RESEGUIDE

Smakfulla Dubrovnik

Sep 08, 2016

Undersköna Dubrovnik har lockat besökare sedan urminnes tider och anledningarna till att komma hit är många – den välbevarade gamla stadskärnan, det behagliga klimatet, det fina läget vid havet, den anrika kulturen, den historiska berättelsen – ja, listan kan göras lång men en punkt får inte uteslutas: maten.

Text: Kajsa Beausang

Hotell i Dubrovnik

Det händer mycket spännande saker på den kroatiska restaurangscenen just nu. Många är de unga kockar som rest världen över, arbetat utomlands, inspirerats och funnit nya smaker som de tagit med hem. Här i Dubrovnik har dessa sedan experimenterat fram spännande crossover-kök med fokus på lokala råvaror och ekologiskt tänk enligt principen från gård till bord. Vi har ätit och druckit oss igenom staden, jämfört menyer, vinlistor, råvaror, utsikter, inredning, atmosfär och allt det där som gör en restaurangupplevelse komplett. Det handlar som bekant inte om den dyraste notan eller den vitaste duken – det handlar om en genomtänkt inställning och genuin upplevelse.

Hela Dubrovnik är en så speciell plats att den omöjligen kan lämna någon oberörd. När författaren George Bernard Shaw besökte staden för första gången lär han ha sagt ”Om du vill se himlen på jorden, kom till Dubrovnik.” Inte undra på att den bildsköna staden är skådeplats för så många filmer och tv-serier. Två högaktuella exempel är Game of Thrones, där Dubrovnik spelar rollen som den fiktiva staden Kings Landing, och den kommande Star Wars-filmen till vilken flera scener har spelats in på huvudgatan Stradun. För den sistnämnda scenen täckte filmteamet över husfasaderna på huvudgatan med plastkulisser och alla boende fick skriva på papper där de bland annat gick med på att inte öppna fönster och tända sina lampor under de dagar som man filmade. Beträffande inspelningarna av Game of Thrones så stängdes inte staden av alls – de bosatta och turisterna fick titta på från ringmuren och passera runt inspelningsplatserna helt enkelt. 

Dubrovnik är inte bara en sommardestination utan en riktigt bra weekendstad på våren och hösten – oavsett när du väljer att upptäcka den lilla staden i södra Kroatien har du en härlig och smakfull upplevelse framför dig.


Restaurangtips 

Azur – asiatisk crossover
Vem hade anat att asiatiska smaker och kroatiska råvaror passar så fint tillsammans? Jo, bygdens son Darko Perojevic förstod det. Han har drivit restaurang i Hongkong och kunde förutspå vilka stordåd som skapas när man gifter de två köken. Azur är en mindre restaurang med servering i en mysig gränd. Urtrevlig personal och otroliga smaker. Man väljer med fördel ett antal små rätter och delar – vi slår ett extra slag för tacos salmon cevice och stir fried fresh chilli and basil prawns.
Pobijana 10
azurvision.com

Pantarul – hetast utanför staden
Pantarul är en av de hetaste restaurangerna i stan just nu – och den ligger inte ens i Dubrovnik. Den saknar uteservering och den ligger vid en ganska trist genomfartsled, tio minuters taxifärd utanför staden. Så vad har den då? Jo, ett modernt, genomtänkt kök med fokus på lokala råvaror, hög kvalitet men utan att vara pretentiös. Välj med fördel vårrullarna till förrätt. Det finns bara tolv bord, så boka i god tid före avfärd hemifrån – du kan glömma spontanbesök här.
Kralja Tomislava 1
pantarul.com

Dolce Vita – glassigt
Dubrovniks bästa hemgjorda glass! Färsk, krämig och ljuvlig. Specialiteten är den lokala smaken bitter apelsin och ett hett tips är att kombinera den med en kula mörk choklad – en drömduo. De är även kända för sina pannkakor – lämna plats för ett par med vaniljglass, choklad och valnötter.
Naljeskoviceva 1a

Barba – trendig snabbmat
Snabbmat på kroatiska. Här serveras sardinburgare, räkburgare och bläckfiskburgare. Är du blott i behov av ett mindre snack så beställ ett par lokala ostron – naturella eller friterade – eller en tallrik sardiner. Detta sköljs ner med den egna ölen med samma namn, Barba, som för övrigt betyder ungefär sjöman, gentleman, skäggig man eller rätt och slätt gammal man. Ett hål i väggen i en av trappgränderna med endast ett fåtal sittplatser.
Boskoviceva 5

Oyster & Sushi Bar Bota – Japan möter Kroatien
Ja, här serveras kort och gott vad namnet beskriver. Ostronen är lokala, vinerna likaså. Sushin är omsorgsfullt komponerad och den minimalistiska inredningen passar utmärkt i den här lilla restaurangen i en undangömd gränd precis bredvid katedralen. Litet, fräscht, vällagat, fint avvägt. Restaurangen finns även i Split, Mali Ston, Zagreb och Otok Banje.
Od Pustijerne BB
bota-sare.hr

Above 5 –  enda takbaren i gamla stan
Dubrovniks enda takbar i gamla stan ligger fem trappor upp utan hiss, har nio bord och milsvid utsikt. Bra mat, krispiga viner, men det unika läget ovanför hustaken är ändå den främsta anledningen till ett besök. Och när man tänker efter är det rätt märkligt att de över huvud taget fått tillstånd att bygga den – det är onekligen en udda fågel när man spanar över takåsarna från ringmuren. Men vad gör väl det när man är på plats?
Stari Grad Hotel, Od Sigurate 4
hotelstarigrad.com

