Japan

Tokyos vassaste shopping

Blinkande neonskyltar och ett övermäktigt utbud. Tokyos shopping kan vid en första anblick kännas ändlös. Men bakom det galna, neongröna och gigantiska finns ett designmecka i världsklass. RES guidar dig till den vassaste shoppingen i Tokyos bästa konceptbutiker.

Foto: Gustav Gräll

Hotell i Tokyo

Förutsättningarna är goda och förväntningarna höga. Tokyo ligger på samma breddgrad som New York, har en befolkning sex gånger större än Paris och ett utbud av affärer som är ogripbart. Ingen och alla sticker ut, en stil och en outfit som förefaller ogenomtänkt kan vara en subkultur med tusentals anhängare.

Men mode i Tokyo är mer än bara cosplay, Hello Kitty-prylar, anime och mangabrudar med grönt hår. Bakom den excentriska harajukukulturen finns den välklädda japanska designen, som på många sätt påminner om de rena och raka skandinaviska linjerna.

Arvet efter den kända fjärilsinspirerade designern Hanae Mori, den enda japanska kvinnliga designer som har haft kollektioner på catwalken i Paris och New York, är tufft att upprätthålla. Men Yohji Yamamotos svarta elegans, Issey Miyakes futuristiska svepande tygkreationer och Comme des Garçons Rei Kawakubo håller fanan högt.

Japanerna finner hela tiden nya vägar att hitta innovativa stilar att överraska med. Det är framför allt de unga männen i Tokyo som bär det dressade modet framåt. Här finns det plats för de unga killarna att sticka ut med streetwear blandat med klassiska märken som Prada och Louis Vuitton, second hand blandat med H & M, skinn blandat med plast. När H & M:s Lisbeth Salanderkollektion lanserades var det killarna som länsade affärerna på byxor, huvjackor och slitna t-shirtar.

Utbudet av affärer i Tokyo är näst intill oöverblickbart. Det finns många butiker längs med Tokyos gator, och tror man att det tar slut där har man fel – det finns dessutom lika många butiker byggda på höjden. I nästan alla varuhus och affärer i Tokyo finns det en andra våning och en tredje våning, affärer man inte ser från gatuplan. Bredden är enorm.

På tunnelbanan möts man av japanska män i välstrukna kostymer med trendiga, noga genomtänkta detaljer. Nästan alla män har välsydda snygga skinnväskor, stilrena skinnskor. En viktig detalj kan vara vilken färg dina hörlurar till smartphonen har, en färgglad klocka, ett udda smycke, eller en scarf i en brytande färgton i kavajfickan.

Sedan återuppbyggnaden efter den stora branden 1872 är stadsdelen Ginza centrum för allt modernt i Tokyo och här finns även en hel del framstående shopping. Ginza är businessdistriktet med stora fashionabla varuhus med internationella märken och hög standard. På gatan kan du se de senaste klänningarna från Prada, vackra vintage Armanirockar och skräddarsydda kostymer. Att vara välklädd på jobbet är viktigt i Japan. Hellre överklädd än underklädd.

I stadsdelen Roppongi finns flera stora lyxiga varuhus, Roppongi Hills är det mest kända. Där finns lyxbutiker, museum och ett skydeck på våning 52 i Mori Tower dit du kan åka upp och se Tokyo från ovan.

Second hand och vintage är stort i Japan och det finns många kedjor som har butiker på flera ställen i staden. Chicago och Hanjiro är två populära märken som närmast påminner om Urban Outfitters och Beyond Retro. I den mysiga stadsdelen Shimokitazawa duggar second hand-affärerna tätt. Haight & Ashbury, New York Joes och Ocean Blvd. Tokyos Södermalm, som Shimokitazawa kallas av svenskarna i staden, är på väg att rivas till fördel för en ny motorväg, och eventuellt någon ny modern galleria. Protesterna från vintageälskarna är högljudda.

I Shibuya är J-pop och K-pop religion, och miljön kan närmast beskrivas som en urban shoppingdjungel med eggande utbud. Här finns Tokyos mest kända korsning Sukuranburu Shibuya crossing och från den löper tre gator (med tvärgator) fullproppade med ungdomsmode och klassiska affärer som Zara, Gap, H & M och japanska Uniqlo. Bland de finare affärerna hittar du Opening Ceremony och United Arrows.

