Emelie Walles är veckans resenär och under veckan kommer du att kunna ta del av hennes Italienresa i sommar på RES Instagram. Foto: Simon Walles.
Veckans resenär

Emelie Walles: "Att barnen ska få upptäcka landets kultur är viktigt”

Emelie Walles, en av Skånes populäraste livstilsbloggare, är veckans resenär. Som barn skickades hos ofta till släktingar i USA – och hängde på privata strandklubbar i Los Angeles. Men när hon nu åker med sina egna barn – då vill hon resa helt annorlunda. ”Att barnen ska få upptäcka landets kultur är viktigt”, menar hon.

Hur såg ditt resemönster ut när du var barn?
– Jag reste mycket, jag var ett sådant där barn med en lapp runt halsen på flygplatsen. Men det var mycket till USA där jag hade släktingar. De kom från välbärgade förhållanden så det var mycket privata strandklubbar och inhägnade områden. Jag har varit i många länder men inte riktigt sett länderna, om du förstår vad jag menar.

Hur reser du nu?
– Ett tag reste jag mycket all-inclusive, mycket på grund av att jag hade barn. Men jag har alltid velat försöka ta mig utanför hotellområdena, jag vill hitta till landets kultur; gå på de restauranger lokalbor själva äter på, gå på samma gator och hänga på samma kaféer.

Vilken är din mest minnesvärda resa?
– Jag reste till Thailand i tre veckor när jag var 26 år. Det fick mig att ändra inställning till hur jag vill resa. Innan dess hade det som sagt varit mycket privata strandklubbar, men då fick jag för mig att jag ville in till djungeln. Det var tre veckors vandrande i lerig och snårig djungel – alla bekvämligheter fick läggas på hyllan. Jag älskade det!

Du har tre barn, tre, tio och elva år gamla. Hur reser man annorlunda när man har barn jämfört med när man reser själv?
– Jag är lite av en kycklingmamma och jag vill till ställen som jag vet är trygga. Exempelvis om mina barn blir sjuka: då vill jag veta att det är lätt att ta sig till sjukhus. Men samtidigt är det något man missar om man bara åker på all-inclusive: jag tycker kanske inte riktigt man kan säga att man faktiskt varit i landet om man bara åker och bor på ett hotell. Därför var resan till Italien i sommar den perfekta resan.

Berätta mer om resan till Italien. Ni var där i tre veckor.
– Vi bodde inte på hotell när vi var i Italien utan hyrde hus för att helt skippa allt som har med hotell och turism att göra. Det är väldigt skönt när man reser med barn att ha ett eget hus eller lägenhet som utgångspunkt. Det är också bra ur en ekonomisk synvinkel: man kan laga mycket mat hemma som man handlat i de lokala butikerna. Och delikatesserna i Italien är ju bara så goda!

– Det var första resan med barnen utan barnvagn. Men allt gick jättebra – utan barnvagn är det så mycket bekvämare att resa eftersom det blir så enkelt att ta sig runt överallt. I Manarola, som sägs vara en av Italiens vackraste städer, exempelvis hade det varit jättesvårt att ta sig runt med barnvagn, alla gator var så branta och slingriga.

– Italien är ett bra första resmål för de som vill upptäcka mer än Lollo & Bernie, men fortfarande känna att det är tryggt nog om någon skulle bli sjuk. En bra smygstart till mer äventyrliga resor. Speciellt bra var det att vi färdades med bil. Vi åkte till Monaco exempelvis och tog oss upp till bergen. Hade vi inte haft bilen hade vi aldrig kommit dit och det var så fantastiskt vackert. Sedan är Italien så otroligt mycket historia och det finns så mycket kultur i landet. Barnens ögon var så stora vi gick omkring på Roms gator och jag berättade om stadens historia – det blir något annat än när man bara sitter och läser om det hemma i klassrummet.

