you can get a feeling for the place in daylight which almost is a must for our next tips: Follow your gut feeling/intuition or whatever you want to call it. If your warning lights are blinking you might as well find a new place. Even though there’s probably a minimal risk that anything would happen, you wouldn’t be able to sleep because you would be busy listening to any strange noises outside. The few times when we’ve had to sleep on places that didn’t feel all that great, we’ve always parked just under a street lamp and picked a place where there is a lot of people on the move. But having this said…


4. Lyssna inte på folks skrämselpropaganda / Don’t listen to people that want to scare you

Bella sitter och dricker kaffe utanför Doris

…När det kommer till säkerhet så finns en kategori av människor som verkar vilja göra allt för att skrämma upp dig. Oftast med tredjehandshistorier om nån som blivit drogad och rånad på allt i hela bilen. Ta dem med en nypa salt! Vår erfarenhet är att dessa personer inte själva fricampar, eller har någon egentlig koll om vad det innebär. Ställ följdfrågor och försök att bryta ner historien till fakta: Var hände det här? När? (Ja folk har på allvar försökt skrämma oss med saker som hänt på 80-talet) Har medierna rapporterat om det så att du kan läsa mer om vad som egentligen hände? Ofta finns det lite eller ingen substans i historierna. Om det mot förmodan visar sig vara sanning, fundera då över vilka lärdomar du kan dra av historien. Tex; glöm inte din våtdräkt på tork på backspegeln, mitt i San Sebastian, risken är ganska överhängande att någon snor den

…When it comes to safety there is a certain category of people that seem to love scaring the hell out of you. Often with storys that happened to a friend of a friend, of a friend. Don’t take them too serious! Our experience is that those people haven’t ever free camped themselves and have no idea what they are talking about. Ask supplementary questions and try to get the facts, where did this happen? When? (Yes people have actually tried to scare us with things that happened in the 80s…) Has the media reported about it so you can read more about it? Most of the time the stories turns out to be nothing but a hearsay. If the story turns out to be true, think about what you can learn from it. For example; don’t forget your wetsuit on the rearview mirror, in the middle of San Sebastian. There’s a big risk that someone will steal it…


5. Prata med andra fricampare / Talk to fellow vanlifers

Doris står parkerad på en strandparkering tillsammans med flera andra vanar av olika slag

Några av de härligaste platserna som vi har stått på har varit tips från andra fricampare som vi har träffat längst vägen. Alltid finns det någon som kommer ifrån det håll som du planerar att åka till. När du kommer till en ny potentiell sovplats är det dessutom perfekt att fråga någon som redan står där hur det har varit att sova där. De kanske dessutom har tips på någon hemlig strand eller en vacker vandringsled i närheten. Ett tips är att gå med i någon av de många Facebookgrupper som finns, till exempel ”Vi som fricampar!!” eller ”Fricamparna

We’ve found some of our best spots by talking to fellow van lifers that we’ve met along the way. There is always someone that just came from the place where you aim to go. And if you arrive to a place and find a van there, ask them if it was a good place to sleep. They might also give you a tips on a hidden beach or a beautiful hike trail close by.  Another tips is to join one of the many Facebook groups where people share their experiences.


6. ”Leave no trace”…

Doris by night, med stjärnhimlen över sig
…är lite av en religion för många naturälskare som vandrar, tältar och fricampar och borde egentligen inte vara några konstigheter. Ta hand om dina sopor, låt bli att sprid toapapper i varenda buske och respekterar naturen som du står i. I samma anda är det också viktigt att som fricampare vara ödmjuk inför det faktum att du inte alltid är välkommen. Om du väljer dina platser väl kommer det antagligen inte vara några problem, men om du skulle bli ombedd att flytta på dig av polisen eller markägaren gör du bäst i att be om ursäkt, fyra av ditt bredaste leende och sedan köra vidare.

…is almost a religion for outdoor people and shouldn’t leave you with any questions. Pick up your garbage, don’t throw toilet paper in every bush and respect the nature that you’re in. And as a free camper you have to be humble to the fact that you camp on a place without paying. If the police or the land owner asks you to leave, apologies, give them a big smile and drive away.


7. Undvik högsäsongen / Avoid high season

Bild på Doris och Carl på stranden
Vi förstår att det inte är alla som har möjlighet att välja när de ska ha sin semester, men OM du kan välja bort högsäsongen så kommer du med största sannolikhet få en både enklare och trevligare resa. Det är inte lika trångt om platserna och dessutom är både markägare och polisen mer förlåtande. I Portugal är det till exempel förbjudet att fricampa, men den lagen efterlevs bara under sommarmånaderna när kusterna svämmar över av turister.

