Deckarförfattarens favoritplatser i världen

Deckarförfattaren Viveca Sten har inte bara stenkoll på Sandhamn där hennes fiktiva mördare går lösa, hon har även ett förflutet i resebranschen och tagit sig många varv runt jorden under årens lopp. Här är Viveca Stens bästa…

… hotell
– The Oriental i Bangkok är ett av mina absoluta favorithotell. Vi tillbringade vår smekmånad där och jag behandlades som en riktig prinsessa. The Langham i London är en annan favorit med en fantastiskt trevlig bar och perfekt centralt läge. Ett tredje alternativ är Badrutt’s Palace i St Moritz som har den bästa spaanläggningen jag någonsin besökt. Deras inomhuspool omges av enorma glasfönster med utsikt mot bergstopparna och i bakgrunden plaskar ett konstgjort vattenfall.  Dessutom har de en harpist i frukostmatsalen, bara en sådan sak.  

Mandarin Oriental
48 Oriental Avenue, Bangkok
Lediga rum & priser

Langham Hotel
1C Portland Pl, Marylebone, London

Lediga rum & priser

Badrutt's Palace Hotel
Via Serlas 27, St. Moritz

Lediga rum & priser

… storstad
– Jag älskar Berlin, jag studerade där på 1980-talet då muren fortfarande fanns och soldater med kulsprutor väntade på östsidan. I dag är Berlin mer aktuell än någonsin, det är en stad som vibrerar av energi och livslust. I varje kvarter hittar du coola barer, kaféer och affärer. Jag säger som John F Kennedy: ”Ich bin ein Berliner”.

Hotell i Berlin

… strand
– Gibbes Beach på Barbados är en av de vackraste stränder jag någonsin besökt. Vattnet är turkost och temperaturen densamma som i luften – övergången från strand till vatten är helt sömlös. Min mans kusiner bor på ön så vi åker dit då och då. Det finns ingenstans jag hellre badar än på Barbados.

… ö
– Sandhamn, vad annars! Jag har varit på ön sedan jag var bebis, precis som min pappa och hans pappa. Det finns ingen plats på jorden jag längtar till lika mycket som skärgården. Det räcker med att jag går ombord på Waxholmsbåten så andas jag lättare.

… kafé

– Jag måste säga Starbucks eftersom de räddat mig så många gånger i så många länder! Jag tål nämligen inte mjölk och hos dem går det alltid att få en sojalatte.

… bar
– Cadierbaren i Grand Hotel! Utsikten mot kungliga slottet är oslagbar precis som deras dry martini. Hit går jag för både brunch, afternoon tea, cocktails och nattamat.

… restaurang
– Vi åt en alldeles fantastisk måltid på restaurang Supper i Åre häromveckan. Deras sydamerikanska kök är en ren njutning och modellen med att dela på olika rätter är väldigt tilltalande. På sommaren finns Supper lyckligtvis även i Visby för den som inte vill resa upp till Jämtland. Jag vill också slå ett slag för italienska Chalet Étoile i Cervinia som allmänt kallas för ”Ullas”. Det är en av de absolut trevligaste lunchrestaurangerna i Alperna. Om någon undrar om valet av restauranger speglar ett starkt skidintresse så är svaret JA!
Parkvägen 3, Åre
supper.nu

… nattklubb
– Hmm, nattklubbar är inte min starkaste sida men besöket på legendariska Annabel’s i London gjorde ett outplånligt intryck. Med ett överflöd av röd sammet, guldförgyllda attiraljer, dunkel belysning och flödande champagne uppfyllde det alla förväntningar och fördomar. Det var bara Grace Jones som fattades.
44 Berkeley Square, Mayfair, London
annabels.co.uk

… park
– Jag är väldigt förtjust i Drottningholmsparken som är en av Nordens vackraste och mest omsorgsfullt anlagda barockträdgårdar – den började faktiskt anläggas redan på 1600-talet. Min man och jag gifte oss i Drottningholms slottskapell så parken är en kär plats där jag promenerat och picknickat otaliga gånger.

… butik
– Sawgrass Mills utanför Fort Lauderdale är den ultimata outleten för alla som gillar att fynda. Där kan du hitta precis allting till osannolikt låga priser, från riktigt dyra märkesvaror som väskor från Gucci eller Saint Laurent, till katt- och hundprylar eller rosa peruker. Efter en heldag är man både pank och utmattad, men har kassarna fulla med fantastiska fynd.
Sawgrass Mills, Sunrise, Florida
simon.com/mall/sawgrass-mills

… flygbolag
– Haha, jag måste ju säga SAS där jag jobbade som koncernjurist hela 1990-talet, långt innan jag sadlade om till författare. Personalrabatten på den tiden, innan lågprisflygen gjorde sin entré, var grym och jag reste jorden runt för inga pengar alls.

… pryl på resan
– Öronproppar och Iphone – då klarar jag mig överallt!

Aktuell med: Just nu redigerar Viveca Sten sin nya bok Sjörök - uppföljaren till Djupgraven, den första delen i den rysartrilogi för slukaråldern som hon skriver tillsammans med dottern Camilla. Därefter ska hon börja skriva på sin nionde kriminalroman – I fel sällskap – som utkommer 2018.

Publicerad: 2017-07-23