Vad är ditt bästa tips till föräldrar att tänka på inför att ge sig ut?
– Tänk på att inte tänka för mycket. Barn är anpassningsbara. Men annars: ta många mikropauser och packa med så att du alltid har frukt och vatten. Men barn blir så uppe i allting att de kommer inte att gnälla, mina barn frågade inte om Ipoden eller Ipaden en enda gång.

Vilka är dina bästa Italientips?
1. Stranden i San Vincenzo – upplev den toscanska kusten bortom turiststråket. Man måste ta sig igenom ett ”skogsområde", Parco costiero di Rimigliano, för att hitta dit. Efter att man tagit sig igenom skogen möts man av en underbar bar med skönt häng, där man även hittar underbar espresso och en härlig uteservering och precis bakom finns blått vatten och en strand som är helt fantastisk. Underbart vatten, härlig stämning och barnvänligt. Det är ganska långgrunt så man kan ligga vid strandkanten och njuta medan baren leker vid vattnet. 

2. Manarola är en stad utan dess like, en av de vackraste platser jag har besökt. Man kan inget annat än att stanna upp och beskåda arkitekturen och de färgsprakande husen i alla dess pastellfärger som är belägna på klipporna precis intill havet. Besöker man denna plats så ska man absolut ta med sig badkläder och passa på att hoppa från klipporna ner i Medelhavet och passa på att njuta och svalka sig för det är en varm och krokig stad att vandra runt i. 

3. Marknaden i Navigli i Milano.  Sista söndagen i varje månad anordnas en marknad som är så bra, speciellt om man gillar att fynda klenoder från de stora modehusen eller möbler och konstverk som är magiska att titta på. På köpet så är det en så mysig plats som kallas Milanos ”Venedig” med härliga barer och cappuccino som smakar som himmelriket!

I veckan som kommer kan du ta del av Emelies resa med sin familj till Italien på RES Instagram.

Om Emelie Walles

Gör: Bloggar på emeliewalles.se

Ålder: 33 år

Familj: Maken Simon och tre barn på 3, 10 och 11 år.

Läs också

 • Veckans resenär

  Resandet har alltid varit en del av Hans Fahléns vardag, som liten tog hans föräldrar med honom ut på äventyr runt om i Europa och som 16-åring bodde han ett år på Sri Lanka.

 • Veckans resenär

  "Det är inte bara slutmålet på en resa som är det intressanta – det är vad som händer på vägen dit. När man flyttar sin kropp." Ernst Kirchsteiger – mannen, myten och legenden – är just nu är aktuell med en ny kokbok. RES fick en pratstund med honom. Såklart snackade vi om resor – och om mat. 

 • Reportage

  Många är de svenskar som när en dröm om en tillvaro i Italien. Författaren Paula Modig gjorde slag i saken och köpte ett litet hus med en köksträdgård i Ligurien. Här är berättar hon om sin favoritregion, Italiens riviera.

 • Nyhet

  Nu finns en anledning att besöka McDonald's i Italien. Åtminstone om du är ett Nutellafan. 

 • Veckans resenär

  Det finns två typer av journalister: ”de som letar efter scoopet och de som letar efter den stora berättelsen”. Journalisten Markus Lutteman är journalisten som hittade vad som skulle bli hans stora berättelse när han backpackade i Bolivia.

 • Middag med vy

  Finns det något härligare än att avnjuta en middag på en takterass med en fantastisk utsikt? Vi listar några av världens hotell med hissnande vyer.

Reseguider

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Siem Reap
  Reseguide

  Det som en gång var en dammig och sömning landsortsstad som bokstavligt talat doldes i skuggan av världsarvet Angkor...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Kapstaden
  Reseguide

  I vår reseguide till Kapstaden hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer och takbarer, stränder...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Singapore
  Reseguide

  Singapore är hett, hett, hett! I vår reseguide till Singapore hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger,...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Madrid
  Reseguide

  I vår reseguide till Madrid hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

Våra reseproffs

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.