Europas vackraste strand – Pasjača i Kroatien
Foto: CNTB
Nyhet

Europas vackraste strand – Pasjača i Kroatien

Att hitta den perfekta stranden under solsemestern är lite av en tävling vid det här laget. Den ska vara vacker och gärna inte alltför populär och därmed förstöra lugnet. Här är Europas vackraste strand och dess eftersläntrare – där Kroatien levererar.

Text: Sofia Sundström

Det är turistorganisationen European Best Destinations som har låtit 32 000 resenärer från 116 olika länder rösta på ett urval av stränder i Europa där den kroatiska badstranden Pasjača toppade listan. Standen skapades på 1950-talet efter att överblivna stenar från att man grävt tunnlar i de närliggande byarna slängts i vattnet, och därefter successivt formats av hav och vind – med en vacker sandstrand vid det turkosa vattnet som resultat. Denna gömda pärla hittar du bland klipporna i orten Popovići endast en halvtimmes bilresa från Dubrovnik och är perfekt att ta sig till för en dagsutflykt.

Utöver stranden Pasjača som är skyddad från bruset från restauranger och barer så är även stranden Nugal på Makarska Rivieran i Kroatien med på listan och håller tredje plats, medan andra plats hålls av den spanska stranden Nerja.

Stranden Nugal i Kroatien. Foto: Vjeko Begovic/CNTB

Publicerad: 2019-05-15