Karin Broos bästa
Foto: Peter Claesson
Bäst i Världen

Karin Broos bästa

Karin Broos är en av Sveriges mest intressanta konstnärer just nu. Hon slog igenom 2008 med en utställning på Kristinehamns Konstmuseum och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Hennes verk skildrar ofta kvinnliga gestalter i känslomässiga situationer och bär på en stark metaforik. Här är Karins bästa …

Text: Hanna Anfelter 

… storstad

Berlin. Jag älskar stämningen i Berlin. Här finns ett livligt och spännande kulturliv med fantastiska museer som Hamburger Bahnhof och Gropius Bau och konstcentret Kunst-Werke med servering på galleritäta Auguststrasse. Hela staden är en kreativ plats för experiment och det avvikande. Även musiklivet har mycket att bjuda på, alltifrån Berliner Symfoniker till alla dessa indiepop-, rock- och houseställen, ibland i övergivna byggnader, och alltid med en bar med bra och billig dryck. Jag är ofta i området Kreuzberg, där jag bor i en lägenhet mellan Görlitzerpark och floden Spree. Utanför lägenheten är det svårt att välja bland alla ofta säregna restauranger, pubar och kaféer.

Hotell i Berlin

… strand

Badeschiff, mitt i Berlin. En stor bassäng i floden Spree med sandstrand och strandstolar. Här kan jag ta ett dopp, läsa en bok, hämta en öl eller en cappuccino och titta på båtar som glider förbi.

… ö

Gotland. Jag var här för första gången tidigare i år och det gav mersmak. Särskilt om man kan undvika turistsäsongen. Jag promenerade längs en långsträckt strand och simmade i havet i slutet av maj, början av juni.
En annan favorit är Frykens vackraste ö Malö. Och Gran Canaria i april är inte heller så dumt.

…kafé

Alla kaféer som serverar en god kopp cappuccino. Annars måste jag säga Alma Löv Museum i Östra Ämtervik där det i somras serverades den bästa vegetariska buffen som jag har ätit. Alma Löv ligger bara hundra meter från vår bostad så det blev många luncher där denna regniga sommar.

… bar

Hotellbaren för närheten till sängen. Tjoget vid Hornstull i Stockholm är inte heller ett så dumt alternativ. De har en trevlig bartender som heter Joel Söderbäck.
Hornsbruksgatan 24

… hotell

Lopesan Villa del Conde Resort på Gran Canaria i Las Meloneras. Ett lite lyxigare hotell som verkligen var värt sitt pris. Receptionen ser ut som en kyrka, låga vackra byggnader med mycket växlighet mellan stigarna och enorma frukostar samt ett antal pooler att välja bland. Jag var ofta ensam badare tidigt på morgonen. Dessutom har de en bra och trevlig bar och fina promenadstråk i närheten av stranden.
Hotell Lopesan Villa del Conde Resort

… restaurang

Lebanon på Hamngatan i Stockholm. De har en hårt arbetande personal som gör sitt jobb, är trevliga och ser till att skålarna fylls på. Här tar man av en riklig libanesisk buffé med risken att bli mätt hela dagen. Man betalar i förväg och kaffe och kaka ingår.
Dessutom, Lilla Dramatens Elverket som ligger nära vår Stockholmslägenhet för den trevliga stämningen, goda maten och för att hundar får tas med.
Hamngatan 6, Stockholm

… nattklubb

Har en "ovana" att lägga mig redan vid tolvtiden så det blir knappast några nattklubbsbesök för min del. Jag är med i Sunne filmklubb – det är så nära natt och klubb jag kan komma. Det blir mer dagklubbar för min del då jag älskar tidiga morgnar.

… park

Görlitzerpark i Berlin. Där kan jag bara sitta med ett glas vin i en liggstol vid restaurangen Edelweiss och läsa en bok och titta på det livliga parklivet. Några åker skateboard, andra spelar bollspel eller bara ligger i gräset med sina hundar. Eller så tar jag en promenad här en söndagsmorgon och säger hej till alla, ofta turkiska familjer som grillar helfår på medhavda grillar, drivna av bilbatterier.
Mauerpark på söndagar. Då ordnas den största loppmarknaden som jag har sett där det finns allt möjligt att köpa om man kommer fram i folkvimlet. En riktig folkfest med ett tiotal serveringar, barer, musikuppträdanden, jonglörer och folk som har picknick. 

… butik

Naturbageriet Sattva på Stora nygatan i Gamla stan i Stockholm. Där köpte jag det godaste riktiga fullkornsbrödet, ekologiskt dessutom. Annars alla butiker som har gott nybakat surdegsbröd och färskpressad ingefärsjuice.
Stora Nygatan 6, Stockholm

… pryl på resan

Böcker, gärna tjocka och därmed ofta det tyngsta resbagaget på flyget. Sist tog jag med alla Karl Ove Knausgårds böcker. Läste Cilla Naumann Bära barnet hem på tåget från Stockholm mot Karlstad. På kortare resor tar jag gärna med någon diktsamling av Eva Runefelt eller Jila Mossaed. 

Publicerad: 2016-01-29