Stara Loza – modernt, fräscht och nytänkande
En fantastisk restaurang med den unge kocken Damir Saric bakom kastrullerna. Restaurangen är belägen i hotellet Prijeko Palace och man kan antingen sitta på översta våningens balkong, inomhus med magnifik utsikt över staden eller på gatan för att få känna på pulsen. Stara Loza ligger på en restaurangtät gata där det lurar många turistfällor men har man ett tränat öga ser man direkt att detta inte än någon dussinrestaurang – allt är genomtänkt, från designstolarna till menyns utformning. Boka bord!
Prijeko 22
prijekopalace.com

Lady Pi-Pi – lokal miniservering
En pytteliten restaurang med servering under vinrankorna på en terrass nära den östra sidan av muren. Lady Pi-Pi har ingen hemsida, tar inga bordsbokningar, har stängt vid regn – och klarar sig finfint ändå. En favorit med många stammisar.
Antuninska 23, Peline bb

Posat – anrik fiskrestaurang
Posat höjer sig majestätiskt över turisthorderna utanför ringmuren vid Pilaporten. Det här är en modern restaurang med gamla anor, vita dukar, prickfri service och som är helt och hållet inriktad på havets läckerheter. Måltiden börjar med att servitören håller fram en gigantisk silverbricka med dagens fångst där du väljer firre efter tycke och smak. Restaurangen ligger på övervåningen, där man har skalat bort stora delar av väggar och tak och ersatt dem med vikväggar av glas som raderar gränsen mellan inne och ute. Vid vackert väder sitter du med fördel längst fram vid balkongräcket med utsikt över ringmuren och havet.
Uz Posat 1

Victoria Restaurant & Lounge Bar – hänförande palats
Victoria ligger i Villa Orsula, ett fantastiskt hotell i Adriatic Luxury-gruppen, cirka tio minuters promenad från ringmuren. Det är svårt att föreställa sig en vackrare miljö för en middag – du dinerar på terrassen till ett palats, med vinrankor över huvudet och 180 graders utsikt över Adriatiska havet, ön Lokrum och Dubrovniks gamla stad. Jag får erkänna att jag är förälskad i den här byggnaden och dess ypperliga läge.Victoria är den första restaurangen i Kroatien med peruanska rätter på menyn. I köket dirigerar den unge kocken Roberto Chavez som kombinerar lokala råvaror med smaker från Peru. Efter ett besök i det här palatset vill man checka in för gott. Boka bord!
Frana Supila 14a
adriaticluxuryhotels.com

Panorama Restaurant & Bar – med utsikt över hela staden
Även om det är en turistfavorit så kommer du förmodligen vilja ta linbanan upp på berget Srd för att få njuta av utsikten. Tricket är då att vänta till kvällen, när alla turisterna från kryssningsfartygen återvänt till sina båtar och när solen är på väg ner – då är ljusets som vackrast och möjligheterna till ett bord på utomhusrestaurangen Panorama som bäst. Ta en drink, njut av kroatiskt vin eller stanna för en hel middag och ta med en tröja – det är kyligare uppe på berget än nere i staden.
dubrovnikcablecar.com

Winebar Razonoda, Pucic Palace – vinprovning deluxe
Pucic Palace är ett läckert palats mitt i gamla stan som huserar ett femstjärnigt hotell, en restaurang, ett kafé, men framför allt en vinbar med över 70 sorters kroatiskt vin på glas. Det här är ett perfekt stopp för en vinprovning. Razonoda har flera olika vinprovningspaket att välja mellan och det finns även en kroatisk tapasmeny om den lilla hungern dyker upp. Smakfullt och lärorikt i en historisk miljö.
Ul. od Puca 1
thepucicpalace.com

Buza Bar – baren klättrar på klippväggen
Buza Bar klänger sig fast på klipporna på utsidan av ringmuren i väster, ta med badbyxan –kan faktiskt klättra ner till vattnet och ta sig ett dopp. Här dricker du kalla drycker hela dagen och beundrar den perfekta solnedgången ner i havet framåt kvällen. Hit går du för utsikten, myset, hänget, vibben – baren erbjuder ingen mat.
Crijevićeva ul. 9

 

Ska du till Dubrovnik? Här hittar du RES guide till staden. 

Mer från RES

Porto Cruz Terrace Lounge 360º. Foto: Pressbild / Espaço Porto Cruz.

Handplockade tips

7 (nya!) upptäckter i Porto

Lissabons lillasyster Porto korkar upp med vin, kultur och otroliga hotell, mitt i smeten i en världsarvslistad stadskärna.

Simon Rogan utanför sin trestjärna L’Enclume i engelska Cumbria. Foto: Pressbild / Three Stars Group.

Handplockade tips

4 matdestinationer att hålla koll på 2024

Resor och mat hänger omistligt ihop, det är sedan gammalt. Men finns det några särskilda platser som foodieresenärer bör zooma in på just nu? RES:s redaktion delar med sig av fyra spaningar på matdestinationer vi i år upplever särskilt spännande.

Peruanskt på taket till hotellet The Madrid Edition. Foto: Oroya at Edition Facebook.

Handplockade tips

5 krogfavoriter i Madrid

Årets europeiska huvudstad för gastronomisk kultur är – Madrid. Det här är våra fem senaste favoriter.