Grekland

Heta hotell i Halkidiki

Greklands Riviera, det dramatiska Halkidiki, överskuggas ofta som semestermål av övärldens många lockelser. Synd, för här väntar riktiga skatter, härliga stränder och en delvis annan upplevelse av Grekland.

Text och Foto: Johan Lindskog

Det är bara att titta på en karta för att se att det är något speciellt med Halkidiki. Tre dramatiska landtungor som slickar sig ut i havet. Så smala på sina ställen att man kan se havet på båda sidor.

Den första tungan, Kassandra, döpt efter den makedoniske kungen Kassandros, är den livligaste av de tre med flera små städer, hotell i alla klasser, nattliv och myller av restauranger.

Den andra tungan, Sithonia, är betydligt lugnare. Här kan man hitta nästan ensamma stränder, eller åtminstone strandbitar. Området är lite lyxigare till karaktären med några av Greklands främsta hotell placerade här. Den sista ön, Agion Oros, är ett fenomen. Här grundades redan på 800-talet ett samhälle uteslutande för munkar och än i dag är halvön helt tillägnad den grekisk-ortodoxa religionen och drivs nästan som en autonom stat. Det krävs tillstånd för att få besöka halvön men det är inte svårt att få och väl värt att ansöka om.

Villa Galini – Skeppsredarens dröm
När en stormrik skeppsredare, Gioannis Carras, tvingad av stormen sökte skydd i en enslig vik på Halkidiki d-rabbades han av omedelbar kärlek till bukten, de höga bergen, bördiga kullarna, det kristallklara vattnet. Här skulle han förverkliga sin dröm.

Successivt -började han under 1960-talet att köpa upp mark och ägde till slut en enorm areal omkring den stora bukten. -Tanken var att bygga ett samhälle här men myndigheterna satte stopp för planerna och i stället grundade Carras ett stort -hotellkomplex — Porto Carras. Det fortfarande lyx-stämplade men alltför storskaliga hotellet är i dag en ganska fadd upplevelse där barnfamiljer från öst -blandas med brittiska charterturister och all inclusive-magar -jäser i solen efter smetiga bufféer.

Men en privatbostad fick Carras bygga — sin egen, en fantastisk villa på toppen av berget med hela havet i blickfånget. Ett litet palats i sten och trä med vindlande gångar, små fönster och en uppsjö av överraskande detaljer. Till detta lät han vänner som Salvador Dali och Yves Saint Laurent med fri fantasi bygga makalösa badrum i gästrummen. Bara dessa är värda ett besök. Nyligen gjordes huset om till ett exklusivt litet hotell med 17 rum av varierande storlek och klass.

Pris: dubbelrum från 1 700 kronor
yadeshotels.gr

 

 


Petrino Suites - Hos Familjen
Det känns rakt igenom att detta är en familjeangelägenhet. -Mormors recept hanteras med finess av brodern i köket. Systrarna sköter gästerna och pappan går och småkrattar i poolen. Petrino Suites är ett familjärt och prisvärt alternativ på Halkidikis första ben, Kassandra. En mängd små stenbyggnader utgör hotellet och -innehåller rum av olika klass. De minsta är lite väl trånga och spartanska medan de större är ett rejält kliv uppåt i komfort med egen pool, stora badrum och privata trädgårdar. Alla rum har två våningar med sängen på ett loft uppför en ganska brant trappa, har man trötta ben eller spralliga barn ska man tänka sig för.

Petrino ligger inte vid havet så man måste ha bil. Det största minuset här är de mindre rummens badrum som är för dåliga för den här nivån, man vill inte vänta tio minuter på varmvattnet eller få vaderna smekta av plastiga draperier i minimala duschar. Välj alltså ett av de större rummen. Det är värt prisskillnaden. Välj också något av rummen med lite mer diskret läge. Alla rum har en liten mysig terrass men vissa av dem vetter mot poolen eller restaurangen och har full insyn medan andra är helt privata. Restaurangen är ett av ställets stora tillgångar. I det stundtals ganska överprisade Grekland får man här fantastisk genuin grekisk mat på mormors vis till riktigt rimliga priser i en hemtrevlig miljö. Även om man inte bor här så är restaurangen absolut värd ett stopp.

