TIPS

6 tips i trendiga Tokyo

Jun 27, 2019

Tokyoområdet är det mest mest folkrika storstadsområdet i hela världen och här lämnas ingen oberörd. Toppmoderna byggnader och den senaste tekniken, men också ett fantastiskt kulturarv med tusenåriga traditioner och en spännande matscen. Här kommer 6 tips från RES Tokyo-korre Said Karlsson. 

Text: Said Karlsson och Elin Fellman 

Restaurang 

Anda Gyoza

Restaurang med en unik och hälsosam twist på Gyoza (japanska dumplings), omnämnd som "Bib Gourmand" (steget under en stjärna) i Guide Michelin och med god anledning. Delikat, nyttigt och prisvärt - ca 1000 yen (85 kr) för en måltid bestående av sex st dumplings, soppa och en skål ris toppad med marinerat fläskkött. 

3-21-2 Nishihara, Shibuya-ku, Tokyo

Pariya

Här komponerar du enkelt ihop din egen bento-box från ett urval av de många smårätter som står till buds. Menyn ändras varje vecka, men bjuder oftast på ett par överraskningar i form av kreativa varianter på japanska favoriter. Perfekt att ta med sig till närbelägna Yoyogi-parken och avnjuta där, även om det går bra att äta direkt i deras restaurangavdelning också. 

3-12-14, KitaAoyama, Minato-ku

Afuri

Vad som började som en oberoende ramenrestaurang har knoppat av sig och spridits som en löpeld till många av Tokyos hippaste kvarter. I skrivande stund finns de i Harajuku, Azabujuban, Nakameguro, Roppongi, Shinjuku och Yokohama. Efter en skål med deras signaturrätt, ramen smaksatt med Yuzu, är det lätt att förstå varför köerna utanför ofta ringlar långa utanför deras sparsamt inredda restauranger. Ca 1000 yen (85 kr) för en skål. 

Hotell

Hoshinoya

Nyöppnat lyx-ryokan i hjärtat av Tokyo. 84 rum fördelade över 17 våningar, alla med högsta tänkbara klass på såväl komfort som inredning och med en känsla för detaljer som få andra hotell kan matcha. Även servicenivån är något utöver det vanliga – personalen här är mästare på ”Omotenashii”, den japanska konsten att förutse och tillgodose kundens alla behov. Men smakar det så kostar det, dubbelrummen här kostar från ca 8000 kronor per natt.  

1-9-1 Otemachi, Chiyoda-ku

Shopping

Maach Ecute

En före detta tågstation, över hundra år gammal, som renoverats och nu huserar en handfull designbutiker, kaféer och restauranger. Lika mycket värd ett besök för shoppingutbudet som för att i närmare detalj studera arkitekturen. Förvånansvärt nog också en av få platser i Tokyo där det är möjligt att äta och dricka gott på en uteservering vid sidan av en kanal, något som i synnerhet rekommenderas under för- och sensommarkvällar, innan sommarhettan blir allt för påträngande. 

1-25-4, Kandasudacho, Chiyoda-ku

Bar och Nattliv

Harmonica Yokocho

I Kichijoji, ca 20 minuters tågresa från Shinjuku, hittar du det här mysiga innomhuskvarteret där dussintals mindre restauranger och izakaya samlas under ett och samma tak vilket gör området utmärkt för barhoppning. En kväll här är ett perfekt val för den som söker kontakt med lokalbefolkningen, vissa av barerna är så små att de enbart erbjuder en handfull ståplatser, och efter ett par drinkar är det snarare regel än undantag att alla som samlats runt bardisken, inklusive ägaren bakom den, deltar i en och samma konversation.

1-1 Kichijoji Honcho, Musashino-shi

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!