Bali – gudarnas ö

Mar 17, 2016

Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Här bejakar man livet och samarbetar både andligt och praktiskt för att uppnå välmående. RES tar dig med till en plats som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga.  

Text och foto: Peter Hanneberg.

Hotell på Bali

Bakom oss: I nordväst tronar den heliga vulkanen Gunung Agung som balineserna associerar med Mount Meru, den centrala axeln genom universum. Att tillbe Agung räckte inte, 1963 var gudarna missnöjda och dödade tusentals vid ett ilsket utbrott som tillfälligt lade Balis ekonomi i spillror.

Framför oss: Utsikten över Lomboksundet öster om Bali är vidsträckt. Sundets botten är en djupgrav som hindrade djurens vandringar mellan Lombok och Bali trots istidernas låga vattenstånd. Det skapade en tydlig gräns mellan australiska och asiatiska djurarter. Forskaren Alfred Russel Wallace, samtida med Darwin, upptäckte delaren, som fick namnet Wallacelinjen.

Vår utsiktspunkt högt på Indrakilabergets sluttning är en resort som kallas ”den fridfulla kullen”, Amankila. Tre blänkande infinitypooler rinner nedför bergssidan som en spektakulär trappa med varje nivå fylld med inbjudande badvatten. Allt mot en fond av oändligt hav. Trapp­stegs­­poolerna får oss att tänka på risterrasser, så typiska för Bali. Arkitekten Ed Tuttle inspirerades av landskapen och även av det kungliga vattentemplet Tirta Gangga i närheten.

När skymningen faller uppstår musik vid poolkanten. En trevande metallofon klingar, en rababs strängar gnisslar under en stråke, en bambuflöjt skapar en repetitiv melodi, en hand dunkar taktfast mot en kendangtrumma. Vi sätter oss i trappan ner till poolerna och bevittnar när en traditionell balinesisk orkester, gamelan, värmer upp sig.

Tre unga kvinnliga dansare med varsitt tempeloffer i handen framför en Sekar Jagat-dans. Den skapades långt tillbaka för att välkomna gudar och gudinnor till jorden men används ofta i dag som välkomstdans. Den följs av en solodans av en ung färgrikt kostymerad bariskrigare som skyddar sitt land mot attackerande fiender.

Dansen på Bali är en fascinerande konstform med gamla anor som ingen bör missa. De ovan nämnda danserna är exempel på legong, där dansarna använder ett uttrycksfullt mimande med exakt vinklade rörelser med fingrar, armar, fötter, och inte minst med ögon och ansikte. Oftast bygger Balis danser på legender ur de episka, hinduiska sanskritdikterna Mahabharata och Ramayana.

På Bali är det i dag inne med yoga och så kallad ”detox”. Vi bor mesta tiden i Ubud med omnejd, staden i inlandet utan stränder, samtidigt staden där det intellektuella, konstskapande och hälsofixerade härskar. Här kom dessutom den amerikanska författarinnan Elizabeth Gilbert cyklande en gång mellan risfälten på jakt efter kärleken och sinnenas ro och dristade sig till att skriva en bok, Eat Pray Love, som till råga på allt blev en Hollywoodrulle med ingen mindre än Julia Roberts.

Därmed var det förstås klippt. Hit reser – nej vallfärdar – horder av amerikaner, australier, japaner och européer med yoga och kroppsrensning i blick. Vi prövar Yoga Barn, ”yogaladan”, Ubuds största anläggning på temat. Den brer ut sig över ett stort område i olika nivåer ned mot en floddal i staden. Där finns en restaurang med renande mat och dryck. Själva ladan är hjärtat där de stora yogagrupperna avlöser varandra. Och visst mår vi bättre efter att ha sträckt ut kroppen ordentligt och avslutat med någon klorofyllskimrande hälsodryck, men Yoga Barn representerar massproduktion och löpande band, vilket kanske inte känns så kul om man har rest hit från andra sidan jordklotet för yogans skull. Salen är jättestor och nästa grupp gör sig redo utanför innan vi svettats färdigt. Det känns inte precis som en individuell upplevelse. Bästa rådet är – sök de små ställena med kvalitet. De bra hotellen är också att rekommendera. Alla har en yogaplattform och ofta bra ledare.

Jag träffar en Baliexpert som är både svensk och lokalinvånare. Magnus Pihl lever på Bali sedan tjugo år och talar indonesiska flytande. Vi besöker tillsammans en brahman som är både religiöst och politiskt överhuvud på trakten och god vän med Magnus. Vi bevistar traditionella danser och äter på väl utvalda restauranger. Vi deltar vid en kremering enligt gammal tradition. Vi vandrar längs risfältens vattenkanaler och handlar på marknaderna. Till och med uppe bland risfälten finns skyltar om kropps- och fotmassage vid de små husen. Magnus tar med mig till en mindre hälsoresort som ligger fint mellan risfälten i den lugna, lantliga utkanten av Ubud. De erbjuder både yogapass och reningsbehand­lingar. Min drink i den enkla restaurangen innehåller gurka, spenat, äpple, ingefära och lime och är grön som den mustigaste klorofyll. Jag känner mig som en ny människa efteråt och misstänker att den psykologiska effekten, den som en del skulle kalla inbillning, spelar en viktig roll i sammanhanget. Skämt åsido skulle jag verkligen vilja testa en avgiftningsvecka, utan varken kaffe, vin eller minsta lilla köttbit.

Vi bor några nätter på ett före detta kungligt palats, i dag öns kanske mest spektakulära läge för ett hotell. Entrén är högst uppe på kanten av en djup dalgång och när man kommer ut i restaurangen får man en smärre chock av den störtande utsikten mot ravinens botten och floden Ayung.

Flodkröken rundas av den ena vågen gummibåtar efter den andra. Forsränning är populärt. Från bassängen i vår romantiska poolvilla längre ner i dalen kan vi följa dem när de kommer tjoande genom forsvirvlarna. Bali erbjuder en hel del äventyrsturism, inte minst på de många parallella floderna som söker sig söderut mot havet från vulkanerna Batur och Agung.

Vi gör en dag uppe runt Gunung Batur, som reser sig 1 717 meter över havet i en mycket gammal jättekrater med över en mil i diameter. Här finns många vandringsleder och det formligen kryllar av tempel trots att över tvåtusen (!) förstördes vid utbrottet 1917.

Sjön i kratern är den största på Bali, fiskrik och omgiven av fyra byar. Vulkanen Agung något österut är Balis högsta berg, över tretusen meter, och hyser därför öns viktigaste tempel, Pura Besakih. På samma sätt har den största sjön Lake Batur sitt eget tempel, Balis näst viktigaste – Pura Ulundanu Batur.

Ceremonier pågår ständigt och vi beträder templet Ulundanu Batur med stor respekt och våra nakna turistben insvepta i saronger. Det värsta jag vet är att själv upplevas som ett störande moment när jag dokumenterar en helig plats eller lokalbefolkningens religiösa utövande. Vattentemplen är själva kärnan i kulturen på Bali. Riset, folkets stapelföda, är en gåva från gud. Templen har i samarbete med byråden blivit det styrande, demokratiska verktyget för att skapa en god risskörd. Balineserna har därför under tusen år utvecklat ett eget system, subak, där prästerna i kommunernas centrala vattentempel övervakar det uråldriga, sinnrika systemet av kanaler som bevattnar risterrasserna. Folket deltar i templens tacksamhetsritualer för risguden. Ritualerna binder människorna till varandra, vilket är viktigt eftersom alla är lika beroende av risskörden. Det är samarbetet och tron enligt den balinesiska filosofin Tri Hita Karana som har skapat det framgångsrika subaksystemet.

Tri Hita Karana är en slags Balihinduisk treenighet för välmående. De tre principerna är enkla och egentligen självklara: harmoni mellan människor, harmoni med naturen och harmoni med det andliga och gud. Om balinesernas livsfilosofi fick härska skulle världen vara i harmoni med sig själv. Vattentemplet Tirta Empul nära staden Tampaksiring betyder ”helig källa”. Hundra­tals människor står till midjan i bassängernas vatten och köar lydigt till de trettiotal stenmunnar som sprutar heligt vatten från den stora källan, som också föder floden Pakerisan. Templet byggdes av Warmadewa-dynastin för mer än tusen år sedan. På Bali rör vi oss genom hisnande tidsperspektiv.