We understand that it’s a blessing to be able to choose when you have your vacation, but IF you can avoid the high season we think you will have a much easier and more pleasant trip. It’s not as crowded and both the landowners and police are more forgiving. For example it’s forbidden to free camp in Portugal, but they only follow that rule during high season when the coast is flooded with tourists. 


8. Det är okej att ta en paus! / It’s okay to take a break!

Carl inuti vanen Doris, surfbrädan i bakgrunden ligger på sängen

Det kan vara ganska tröttsamt att leta rätt på nya sovplatser var och varannan natt, att inte ha tillgång till rinnande vatten, el, dusch, internet och andra bekvämligheter. Om du känner att du börjar tröttna, skit i prestigen! Ta in på en camping eller gör som vi gjorde i Sagres – ta in på ett hotell för en natt! Från att börja gro ett hat mot livet i Doris, kom vi tillbaka till fricampandet efter en natt och kände oss nykära.

It can be a hustle to search for new spots to sleep every other night, to not have water, electricity, a hot shower, wifi and other comforts. If you feel that you start to be fed up, drop the prestige! Check in to a campsite or do as we did in Sagres, check in to a hotel for a night! From a growing feeling that we started to hate the life in Doris, we came back after a night in a real bed and nice bath in the tub and totally fell in love with the free camping all over again.


9. Njut! / Enjoy!

Närbild på Bella som kittlar Calle, han skrattar högt

Vi har flygit, åkt tåg, vandrat och åkt färja – men att leva och resa i sin van är utan tvivel det absolut bästa sättet att upptäcka världen på! Det kanske verkar som att det är mycket att tänka på efter att ha läst den här listan, men ge det några dagar så har du antagligen kommit in i det. Njut av friheten som det innebär att kunna köra dit näsan pekar, med sovplats och allt du behöver med dig i bagaget. Och om det känns läskigt att slänga sig ut på en långresa i Europa – börja med en helg här hemma i Sverige!

Kommentera gärna om du har någonting att tillägga, eller dela inlägget till dina vänner som kanske också är sugna på att testa fricamping under 2017 <3

Om du gillade dett inlägg kanske du också gillar: ”5 måsten att ha i sin van”

We’ve traveled by air, train, boat and hiked by foot – but this way of living and traveling in a van is by far the best way to travel the world! It might seem that it is a lot to think about, after reading this list, but give it some days on the road and it will feel easy peasy. Enjoy the freedom that it is to have everything you need in your van, to be able to move whenever and wherever you want to. And if it feels scary to go on a long trip through Europe right away – why not start with a weekend just outside your home town?

Please send us a comment if you have something to add, or share this post with your friends that might want to try free camping <3

If you liked this post you might also like: ”5 must to have in your van”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
9 tips till dig som vill fricampa, 8.7 out of 10 based on 9 ratings

4 reaktion på “9 tips till dig som vill fricampa

 1. Rolf Östman

  Mycket matnyttig läsning.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara
  1. calleochbella Inläggsförfattare

   Va roligt att du tycker det Rolf! ?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Svara
 2. christer

  Hej tack för era tips, har sparat er som favorit för att kunna gå tillbaka och läsa på.
  Har en fråga dock, jag vill ge mig ut i europa men har haft en stroke och blir rätt fort trött av att köra. Behöver rasta rätt ofta och ta lite power napp. Har åkt med min husbil i sverige och det fungerar bra, men kanske för att det finns mycket ställen att rasta på. Så jag brukar köra ca 1 timme 1,5, sedan vila. Kommer det att funka ute i europa ? Oftast sover jag någon timme eller så vid rast.
  Jag vet låter inte klokt, men har innan stroken rest mycket och det är något jag vill fortsätta med. Är så att europa är ett blankt kapittlel för mig, men man ska aldrig ge sig.
  Kommer att resa själv så extra förare blir det inte.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  Svara
  1. calleochbella Inläggsförfattare

   Hej Christer!

   Underbart att du fortsätter resa trots din stroke! Och tack gör de fina orden om bloggen!

   Jag tror absolut att det är möjligt, längst motorvägarna finns det rastplatser för både turister och lastbilschaufförer med jämna mellanrum . Längst de mindre vägarna är det ju bara att stanna för det finns ofta små fickor, caféer eller bara butiksparkeringar att stanna på.

   Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *