”Jag är en mästare på att packa”
Veckans resenär

”Jag är en mästare på att packa”

Marina Kereklidou, designer och stylist, reser mycket både i jobbet och privat. Hon har gjort packning till en konstform och packar aldrig med sig något onödigt som hon inte kan använda.

Text: Linda Larsson

Hur mycket reser du på ett år?
– I jobbet blir det många resor, bara nu i november har jag två resor inbokade och i höst har jag varit i Florens, Hongkong, Milano, London och Paris. Varje sommar åker jag och familjen till Medelhavet. Och varje vinter försöker vi också att resa iväg – till mer långväga resmål för sol och bad. Att bryta upp den långa vintern är viktigt. Det märks skillnad på hur familjen mår om vi inte reser bort under vintern.

Hur mycket reste du som barn?
– Inget alls. Jag var i Grekland första gången när jag var nio år, trots att mina föräldrar är därifrån. Jag kommer ihåg att vi bilade ner och jag ville inte gå på toaletten eftersom det bara var ett hål i marken. Jag höll mig i flera timmar innan vi kom fram till mamma och pappas hus.
 
Du flyttade till Grekland när du var 13 år – hur påverkade det dig?
– Jag bodde där i sex år. Vi åkte då på semester till Sverige, för att hälsa på släkt och vänner. Det var lite speciellt. Sverige blev där vi semestrade och Grekland var hemma – från att innan ha varit tvärtom. När jag var 19 år flyttade jag tillbaka till Sverige och Grekland blev återigen ett semesterresmål för att hälsa på mamma och pappa.
 
Hur var det att semestra i Sverige?
– Det var kanske inte semester i egentlig mening eftersom vi hälsade på släkt och vänner. Men jag kommer ihåg att jag alltid köpte med mig svensk mat tillbaka – hårt knäckebröd, Kalles kaviar och lakrits. Jag kommer ihåg att jag bjöd mina vänner i Grekland på just lakrits och de spottade ut det. Och lakrits som var hårdvaluta för mig!
 
Hur påverkar resandet dina kreationer?
– Att resa är en ögonöppnare, så är det fortfarande. Utomlands är fullt med färger, mönster och intressanta skärningar medan hemma är allt grått och svart. Marinblått på sin höjd. Men jag har en teori om varför det är så: i Sverige har vi ett väldigt krispigt ljus som gör att färger blir extremt tydliga. I Sverige ser man många fler nyanser av marinblått än exempelvis i Mexiko – för att se skillnad på blått där krävs extremare färgskiftningar.
 
Berätta om en minnesvärd resa?
– Jag var tio dagar i Beijing för 16 år sedan – vilken kulturkrock! Allt var så annorlunda. Jag var där för att fira min systers födelsedag. Jag kommer ihåg att vi följde en massa tips men det var de spontana besöken som blev de mest minnesvärda. När vi gick till de icke rekommenderade ställena.
 
Vad är skillnaden med att resa i jobbet och att resa privat?
– När jag reser i jobbet är det ofta snabba puckar, jag hinner inte alltid uppleva staden eller landet. Ibland reser jag till Paris bara över dagen, då hinner man inte se eller upptäcka någonting. Reser jag privat försöker jag slappna av men ändå fylla tiden med så mycket kultur som möjligt. Är jag i Mexiko och ett mayatempel ligger nära – då är det en självklarhet att jag åker dit.
 
Vad är skillnaden att resa ensam och att resa med barn?
– Reser man med barn måste man ge och ta. Men jag tror inte bara man ska tillgodose en parts intressen utan bådas. När jag var i Wien med familjen bodde vi nära Mozarthuset, vilket då är en självklarhet för mig att besöka. På förmiddagen gick vi dit och på eftermiddagen åkte vi till ett tivoli så att barnen skulle få sitt.
 
Hur viktigt är resande i ditt liv?
– Jätteviktigt. Speciellt när man bor i en liten mellanstad som Stockholm ändå är. Man behöver få en injektion av puls då och då. Att komma hem blir också underbarare.
 
Du är bra på att packa säger du?
– Jag är grymt duktig på packning. Jag packar exakt det jag behöver ha med mig, jag tar aldrig med mig en pinal extra. Kan jag resa med handbagage gör jag det.  
 
Ditt bästa packtips?  
– Jag tänker outfits och inte kläder. Jag tänker som när jag arbetar som stylist, jag koordinerar mina outfits hemma. Jag skriver en lista på hur många kvällsoutfits och dagsoutfits jag behöver. Sen ser jag till att skor och väskor är kombinerbara. De skrymmande sakerna ska man kunna använda till flera olika outfits. Ofta tar jag med mig en plastväska också att lägga smutstvätt i. Plus att då kan man använda den som en extraväska om man vill köpa med sig något. Vilket man såklart vill.
 

Om Marina Kereklidou

Bor: Stockholm.
Aktuell som: Designchef på Synsam.
 

Publicerad: 2016-11-01