Kroppslig och andlig rening har spritt sig till turismen och blivit en fluga. Det är positivt, och lätt att förstå varför. Man möter hela tiden en andlig medvetenhet på Bali tack vare Tri Hita Karana. Filosofin går inte att sätta sig emot eftersom den är så sympatisk. Man fascineras konstant av att atmosfären på ön är mättad med livsbeja­kelse och dharma, tron på hållbarhet, ordning och reda i livet och i kosmos.

Attityden visar sig bland annat hos de kvinnor som jag hela dagarna ser surra förbi på sina mopeder, uppklädda i vit spetsblus och sarong på väg till templet. Med sig bär de minikorgar med små offergåvor som de ibland har köpt på marknaden, men oftast knåpat ihop själva av blommor, rökelse och rattanpalmens blad. Vid templet samtalar de med gudarna och tackar dem för allt som berikar deras liv.

För den naturintresserade är Bali också intressant trots öns höga folktäthet. Förutom de vackra landskapen med vulkanerna, kusterna och de kultiverade områdena med risterrasser som skimrar i solen, finns korallrev att snorkla vid och en nationalpark i nordväst, Bali Barat. Den var sista halmstrået för en av jordens mest hotade fågelarter, den vita balistaren. Det fanns bara tio individer kvar i det vilda, men för fyra år sedan släpptes sextio fåglar från två zoologiska trädgårdar på Java fria i nationalparken.

På ön Nusa Penida pågår det mest lovande projektet. Balistaren föds upp av organisa­tionen Friends of National Parks Foundation och släpps på ön, samtidigt som alla 41 byarna har avtalat att fågelskyddet ska ingå i deras byalagar och tjuvjägare straffas. Jag ägnar en heldag på Nusa Penida för att söka efter balistaren med kameran. Kändisar som schimpansforskaren Jane Goodall och FN-chefen Ban Ki Moon har släppt balistarar fria och skapat pr för skyddet. På Nusa Penida tros uppåt tvåhundra individer flyga fritt i dag tack vare projektet, regeringens stöd och den internationella uppmärksamheten.

Som en suggestiv avslutning på Baliveckorna upplever vi Kecak i Uluwatutemplet på halvön Bukit längst i söder. Templet ligger högt, nära branta kalkstensklippor som störtar i havet vid lands ände. Kecak är ett drama ur Ramayana, men utan gamelanorkester. Ackompanjemanget är istället mer än hundra mansröster som utstöter ”tjak-tjak-tjak” genom hela föreställningen.

I bakgrunden sjunker solens eldklot ner i havet och hela upplevelsen är mycket suggestiv, och därmed också representativ för hela upplevelsen av Bali, gudarnas ö.

FAKTA

Invånare: 4,2 miljoner.

Språk: Indonesiska, balinesiska, engelska.

Valuta: Indonesisk Rupiah.

Tidsskillnad: +7 timmar svensk vintertid, +6 timmar svensk sommartid.

Ta sig runt: Hyrbil är praktiskt runtom på ön. På grund av dålig skyltning är taxi att föredra i de tätbebyggda områdena i sydost – Denpasar, Ubud, Sanur. Bättre hotell erbjuder privatguidade turer.

BOENDE

Aman Resorts
Amandari ligger i inlandet nära Ubud, omgivet av risodlingar och skog. Amankila ligger på östkusten i ett brant, spektakulärt läge. Bägge har villor, många med egen pool. Båda erbjuder yogapass, superba restauranger och service. Enligt Amans koncept ska designen koppla till platsens historia, och platsen ska smälta in i naturen och kulturen på ett hållbart sätt. Allt från byggmaterialet till råvarorna i maten ska vara lokalt producerade. Aman är berömt för sin exklusiva privatkänsla i ”lågmäld lyx” och i skickligt designade anläggningar på historiskt och kulturellt intressanta platser i världen – och kostar därefter. Dubbelrum från cirka 7 000 kronor natten.
Amandari Kedewatan, Ubud
amandari.com

