Island

Reykjavik - Världens minsta kulturmetropol

Trots sin ringa storlek har Islands huvudstad fött fram mängder med framgångsrika kreatörer. I Reykjaviks kultur- och modevärld blandas influenser från en avlägsen omgivning med egna infall till en perfekt cocktail.

Text: Ewa Josefsson

Hotell i Reykjavik

Den blonda kvinnan i blus och pennkjol sitter och sippar på ett glas vin i baren. Vi har småpratat i några minuter när hon lutar sig mot mig och säger:
– Jag har klätt ut mig i dag. Det är en del av mitt uppdrag.

Hon blinkar menande och sträcker sedan fram ett visitkort med namn och titel: Andrea Maack, artist/journalist/just a fabulous person. Jag har hamnat bredvid Reykjaviks motsvarighet till Carrie Bradshaw. Andrea har en singelkolumn à la Sex and the city i ett välkänt isländskt magasin.
– Nästa månad ska det handla om att dejta äldre, välbärgade män. Jag sitter här och spanar, säger hon.

Valet av lokal är knappast någon slump. Den svartvita baren på 101 Hotel är populärast bland det väldressade kulturfolket just nu. Hit går man för att dricka några glas vitt innan kvällen fortsätter på något annat, mindre sofistikerat ställe. Islänningarna tjänar ju mer pengar än någonsin och det märks naturligtvis. De klassiska kaffebarerna i bohemisk stil finns kvar men det dyker upp fler och fler luxuösa designbarer som den här.
Andrea smälter hur som helst utmärkt in med sin förklädnad. Det är möjligtvis hållningen och rörelserna som avslöjar henne, ovanan vid de höga klackarna och den snäva kjolen.
– I vanliga fall klär jag mig i säckig streetstil, säger hon.
Blått

”Glöm inte att bada i den blå lagunen” eller ”islänningarna festar som galningar”. Det är fraserna man brukar få höra om Reykjavik, men glöm dem. Inte för att de inte stämmer utan för att den som återkommer till Reykjavik gör det av en helt annan anledning. Kulturlivet. Stadens bubblande kreativitet och arroganta mod att gå sin egen väg och plocka det bästa från två kontinenter.
– Reykjavik ligger mitt emellan Europa och USA, så vi blandar influenserna. Det är nog det som gör isländsk kultur speciell. Vi har ju en egen historia också, men med vårt läge blir vi till en sluss som samlar en massa olika intryck och mixar ihop dem.

Jag har gått in till Guðrún Sveinbjörnsdóttir som driver den lilla designbutiken Gust på Laugavegur. Längst inne i affären finns hennes verkstad, och det är här vi träffas för att prata om den isländska designboomen.
– Det har verkligen exploderat de senaste fem åren, islänningarna själva har börjat uppskatta inhemsk design på ett helt nytt sätt och det har också startat en designutbildning på konstskolan, säger hon.

Jag kommer att tänka på ett lustigt fenomen som händer ganska ofta här. Att du pratar med någon som får dig att glömma bort att husen är en tvärhand höga, och plötsligt tror du i stället att du befinner dig i en riktig storstad. Kanske är det pulsen som lurar dig, den där pulsen som vanligtvis bara återfinns i metropoler, men som konstigt nog slår även i Reykjavik. Sedan säger människan du pratar med något som avslöjar allting, som nu när Guðrún säger att stan just fått en designutbildning, och du inser faktum. Här finns bara drygt hundra tusen invånare.

Efter några timmars trendspaning går det att konstatera att ungdomarna ska ha luvtröjor i skrikiga färger och mönster. De kommer från den lilla designaffären Naked Ape, får jag veta. När jag besöker butiken hamnar jag i en orgie av neonfärger. Mitt i allt sitter den unga designern och affärsinnehavaren Sara Eyþórsdóttir. Hon berättar att hon har suttit uppe och sytt hela föregående natt. Ändå verkar hon inte det minsta trött när hon letar efter en bra låt att spela, visar intressanta sidor på nätet och pratar om den kommande helgens kulturutbud. Hela tiden bekymmerslöst balanserande en halvfull kaffekopp på sin öppna laptop.
– Det är flera vernissager och sjysta konserter, du kommer att ha massor att göra. Men glöm inte att hälsa på Dead-Nonni, han är den mest intressanta konstnären här just nu, tillägger hon.

Fredag eftermiddag är mycket riktigt späckad av vernissager. Jag är på väg till Safn, ett nyöppnat galleri. Mina försök att fråga efter vägen misslyckas, Safn betyder museum så alla ber mig specificera vilket museum.
Väl framme berättar den kvinnliga galleristen att konstnären som hade en monolog i en pappkartong har fått nog och packat ihop. Just då går han förbi oss. Galleristen frågar om han inte kan fortsätta lite till, men hon får svaret att två timmar i lådan var nog. Men besvikelsen byts i fascination när jag börjar vandra runt i det tre våningar stora galleriet och studera verken av ljus och vatten. Vid närmare eftertanke är det självklart att isländsk konst handlar om ljus och vatten. Vad skulle den annars handla om på en ö med tusen sällsamma färgtoner på himlen och bubblande, svavelosande vatten i marken. Det känns så isländskt, lika spöklikt vackert som naturen runt omkring oss. Naturen som skymtas hela tiden, för även mitt inne i staden tronar bergen vid horisonten.

Jag blir bjuden på fest hos Ari Magg, en av Islands mest framgångsrika reklamfotografer. Den vitmålade fotostudion med högt snedtak är full av människor som jobbar med reklam och mode. I en grupp samlas modellerna, i en annan mediefolket och i en tredje formgivarna. Bland annat Sebastian Frey, en parisare som flyttade till Reykjavik för att bli lärare på den nya designutbildningen.
– Reykjavik är löjligt hippt i Paris nu. Jag har fått hit riktiga stjärnor som föreläsare. Människor som knappast skulle ha jobbat med mig innan. Det är värsta meriten att vara här, säger han och man kan ana en ton av sarkasm i hans röst.

