VECKANS RESENÄR

"Irland som matdestination är på frammarsch"

Oct 03, 2016

RES medarbetare Julia Grufving åkte till Irland för att se hur landets matkultur har förändrats. Innan hon åkte förknippade hon Irland med mycket snabbmat och friterat. Men efter fyra dagar där kom hon hem med en helt ny bild av det irländska köket.  På RES Instagram kommer du i veckan att få ta del av Julias resa dit. 

Av: Linda Larsson

Vad säger du om Irland som matdestination? 
– Irland som matdestination är på frammarsch. Innan jag åkte dit trodde jag det var mycket fish and chips som gällde där och mycket fokus på öl och Guiness. Men det var inte alls så. 

Berätta mer om resan? 
– Resan tog mig från Dublin och neråt. Jag åkte buss ner längs östkusten till olika matproducenter, restauranger och hotell. Det var en intressant resa: att se hur Irlands matkultur har förändrats från att förr ha fokuserat mycket på potatis och snabbmat. I dag är det mycket lokalproducerat och mycket ekologiskt tänk som präglar restaurangerna. 

Vilken var din bästa upplevelse där? 
– Jag bjöds på en fantastisk matupplevelse på hotellet The cliffhouse i staden Ardmore. Läget var fantastiskt, på en klippa med en spektakulär utsikt över havet. Deras meny var om möjligt ännu mer fantastisk: jag testade deras åtta rätters-avsmakningsmeny. Deras efterätt var kanske den bästa jag någonsin ätit: en chokladcrème täckt i 24 karats guld med en aprikoskompott och en crunch på oliver och olivolja till. Det var en så häftig och fin kombination i konsistenser och smaker. 

Vad för slags resejournalist är du?
– Drivkraften är att utforska resandet bortom solstolarna. Genom fotandet och skrivandet som hantverk strävar jag efter att förmedla en oretuscherad bild av en parallell verklighet, hur det känns att vara på plats. 

Vad är det du försöker att fånga i dina bilder?
– Med risk för att låta klyschig: att låta bilden tala för sig själv genom att fånga ögonblick som förmedlar en historia.

Vad tyckte du om Irland generellt? 
– Irland bjuder på ett spektakulärt, grönt, kuperat landskap. Jag gillar kontrasten mellan landsbygdens lugn med små pittoreska fiskebyar med familjeägda B&B och Dublins puls där det är publiv med allsång som gäller. Jag upplevde irländare som öppensinnade och genuint trevliga. Folk hjälper dig innan du har hunnit be om hjälp. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag brinner för att intervjua olika typer av människor, berätta historier och förklara sammanhang. Sen är det friheten att lyfta viktiga frågor och att kunna hjälpa och inspirera andra.

Hur har resandet påverkat ditt skrivande?
– För mig går lärande och resande hand i hand. Jag strävar alltid efter att interagera med en plats med öppna ögon för nya perspektiv och intryck. Genom att sedan förvandla den upplevelsen till text och bild har jag lärt mig att sila och kritiskt prioritera ett stort informationsflöde. Att plocka russinen ur kakan. 

Något annat du vill tipsa andra resenärer om?
– Res ensam! Som ensamresenär tvingas du att vara mer social och nyfiken. När du "carpe diemmar" ensam ökar också chanserna upptäcka vem du är. Jag tycker att det är frihetsingivande att ha en spontan och rörlig resplan vilket gör resan mer spännande och oförutsägbar. Friheten tar äventyret till en helt ny dimension.

Vad är det bästa med att resa?
– Miljö- och kulturombytet där rutiner och scheman inte är ett måste – när måsten omvandlas till behov. När alla sinnen är närvarande och jag kan titta på mig själv i ett fågelperspektiv. Resandet är för mig en ögonöppnare för nya perspektiv som leder till mer nyfikenhet, förståelse och nya frågor att ta med mig hem – som gör att jag vill resa om och om igen.

Vad kommer vi att få ta del av för bilder på Instagram? 
– Det blir självklart bilder på mat men också på det irländska landskapet och porträtt på böndena jag mötte, allt från en fåraherde till en ginproducent. 

Ta del av Julias resa till Irland på RES Instagram. 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!