KRÖNIKA

Hotellet – ett resmål i sig

Feb 27, 2017

(Krönika). RES chefredaktör Kajsa Beausang vill gärna bo på inte bara ett – utan flera hotell under en semestervistelse. "Två nätter per hotell tycker jag är lagom..."

Av: Kajsa Beausang

Tak över huvudet. Hotellets innersta väsen, men i dag är det få som nöjer sig där. Ytterst få. För vissa av dagens resenärer är det faktiskt hotellet, snarare än själva resmålet, som avgör vart färden går. Hotellet är en upplevelse i sig, men det stannar inte där. Det är också något som vi vill identifiera oss med, något vi skyltar med i sociala medier. Kanske för att visa vem man är, kanske för att göra någon annan avundsjuk...

Jag tillhör skaran som älskar hotell. Ja, jag erkänner villigt att jag är en stor nörd på området. Om jag ska stanna fler än fyra nätter på ett och samma resmål bokar jag alltid två olika hotell. Då får jag ju uppleva ännu ett hotell, ytterligare en stadsdel eller kvarter och på så vis få fler perspektiv på resan.

”Är det inte bökigt att packa upp och ner allt innehåll i resväskan och flytta hela tiden”, frågar mina vänner. Nja. Inte särskilt – själva urvalsprocessen är ju redan överstökad och så hemskt besvärligt är det faktiskt inte att ta sig från en stadsdel till en annan. Man rör ju ändå på sig när man utforskar ett resmål.

Två nätter per hotell tycker jag är lagom, även om det inte alltid blir så. På min senaste New York-resa hade jag för många hotell på min önskelista och rycktes med lite väl mycket när jag bokade övernattningarna. Det blev fem hotell på åtta nätter och nja, med facit i hand blev för hattigt. Jag hann inte uppleva alla hotellen och stadsdelar ordentligt innan det var dags att flytta till nästa.

Största floppen på temat är ändå en långweekend på Malta. Jag hade bokat två hotell på ön – ett i öst och ett i väst. När två nätter hade gått och det var dags att byta satte jag mig i taxin och bad chauffören att köra till det andra hotellet. Han tittade lite konstigt på mig, men la ändå i växeln och körde iväg – 50 meter.

Det visade sig att det fanns två hotell på Malta i den hotellkedjan jag hade spanat in och jag hade förväxlat namnen och bokat fel – vi skulle bo på grannhotellet. Det blev inget nytt område och det visade sig även att det här hotellet inte alls var i klass med det på östkusten. Det var dessutom sämre, fulare och tristare än det vi just lämnat.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!