Efter två år i Reykjavik börjar Sebastian längta hem.
– I början tyckte jag att det var helt fantastiskt, jag fattade inte hur människorna kunde klä sig så coolt och det kändes absolut inte som en liten stad.

Nu börjar han känna av lappsjukan. Reykjavik har en påtaglig alla-känner-alla-mentalitet. Du kan ge dig tusan på att tjejen du träffar på kaféet är släkting, vän eller arbetskamrat med killen du pratade med i går. Folk kallas vid förnamn, och för att det ska fungera lägger man i talspråk till ett epitet: Paris-Sebastian, till exempel.
¬– Du borde skriva om folks hybris. Alla tror att de är värsta stjärnorna, därför blir det aldrig kö utanför Kaffibarinn. Folk står bara i en ring och ropar ”Hej det är jag” till vakten, säger en annan kille när han hör vad vi pratar om.

En stund senare sprids en doft av sprayfärg i studion. Någon har dessutom sett Paris-Sebastian smyga ut från toaletten. Händelserna kopplas samman någon minut senare när festens värd kommer fram till den kortvuxna parisaren med en arg min:
– Varför har du sprayat ner min toalett?

Sebastian skakar på huvudet.
– Nej, det skulle jag aldrig göra. Jag är från Paris, där gör vi inte sådant.

Men det är förstås skitsnack, tycker värden Ari Magg. Han berättar för Sebastian att ingen på festen ser humorn i att skriva ”motherfucker” över badrumsspegeln. Vi inser att det är dags att gå vidare.
Reykjavik

Ute på gatan väntar den både välkända och främmande arkitekturen. Välkänd, eftersom den liknar vår svenska minimalistiska. Främmande, för att den är så mycket grövre. Det är cement och plåt överallt. Till och med den stora kyrkan, Hallgrimskirkja, är ju gjord av någon sorts betong. Min beundran växer varje gång jag ser den, hur den mjuka formen kontrasterar till den skrovliga ytan och hur den ändrar nyans i solnedgången. Men allra bäst tycker jag om Hafnarhús, museet nere vid hamnen. Den böjda cementskivan som markerar ingången leder in till en sal med enorma plåtväggar och stora nitar. Det är industriellt, grovt och kusligt vackert.

Före resans slut får jag till ett möte med Dead-Nonni. Konstnären som Naked Ape-Sara och ett halvt dussin andra har pratat om. Smeknamnet Dead-Nonni är passande på fler än ett sätt. Många trodde att han skulle vara död vid det här laget. För Nonni, eller Jón Auðarson som han egentligen heter, har varit HIV-positiv i över ett decennium och han försökte i många år dämpa sin dödsångest med alkohol. I dag har det förändrats. Jón blev far – utan att föra viruset vidare till modern eller barnet. Han hittade dessutom ett bättre sätt än spriten att hantera närheten till döden.

Det började med textraden ”He who fears death cannot enjoy life”. Enligt denna filosofi skapade Jón klädmärket Dead. Texten trycktes på t-shirtar som utsmyckades med gotiska teckningar och mönster. De handtryckta tröjorna har blivit hur populära som helst och går numera att få tag på i ett flertal olika länder både i Norden och på andra sidan Atlanten. Butiken Dead-Nonnabúd ska snart expandera och Jón skissar på en stor klädkollektion. Hans slogan pryder numera allt från tonåriga hårdrockare till damer i sextioårsåldern. Och för Jón betyder budskapet allt.
– Det var ju ett sätt för mig att bli av med min rädsla.

Han är klädd helt i svart, ansiktet är ärrat och varenda millimeter av hans uppenbarelse för tankarna till en rockstjärna. Det är knappast förvånande att ett band som Metallica bär hans tröjor. Men som en typisk Reykjavikbo låter Jón sig knappast imponeras av berömdhet.
– De är bara människor som vi andra, säger han lite irriterat och jag förstår att jag har brutit mot en gyllene regel genom att ens ta upp det.
I Reykjavik är ju varenda människa en stjärna.

 

Läs också

 • Island

  Den mytiska ön i norr är inte längre bara gejsrar, sagor, tultande hästar och stilrena barer i Reykjavik. Det är också ett land i rejäl ekonomisk gungning. Med en krona som sjunkit som en sten är det ingen slump att man redan på flygplatsen Keflaviks utanför reklamskyltar möts av samvetsfrågan: Är du här för naturen eller för valutakursen?.

 • Hotellsöksidan Trivago har listat Europas dyraste hotellstäder. Monte Carlo i Monaco toppar listan. 

 • Nyhet

  Reykjavik är sommarens stora uppstickare. Enligt bokningsstatistik från Ticket har bokningar dit nästan fördubblats jämfört med förra sommaren. 

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten och skinande sol. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster,...

 • Singapore
  Reseguide

  Singapore är hett, hett, hett! I vår reseguide till Singapore hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger,...

 • Tel Aviv
  Reseguide

  I vår reseguide till Tel Aviv hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Vår reseguide till Franska rivieran lockar med sol, bad, glamour, mysiga franska bistroer, gamla fasader, konstmuseer...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Madrid
  Reseguide

  I vår reseguide till Madrid hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • San Sebastian
  Reseguide

  Med San Sebastian är det kärlek vid första ögonkastet och det visar sig vara en hållbar sådan. Ju djupare man gräver...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • London
  Reseguide

  I vår reseguide till London hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.