Pris: dubbelrum från 1 250 kronor
Lediga rum & priser

 


Privat lyx – Danai Beach
Det började som familjen Riefenstahls privata villa i vidunderligt vacker miljö på Sithonia. Gästerna blev med tiden många och antalet gästrum byggdes ut tills familjen kapitulerade och byggde ett hotell till sig, till sina vänner och till dig. I dag är det ett mellanstort hotell med flera byggnader och rum i olika kategorier, från privata villor till enrumssviter. Under årtionden har hotellet förfinats till att i dag vara ett av norra Greklands absolut främsta boenden. Det är dyrt och det är lyx på det smakfullt privata sättet. På Danai Beach får man vad man betalar för. Allt är toppklass och det kostar rejält men det smakar också bra. Hotellet har tre restauranger och den främsta av dem är stjärnkrogen The Sqirrel som anses vara en av Greklands bästa krogar.

Pris: dubbelrum från ca 4 000 kronor
dbr.gr

 


Slappt och hippt – Ekies resort
Ekies är lekfullt, ungdomligt med modern, ibland lite väl utflippad, design och rätt slarvigt skött. Detta hotell är en -vattendelare. Antingen tycker man att det är superskönt med den loja stämningen och den minst sagt överseende -attityden till detaljer eller så blir man galen på att det är lite nött och ostädat, att luftkonditioneringen inte riktigt funkar, att möblerna är nötta och bubbelpoolen inte går att använda. Det är dessutom alltid en risk med designhotell att designen tar över funktionen. Så är det på Ekies, lite beroende på rum, men de mest designade är snudd på svåra att bo i. Hotellets egen strand ligger i en bukt och det är mycket långgrunt och inte det vanliga grekiska kristallklara vattnet. Ekies är svårbedömt. Att bo på ett designhotell för dryga 1 400 kronor natten är -billigt, men för den finish och service man får är det dyrt. Den stora tillgången är dock hela restaurangområdet nere vid beachen. Här kommer hippiekänslan till sin rätt med lite stökig men skön design som inbjuder till loja häng i solnedgången.

Pris: dubbelrum från 1 400 kronor
Lediga rum & priser

 

Läs också

 • Tips

  Lava (Laboratory for Visionary Architecture) grundades för drygt ett år sedan med ett tydligt mål: att tänja gränserna för arkitektoniska visioner och urban design. Till många hotellnördars glädje har Lava i sitt senaste experiment valt att ge sig på att skapa framtidens hotellrum.

 • USA

  Ryktena går vidare kring realiserandet av ett nytt flygplatshotell på John F Kennedy Airport utanför New York. Det är inte ett hotell som vilket som helst utav flygplatshotellens massproducerade lådor utan handlar om att skapa en fantastisk övernattningsmöjlighet i den arkitektoniskt minst lika fantastiska TWA-terminalen.

 • Lodräta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria är så mycket mer än artificiella hotellstäder, opersonliga shoppingcenter och överbefolkade stränder. Dessutom anses hon ha ett av världens bästa klimat.

 • Reportage + guide

  Smaka på äkta barbecue i Alabama, vintageshoppa i New Orleans eller gör ett besök i den pittoreska småstaden Savannah. Följ med på roadtrip genom den amerikanska söderns hjärta. 

 • Hotell

  Fem mil ut i havet och 24 meter över vattenytan. Hotellet Frying Pan Tower utanför North Carolinas kust i USA är inget för den som lider av lappsjuka eller höjdskräck.

 • Hotelltoppen 2016

  Några soliga veckor vid Medelhavet säkrar sommaren men även flera veckor in på hösten är Medelhavet en solsäker destination. Här garanterar du dessutom ett förstklassigt boende.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Siem Reap
  Reseguide

  Det som en gång var en dammig och sömning landsortsstad som bokstavligt talat doldes i skuggan av världsarvet Angkor...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Kapstaden
  Reseguide

  I vår reseguide till Kapstaden hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer och takbarer, stränder...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Reseguide

  Reseguide Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten och skinande sol. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster,...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Riga
  Reseguide

  I vår reseguide till Riga hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, shopping och...

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Dubai
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubai hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer,...

 • Porto
  Reseguide

  Porto i norra Portugal har ett förföriskt vackert läge - en naturlig skönhet med ett fascinerande förflutet och en...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Berlin
  Reseguide

  I vår reseguide till Berlin hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Nashville
  Reseguide

  Nashville är hett. Här finns artisternas favoritbutik, musikaffären som blivit en turistattraktion och det gamla...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.