TIPS

Guide: så skyddar du dig mot denguefeber

Aug 27, 2019

Denguefeberutbrotten i Asien går ofta i cykler. Under 2019 har Filippinerna drabbats hårt av viruset, som sprids via myggor, och flera andra länder i Asien har också rapporterat om större utbrott. I dagsläget finns inget vaccin mot dengue – här är några saker att tänka på om du ska resa till Sydostasien. 

Text: Elin Fellman

Sedan januari i år har 146 000 personer i Filippinerna smittats av denguevirus. Myndigheterna i Bangladesh, Malaysia och Vietnam har också rapporterat om större utbrott av viruset, enligt SOS International. Men det finns ingen anledning att känna en större oro om man ska resa till någon av länderna, enligt Andes Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Har man bestämt sig för att åka får man ha med det i kalkyleringen. Men man ska ta det här på allvar och försöka skydda sig från mygg, säger Anders Tegnell till SVT. 

Det är dock mycket sällsynt att friska skandinaviska turister blir allvarligt sjuka av denguevirus. Men för att vara på den säkra sidan ska man främst försöka skydda sig mot myggbett om man befinner sig i något av de tropiska länderna där viruset finns. 

– Man ska komma ihåg att de här myggorna biter även dagtid, till skillnad från malariamyggan som biter i skymningen. Ha myggmedel på huden och på kläder trots värmen. Det gäller att skydda sig hela dygnet, säger Tegnell. 

Symptomen för viruset kan te sig olika men några vanligt förekommande symptom är hög feber, muskel- och ledvärk och att man kan känna sig trött och hängig.

Eftersom att det inte finns något vaccin mot viruset är det viktigt att undvika att bli stucken av mygg. Här är SOS Internationals riktlinjer. 

  • Använd myggspray eller -kräm på oskyddad/oklädd hud
  • Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen
  • Sov under myggnät och med stängda fönster och stängd dörr
  • Var uppmärksam på stillastående vatten

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!