I Harajuku och Omotesando finns den lite mer vågade designen. Här finns de bäst klädda i Tokyo. Den östra sidan av Harajuku, kring tunnelbanestationen Omotesando är den mest fashionabla i hela staden. Här trängs Prada, Chloé, Yoko Moku, Yohji Yamamoto och Issey Miyake med mer och mindre kända märken. Butikerna tar begreppet konceptbutik på högsta allvar och fokus ligger på att förmedla en komplett upplevelse av det egna varumärket. Alla har målet att bräcka sina grannar i futuristisk och modern exteriör och interiör i färg, form, höjd och bredd. Här kan du även hitta lite mindre kända pärlor som avslappnade Valveat 81 och fashionabla Loveless. Söderut blir gatorna smalare och här finns flera exklusiva vintagebutiker där du kan fynda Chanelplagg och fina skinnjackor.

Ungdomarnas modescen ligger på andra sidan Harajuku på Takeshita-Doori. Där samlas de unga för att visa upp sina senaste kreationer, och modebutikerna för det yngre klientelet trängs med varandra längs med gatan. Takeshita-Doori är Tokyos svar på Drottninggatan i Stockholm, gånger 100. Här är stämningen smått galen och det är svårt att ta sig fram. Det bästa är att ställa sig på sidan av gatan för att iaktta och insupa den japanska subkulturen så gott det går.

Utvecklingen går snabbt i Tokyo. I Ura-Harajuku rivs och byggs butikerna upp varannan månad. På ett halvår kan ett kvarter fullkomligt bytas ut med nya butiker. Nya märken ges plats, och butikernas flashiga och vågade inredning och skyltning är en del av spelet. Vem vågar mest?

 

Läs också

 • Japan

  Said Karlsson är vår skribent och fotograf i Tokyo. Här delar han med sig av de allra senaste tipsen när det gäller restauranger, nattliv och sevärdheter i staden.

 • Said Karlsson är fotograf och skribent och hopplöst förälskad i Japan, där han bott sedan 2008. Här ger han sina sju bästa tips till staden just nu. Bland annat tipsar han om ett kafé där kaffet serveras i chokladdoppade glasstrutar. Hur bra? 

 • Japan

  Det redan galet breda shoppingutbudet i Tokyo har fått ännu ett måste.Tokyo Hipsters Club är både ett eget klädmärke – där kvinnokollektionenfått namnet Mai 68 – och en affär med fingertoppskänsligtinternationellt utbu. Ett väldigt omfångsrikt sådant. Här finns böcker, skivor, magasin och mycket annat.

 • Japan

  Vad gör en ny restaurang framgångsrik? Sensationell interiör? Intensivthäftig meny? Fokuserad och kompetent personal? Med stämningenförutbestämd av namnet, lyckas Dazzle, Ginzas senaste glamorösauppkomling, kapa åt sig full pott på alla plan (bokstavligen).Stället är inhyst i Mikimotos leopardmönstrade showcase, och man landarpå åttonde våningen mitt i köksruschen varifrån färden går vidare tillen drömliknande balsal med Barbapappainspirerade väggnischer.

 • Japan

  Kring världens mest hektiska stad finns oaser av lugn. En kort tågresa bort väntar ett helt annat Japan.

 • Japan

  RES Said Karlsson guidar till det hetaste i Tokyo just nu. Prisvärda drinkar under bar himmel hittar du på baren And People och ett dopp i sommarvärmen kan du få på stranden Yuighama en bit utanför Tokyo.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Siem Reap
  Reseguide

  Det som en gång var en dammig och sömning landsortsstad som bokstavligt talat doldes i skuggan av världsarvet Angkor...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Riga
  Reseguide

  I vår reseguide till Riga hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, shopping och...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • London
  Reseguide

  I vår reseguide till London hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Dubai
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubai hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer,...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • San Sebastian
  Reseguide

  Med San Sebastian är det kärlek vid första ögonkastet och det visar sig vara en hållbar sådan. Ju djupare man gräver...

 • Reseguide

  Vår reseguide till Franska rivieran lockar med sol, bad, glamour, mysiga franska bistroer, gamla fasader, konstmuseer...

 • Porto
  Reseguide

  Porto i norra Portugal har ett förföriskt vackert läge - en naturlig skönhet med ett fascinerande förflutet och en...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Madrid
  Reseguide

  I vår reseguide till Madrid hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.