Manggis
amankila.com

Royal Pita Maha
Spektakulärt palats byggt i en brant dalgång och ägt av lokala kungligheter. Här finns poolvillor, ett utmärkt spa och restauranger med vacker utsikt. Royal Pita Maha har en egen hälsoklubb och yogapass varje morgon med få deltagare. Plattformen för yogan finns nere i ravinens botten vid floden Ayung, just där den kröker sig. Här nere finns också deras helt organiska restaurang. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor natten.
Deesa Kedewatan, Ubud
Lediga rum & priser

Nusa Dua Beach Hotel & Spa
Det här underbart spatiösa hotellet med flera pooler, ett stort spa, vackra tropiska trädgårdar och en lång sandstrand ligger bara tjugofem minuter från flygplatsen. Restaurangen Rajas har en spännande meny med balinesiska rätter. Pröva gärna deras Bebek Betutu, hel anka marinerad i en hemlig mix av sexton Balikryddor, inlindad i palmblad och kokad långsamt till en confit. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor natten.
Kawasan Pariwisata, Nusa Dua
Lediga rum & priser

Belmond Jimbaran Puri
Oriental Express har bytt namn till Belmond och deras strandhotell på Bali heter Belmond Jimbaran Puri och ligger tio minuter söder om flygplatsen. Jimbaran är en av toppstränderna på Bali. Rummen är små hus med egen pool. Gamelanorkester underhåller intill restaurangen vissa kvällar. Aktiva tempel med offerceremonier inom själva hotellområdet. Från cirka 3 000 kronor natten.
Jalan Uluwatu, Jimbaran
Lediga rum & priser

Maya Ubud
Strax söder om Ubud ligger Maya Ubud med allt från vanliga rum till några poolvillor nere i dalen vid floden. Stor yoga- och meditationsplattform i det fria. En vackert belägen infinitypool sticker ut och omges av regnskogsgrönska. Dubbelrum från cirka 4 500 kronor natten.
Jalan Gunung Sari Pelitan, Ubud
Lediga rum & priser

Santrian
De två hotellen Puri Santrian och Griya Santrian är charmiga pärlor i Sanur på sydöstra sidan av Bali, som ägs av brahmanen Sidharta Putras familj. Här finns flera pooler, tempel och mycket grönska i en blandning av traditionell och modern arkitektur. Både hotellen ligger intill Sanurs beach där lokala fiskare med trekantiga hattar och långa spön fiskar i soluppgången. Dubbelrum från 1 500 kronor natten.

Lediga rum & priser Puri Santrian
 

Lediga rum & priser Griya Santrian

Yoga

Power of Now Oasis
Intill en av Balis bättre stränder ligger det här stället som erbjuder yoga, meditation och holistiska behandlingar av kropp och själ i en ekovänlig, harmonisk trädgårdsmiljö. Här finns varken restaurang, hotell eller spa, utan all fokus ligger på yoga och meditation. Några exempel är indisk yoga, Hatha, Vinyasa, Chakrayoga.
powerofnowoasis.com

The Yoga Barn
”Ladan” erbjuder upp till 11 yogaklasser per dag året runt. Allt från ayurveda till holistisk healing med avgiftning, kolonrensning, infraröd bastuterapi, akupunktur med mera. Nyligen inrättades nio rum som man kan hyra om man stannar minst tre dygn.
theyogabarn.com

Bali Spirit & Festival
Bali Spirit Festivals trippeltema är alltid yoga, dans och musik.  Festivalen innehåller även uppträdanden och partyn. Nästa upplaga äger rum den 29 mars–3 april 2016.
balispiritfestival.com

Ubud Sari Health Resort
En anläggning som erbjuder både yoga och hälsokurer, med övernattning eller veckovistelser.  I restaurangen serveras frukt, grönsaksdrinkar och vegetarisk mat. Smaka gärna deras hälsodrink mixad av bland annat spenat, lime, selleri, morötter, rödbetor, ananas. En riktig hälsoboost.
Jalan Kajeng, 35, Ubud
ubudsari.com

Mat och dryck

Mozaic
Det här är det närmaste man kommer en Michelinrestaurang på Bali. Restaurangen har korats till en av världens 50 bästa och gourmetkocken Chris Salan har vunnit många utmärkelser. Pröva gärna någon av hans avsmakningsmenyer som består av sex eller åtta rätter.
Jl. Raya Sanggingan, Ubud
mozaic-bali.com

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!